Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Varga László

Simán esztergálom a gumi bak anyagait .
Azt forgácsolni nem lehet, inkább vágni és szilikonnal kenni.
A kés kialakítás lándzsa szerű kés.

fisrcxuk3

Én több gépemnek készítettem rezgéscsillapító gumitalpat.A trabant, warnyú, ifa motor tartó kerek gumibakját esztergán kettészúrom,vagy olyan vastagra hagyom ahogy tetszik a rugalmassága, csillapítása. Forgácsolni még nem sikerült .Csak oldalbeszúrást és leszúrást  sikerült.

afjybsise

Köszi a válaszokat, végül maradtam az acélból gyártásnál. Ez egy ilyen prototípus lett volna, viszont a probléma nagysága, amire megoldást láttam gumiból nem ér túl sok vesződséget. Köszi mindenkinek!

svejk

No akkor most esztergálod vagy vágod?[#nemtudom]
Egy kép segítene arról a lándzsáról.

KoLa

Cut' csak a magyar nyelv ilyen szép! az eszterga esztergál, a marógép mar, a fűrészgép fűrészel, a présgép présel, stb...
Az angol csak vág[#nyes]

KoLa

Szilikon gumirugókat sokszor kell alakítanom prés szerszámokhoz.
A leszúrás: egy konyhai késpenge ráhegesztve egy késszárra.
Az átmérőzés :egyenes gyorsacél leszúrókés hosszirányban használva.
A furat bővítés nagyon opcionális de itt is az éles rapid kés a jó.
A gumit mindig vizes késsel lehetett könnyen vágni, az esztergán az emulzió tökéletes!
Ha pontos méreteket akarunk akkor köszörülni kell!

svejk

Vannak mar csuda fagyasztós cuccok.
Kisebb egyedi darabokat nem lehetne úgy megpróbálni?

svejk

Köszi Kertesz Laci, láttam a képeket a késről a másik topicban!

KoLa

A gumi sokféle lehet keménységre és lágyságra.
A fekete tömeggumi sütésénél is sok különbség van az összetételében,ha sok töltőanyag van benne akkor könnyű esztergálni ha kaucsukos akkor csak vágni lehet.
Az egyik barátom mutatta azt a barnás tömböt amire azt mondta kaucsuk. Ebből, csak késsel pár forgácsot kell hozzákeverni a műgumihoz és megbolondítja a rugalmasságát, de az drága.
Vannak cégek akik méretre és alakra gyártanak egyedi karmantyúkat, erre gondolsz?

vadember

Neki egész jól megy a puha gumi esztergálása.

afjybsise

Pont délelőtt láttam.a videót. Mondjuk neki minden jól megy.

Motoros

Bocs az offért: Hasonlóan a "mill" szó is ami malom lenne, de a marógépre is azt használják.
Ha jól látom ugyanazt a  "mill"szót használják még:
 marás, malom, örlés, morzsolás, darálás, üzem, gyár
repülőgépmotor marógép, marószerszám zúzómű, zúzómalom, gurító, zuhintóakna, döntőgarat habosra ver elpüföl, elpáhol tömegben körbe mozog, körbe kavarog, kergülten forog, hemzseg, nyüzsög, nyüzsgölődik
felbukkan a vízből....Na ez csúcs talán még a fúldoklikra is jó?
Na ez nekem magas, remélem valaki angolos megmagyarázza, hogy hogyan értik meg egymást......a szövegkörnyezetből kikövetkeztetik talán?[#nemtudom]
Szerencse hogy az esztergára van más szavuk (így visszavonhatom az offolásomat)

afjybsise

Nagyjából a szövegkörnyezet határozza meg ezt, igen. Az angol egy egyszerűbb nyelv, a szakmai nyelvük főképp, hogy a témánál maradjunk. Jártam már úgy, hogy egy angol szervizmernök egy mondatból megértette, hogy mit akarok, a magyar technikus 3 perc beszélgetés után sem.

D.Laci

A láncfűrész csodákra képes!

Motoros

Pedig azt gondolnám, hogy más dologra más szó gyorsabb megértést eredményez.
A magyar nagyon ősi, az ezer éves szöveget a mai magyar érti.
És nagyon érdekes is.
Pl a fázik szavunk. Sok minden benne van.