Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Szalai György

Milyen elektronikus megoldás képes az enkóder jelét bármilyen egész számmal osztani?
Vagy csak a kettő hatványaival lehet?

ANTAL GÁBOR

Magánban leírtam hogy hogyan lehet , de én nem ezt az utat választottam .
Több megoldás létezhet a sokszögnél : Nem próbáltam ki mert  féltem a korlátozott pontosságtól de a szervó vezérlők stepsokszorozó funkciója elvileg felhasználható . Nem osztunk hanem szorzunk  Ezek általában PLL technikán alapulnak ezért korlátozottnak ítéltem a pontosságot  ( A cnc drive sárga DC vezérlőjénél ez adottság )
A másik megoldás egy komolyabb Ac szervó rendszer bevetése ahol alapból van elektronikus gear

Én az 2-4 élkiértékelés lehetőségével operáltam és a főorsóra építettem egy lehajtást aminél az encoder fogazott szíjtárcsájának a fogszámát lehetett változtatni . Ezzel háromszöget ötszöget és hatszöget tudtam csinálni . Az encoder osztása 1250 volt . A lehajtás 72/36  illetve 72/30 lehetett .
 Valójában számomra a hatszög és a háromszög volt a fontos  ( ez ment a 2-4 élkiértékeléssel )

Az UCCNC szinkron menetvágó funkciója is alkalmas lehet . Évekkel ezelőtt le is írtam hogy mire jutottam de nem akartam ennyire komplikálni .

Lacibácsi

Esteleg ez a bulgár volt?

hostya

Lehet hogy nem pont ez, de ugyanilyen kialakítású volt az a "bulgár" gép amiről írtam lentebb. (lehet hogy több is készült belőle.- nem tudom-)
50+ évre visszaemlékezve akár ez is lehetett.
Úgy emlékszem hogy az egyetemem már E-400 alapra fejlesztették a sokszögesztergát, de erről ANTAL GÁBOR többet tudna írni.
De rég volt, de szép volt...
Köszönöm a képet!  Le is mentettem. [#worship][#integet2]

7cim5mm0

Ez a gép még köszöni szépen él, bár már nem virul.
Gyakorlatilag a kohó előtti utolsó pillanatban hozzám került, és várja a felújítást. :)

ANTAL GÁBOR

küldtem egy doksit magánban

KoLa

Szervusz Gábor!
Nem erről volt szó!
Hogy külön-külön magánban osztod meg ezeket az elért eredményeket!
Mivel ezek nem igazán titkos megoldások.
A videón amit linkeltem témarobbantónak, én láttam egy nagy ötletet!
Mehamozg nem a főorsóról hajtja az ütőkést hanem a vezérorsóról! micsoda ötlet!
Még nem számoltam ki hogy mik lehetnek a megfelelő menetemelkedés beállítások a hajtáshoz de, nagy az intervallum.Csavart sokszög is elképzelhető!...
Ott azért elbacta hogy nincs Neki hátsó késtartója.
Az E-400-ra én ezt tovább gondoltam, a hátsó késtartón sokáig fenn maradhat egy ilyen hajtóműház kardánnal bordás tengellyel.
A forgácsot lefelé üti a tartóba, viszont nem tudok kúpos csatlakozást készíteni, sok itt a kérdőjel!
A megoldás hobbi szinten a cnc vezérlés lesz, a mechanikus kapcsolat mellett, az ütőkés mint egy tool, oda küldöm ahová akarom!

7cim5mm0

Nyugalom!

A hagyományos gépre vonatkozó dokumentációt küldött, ami egyébként nyilvános, nem az általa készített megoldásról.

Megjegyzem:

- a vezérorsó is a főorsóról kapja a hajtást
- az alább betett kiállítási darab tudja a kúpot és a csavart sokszöget (a 70-es évekből...)

Szóval ezt nem a videón látható "feltaláló" találta ki.
Persze ettől még egy nagyon szép dolog!

ANTAL GÁBOR

Mint ahogy vaskukac is megírta egy hagyományos ( Gellért féle- munkadarab mozgatású ) sokszögeszterga doksít küldtem el neki minthogy megvett egy ilyen gépet.

Egy restanciám van : konkrétan az általam használt lengő késtartó kinematikája . Az igazat megvallva azért nem folytattam mert ellaposodni láttam a témát ( érdemi válasz nem igazán érkezett a bejegyzéseimre )

Én nem találtam föl semmit , minden dolog amit alkalmaztam az manapság már közkincs . Az más kérdés hogy lengő késtartós elektronikusan szinkronizált sokszögesztergát nem nagyon csinált senki . Köztudott hogy T45 is foglalkozott a témával , de ő a késmozgatást a golyósorsó ide oda való forgatásával oldja  meg .

D.Laci

Várjuk az érdemi folytatást!
Sokunkat érdekel!

Miki2

Említetted a T45 által készített sokszög esztergálási megoldást.
Elméletileg azzal is lehet üregben sokszöget készíteni.
Ami abban nem szimpatikus: első sorban a DOS, másod sorban a dokumentáció hiánya.
Nem lehet előre eldönteni, hogy alkalmazható-e a konkrét munkára.
Én mindig azt a választ kaptam: Majd Ő segít a konkrét munka megoldásában.

ANTAL GÁBOR

Konkrét munkára is alkalmas. T45 csinált valakinek egy készüléket ami csigadugattyús szivattyú rozsdamentes tengelyét munkálja meg . A DOS az adottság . Nekem egy kifogásom van a szisztéma ellen . Meggyőződéssel állítom hogy a késmozgatást nem egy golyósorsóval meghajtott lineáris szánnal kell megvalósítani . Célszerűtlennek tartom a golyósorsó ide oda való mozgatását
A lengő késtartó alapból forgó mozgásból generálja a transzlációs körmozgást . Nincsenek dinamikus irányváltások .

Sokan nem tudják  de a Gellért féle esztergával egyidőben a SZIM ben folyt egy fejlesztés ( amit nagyon sajnálok hogy felülírt az élet ) Konkrétan egy olyan síkban mozgó késtartós sokszögeszterga aminél egy közönséges forgattyús mechanizmus hozta létre a kés mozgását.  Ott közel szinuszos a kés sebessége  , tehát szintén nincsenek dinamikus irányváltások

Pár éve belefogtam egy hasonló elven működő adapter elkészítésébe de az élet felülbírált . A TOS omra készült volna egy szintén elektronikusan szinkronizált egység . Az esztergált profil az nem síkoldalú és  nem hipociklois .Pl hatszögnél  úgy lehet elképzelni mintha egy kis amplítudójú cosinusz függvényt másolnánk rá egy hatszögacél lapjaira

A furatmegmunkálás is kedvező . A kialakuló profil nyomatékátvivő képessége kitűnő. ( az imbusz csavarokat a napjainkban a torx fejű csavarok váltják fel mert a profil nyomatékátvivő képessége jobb mint a síkoldalú hatszögé )
A forgattyús mechanizmussal generált profil a torx hoz hasonlít  
Egy fiatal mérnök egy komplett diplomatervet  készített a témáról . A munkát és konzultáltam ....

7cim5mm0

Olvastam a diplomamunkát.
Ez tulajdonképpen a korábbi NMH késmozgatású (ha jól emlékszem Tajnafői féle) rendszerének a forgattyús mechanizmussal és villamos szinkronnal történő megoldása.
(Maga a késmozgatású rendszer a hátraesztergákon alkalmazott elv.)
A profillal kapcsolatban:
Amit írsz, valóban így van, véges elemes számításokkal kimutatható a P profilok gyengéje, az érintkezési felületek fáradása. Persze, még így is sokkal jobb, mint a reteszkötés. De ez nem kell a világnak, mert nem megy tönkre...

ANTAL GÁBOR

A lengő késtartó kinematikája : A megértés érdekében eltúlzom a dolgot de talán érthetőbb lesz . Vegyünk egy kurblit ( olyat amivel az első autókat indították anno ) A kurblinak két szára van . Az egyiket a dolgozó fogja , a másik végét illesztik a főtengelyhez .
Arra a szárra amit fogunk illesszünk csapágyakat . A csapágyakat helyezzük be egy a térben rögzített helyű csapágyházba és a tengely végére illesszünk egy meghajtó szíjtárcsát ( pl fogazott szíjtárcsát )

A másik szárat is csapágyazzuk meg és a csapágyakat szintén tegyük egy csapágyházba . A csapágyházhoz rögzítsünk  egy esztergakést ( pl egy egyenes élű átmérőző kést ) . Elsőre ez a csapágyház nincs sehova sem rögzítve.  Tehát a kés akár körbe is tud fordulni .
 A csapágyházhoz rögzítsünk egy kardán csuklót ! A kardán másik végét rögzítsük a térben !  A rögzítést olyan szöghelyzetben csináljuk meg hogy az esztergakésünk pont vízszintes legyen!  Kész is van a lengő késtartónk

Ha megforgatjuk a szíjtárcsát akkor a kurbli "késes" szára és az arra ráhúzott  csapágy belső gyűrűje  egy körpályán fog forogni .A körpálya sugara a kurbli excentricitása

A csapágy külső gyűrűje a térben a kardán által speciálisan "rögzítve" van.   A kés "transzlációs körmozgást " fog végezni , vagyis a kés hegye egy kör pontjait írja le , miközben a szára mindig vízszintes

A sokszögesztergánál a "kurbli " excentricitása állítható és pár mm nagyságrendű . Az excentricitás állítása a korábbi ( Gellért féle ) gépeknél excenter forog excenterben szisztémával történt .  Ilyenkor a két excenter összege adta az excentrticitást ami azonos excentereknél nulla vagy 2*e lehetett.  Sajnos a beállítás nagyon macerás ( mérőóra) mert forgatás függvényében bonyolult matematikai  összefüggés adódik  ki . e = f( fi )

Én a horizontoknál alkalmazott ( lineáris) módszert követtem

A kardán az csak az elvi magyarázatnál használatos , helyette a térbeli " lekötésre " "Oldham" típusú eszközöket használnak . ( én egy lineáris szánra  merőlegesen felépített lineáris csapágyazást alkalmazok

ANTAL GÁBOR

Amit a Bencével csináltunk annak az az érdekessége hogy az excentricitást nem is állítjuk hanem néhány gyorsan cserélhető fix excentricitású tengellyel operálunk.

Rendkívüli előny hogy egy "kani " hoz  évek múlva is pontosan  illeszkedő "szukát " lehet készíteni.  Több év tapasztalatából mondom , hogy 4 -5 excenter tengellyel az igényeket ( az én igényeimet ) bőven le lehet fedni.

Az említett gép sok elem elkészült anno , de közbejött a betegségem ....