Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

KoLa

0.2 az átmérőben lehet max +0.4 is.
A szögeket is meg kell mérned!

e3y4ahxee

Nincs mivel de mondom eddig nem volt ez gond.Nem egy minőségi kobaltos fúró..

jani300

Sok mindent leírtak ,már .
A befogás még esetleg .
Felverődés a kúpon , esztergált szárnál egy megfordulás nyoma .
Így soha nem próbálnék méretet készíteni .
De mivel talán fél éve írtam hogy még dörzsárral is sikerült nagyobb mértet elérnem  ,de az csak begy laposvas volt ,a harmadik furat már jó lett :) Hallgattam eddig :)

KoLa

Ha nincs mivel akkor mérd vissza a fúró végétől a él sarkát mindkét esetben!
Már annyira megdolgoztattunk hogy fogjuk a szemedre.
Ez a fúró jól néz ki,de mégse tudja azt amit kell.
Én már arra gondolok hogy csak játszol itt velünk!
Ilyen sz.r fúrót nyócadikos' koromba se köszörültem:)

somma

De! van mivel. ott van a fiókban, csavaros dobozban. Igaz nem precíziós drága pénzen vásárolt csili-vili kütyü.
Kettő darab 10-12-16-os anya lapjával összefogva, igy egy fekvő 8-as  a fúrót az alábbi ábra szerint a 120 fokban álló lapokhoz tartva nagyon szépen látható a hiba ha van.

8 <---

svejk

Sok mindent leírtak már de mivel alu volt a munkadarab szerintem egyszerűen az egyik élen élsisak képződött, aztán amikor átért vagy amikor viszahúztad lehet le is esett róla.

Ilyen esetekre ha nincs dörzsár legalább tartsál pár méretű -féltve őrzött- keményfémfúrót, azokal el lehet érni a pár századnál kisebb túlméretet.

svejk

A keményfémfúróhoz viszont tényleg jól beállított szegnyereg kell.

e3y4ahxee

Már csak az a kérdésem, érdemes perselyt bele rakni vagy jobb ha újra van gyártva!?

Csuhás

Simán meg kell perselyezni, még jobb is lehet az acél persely, mint az eredeti alu.

e3y4ahxee

Mondjuk Bronzra gondoltam

gab27

Keményfém fúróval tengelyre illeszteni? [#wilting]

Lényegesen gazdaságosabbnak tűnik számomra a használtpiacról - különösen a gyakori, járatos, kisebb méretekből - nagyságrendileg az azonos méretű fúró áráért megkapható dörzsárak beszerzése. Alkalmasint 1-2000 Ft egy kisebb (D20 alatti) dörzsár, érdemes olyat vadászni, amin még rajta van a gyári viasz(?)kupak. Új, Gühring H7 HSSE NC dörzsár szettet (3-4-5-6-8-10) vettem kereken 10000 Ft-ért pár éve a vateráról, senkinek nem kellett hónapokig.

Nincs egy éve, hogy 10000 Ft alatt volt egy szett D8-10-12 körüli szárátmérőjű lapkás furatkés egy doboz lapkával.

Pénz és idő híján én egy 14-es tengelyre illesztést a 14,0-es fúró helyett egy 13-as furattal kezdtem volna, majd - akár az ehhez használt - 13-as fúrót félbetöri az ember (ha van türelme tekergetni a szánt, még erre sincs szükség), és köszörül belőle egy vész-furatkést, amivel fel tudja bővíteni vele (pláne alumíniumban...) 14-esre. Ha véletlenül akad otthon leeső hosszlyukfúró vagy maró, ugyanígy ki lehet belőle alakítani egy fontolva haladó furatkést, 13-as átmérőnél már ez nem lehet különösebb kihívás, tkp. az is elég, ha már hasonlít az élgeometriája egy furatkésére, és az esztergálandó hosszon vissza van kicsit köszörülve. Szabad kézből, szemre minden további nélkül megoldható, nem igényel olyan készséget, kézügyességet, szemmértéket, mint egy fúró újraköszörülése, és meg kell, hogy legyen negyed-fél óra alatt.

svejk

Senki nem beszélt illesztésről.
Itt most speciel egy ricnis tengelyre kell az alu kereket felnyomni, tehát pár századnak bele kell férnie.

sufnituning

Jó helyen vagyok?
Ez a cukrászok fóruma?[#wilting]

PSoft

Jó helyen vagy!
Minél előbb add le a megrendelésed.
Merem ajánlani pld. Rigó Jancsit, sehol máshol nem ilyen finom...érdemes megkóstolni! :)

sufnituning

Akkor 2 Rigó Jancsi rendel.[#kacsint]