Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

LakEl

Sziasztok! Érdekelne, hogy valaki készített-e már esztergára menetszámlálót? Szeretnék készíteni egyet, és jól jönne egy két ötlet olyantól akinek van már ebben tapasztalata.

Miki2

Mire gondolsz?
Mit kell egy meneten számlálni?

jani300

Szerintem menetórára gondolsz .
De sose használtam , csak pontosításképpen írnám .

Csuhás

Menetórára gondol a kolléga. Készítettem a gépemre, de nem használom, évek óta nem kellett fél arasznál hosszabb menetet vágnom, így nem volt rá szükségem. Az enyém ilyen:

B.Zoltán

Én az egyfázisú motorral gyártott ceruzahegyező esztergámon használtam, mert kontrázni nem lehetett, és kikapcsolás után még forgott pár másodpercig, utána az irányváltás is macerás volt.

Szóval menetóra nélkül tiszta kín volt.
De ez már a múlt, amióta az Arduinós menetvágó elektronika elkészült.

e3y4ahxee

Üdv mindenkinek!

Ki milyen olajat használ eszterga fő orsó házba? Norton szekrénybe?

Csuhás

Magam sima tescos hagyományos váltóba való olajat használok. Nem nagy igénybevételű, fogaskerekek, gördülő csapágyak kenésére alacsony hőmérsékleten, szóró olajozáshoz több mint megfelelő.

e3y4ahxee

Szia!
SAE 140 ír a Norton szekrénybe de az elég vastag olaj! Emco v 10 p hez

mdani2

Én általában azt, ami a gépkönyvben meg van adva. A márka annyira nem lényeg, a viszkozitást kell kinézni. A régi gépeken Engle- ben van megadva 50 fokon. A neten kell keresni táblázatot, ami megmutatja, hogy ennek mi a modern megfelelője. Pl, ha jól emlékszem akkor az E3N főorsó az ISO VG32 volt. A Nortonra nem emlékszem. Szánkenésre a marónál VG220 at ír, de az esztergára VG46 ot használok.

A mindenhova ugyan olaj dolog általában költség csökkentés miatt van szerintem. Nem akarnak a cégek sok különböző típusú olajat betárazni. És az se segít, hogy sok olajnál a legkisebb kiszerelés 10-20 liter kanna.

e3y4ahxee

Sajnos sokat nem ír, ennyit találtam róla

LakEl

Igazából én angol nyelvterületen találkoztam vele elsőre és abból abból lett a magyar "menetszámláló" ami némi eredményt adott a keresésben, így menetórával viszont jobb lett a találat. Lényegében a vezérorsó-fogszám-menetemelkedés közötti össze-függőségekben kellet volna a megerősítés, egyelőre most ez megoldóni  látszik, ha mégsem sikerül még jelentkezem. Köszönöm a hozzászállásokat!

Csuhás

Egy régi jó barátom Bp 13. kerületben egy kis, papíripari gépeket javító céget visz. Sajnos meghalt az az idős bácsi aki nála volt forgácsoló. Ezért keresne univerzális bütykölős szakit. E3N, valami hasonló méretű kínai eszterga, egy Tos MN80, egy kis orosz szerszámmaró a géppark, sok szerszámmal, tiszta tip-top műhelyben. Ha valakit érdekelne ilyen munkahely akkor keressen meg és összehozom a főnökkel.

somma

Üdv Csuhás mester!

Nyugdíj előtt állóként, (idén július) igaz nem vagyok esztergályos, de 20 év nyomdaipari múlttal rendelkezem, elektro-mechanikus-ként.(DUPLO, Foldmaster, stb) Csepelen lakom, ott bérelek kis műhelyecskét.
Érdekelhet a dolog.

Geocaching.com-on irmatyi -ként ismernek.
Elérhetőségem: somoskoimatyas@gmail.com vagy irmatyi@gmail.com
Tel +36 30 681 22 75.

Tisztelettel: somma

somma

Ej-ej ! Privátba akartam.

kwh2ipt

80mm eszterga tokmányhoz nyers menetsztő tárcsa eladó.
ha kérdésed lenne kérdezz szívesen válaszolok.