Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

jani300

jani300

Az csigafúróra is tökéletes . Hengeres szárúra , na :)
És itt legalább tényleg a fúró szárára kell a pötty :)

fn47xk7ei

Én ilyenkor a négyszögletes részt levágom és a hengeres  végre köszörülök három kis lapolást.

Szalai György

Mindenkinek köszi az ötleteket. Ezek szerint trükk kell, vagy elforog.
Akkor veszek egy ilyen Vidax tokmányt, az jó lesz az esztergába is, meg a mágnestalpúba is.

jani300

Esztergába inkább a csúszó menetmetsző tartót érdemes elkészíteni .
Metsző külső méretű betétekkel amiben benne van középen a menetfúró négyszöge .
De kis gépen lehet könnyen vonszolja a menetfúró a szegnyerget .
Nagyobb gépen már ez nem igazán jó , kis menetfúrókhoz , pláne .
Egyébként kézi menetfúrógépen volt hasonló tokmány mint amit linkeltem , de kis menetekhez nagyon nem szerettük .
Kisebb meneteket nyolc miliig mondjuk irányváltós géppel tokmánnyal fogva fúrtunk .
Szerelőlapokba ,sokat .

Szalai György

Köszönöm.
Rendeltem egy ,,B18 menetfúró tokmány MT3 szárral M3-M16 belső menethez" csomagot.

Még azon töröm a fejem, hogy ha volna még egy B18/MT3 száram, akkor annak az MT3 végét megkísérelhetném átalakítani Fein QuickIN formára. Így a mágnestalpas fúrógépen megnyugtatóbb volna cserélni fúrótokmányról menetfúróra, mint az MT3-al.
Sajnos QuickIN/B18 szárat készen nem találok. Fein-hez amúgy is mindent arany áron adnak.

Szalai György

Esztergámmal, tatarozás okán, új oldaláról ismerkedek. Hátulról.
Feltűnt a híd hátfelén egy precízen síkra munkált, tájoló horonnyal ellátott felület, négy darab menetes furattal.
De minek? Mit lehetne ide rögzítenem, ha volna olyanom?
Hiába törekszem a Google-t rávenni, hogy mutasson nekem esztergákat hátulról, nem hajlandó rá. [#nemtudom]

sufnituning

Lehet, hogy a kúpvonalzó helye.

hostya

Szerintem a fúró-maró egység (ami neked nincs..) rögzítési helye.

A kép csak illusztráció.

mdani2

Láttatok már ilyet? 2000-es fordulatnál lelazul a 6 pofás tokmány a centrifugális erőtől. Elengedi a munkadarabot. Elképesztő...

PSoft

[#wilting]

Elárulod?

D.Laci

7cim5mm0

Semmi különös nincs ebben.
Ezért írják rá a tokmányokra a max. fordulatszámot.
A hidraulikusnál hamarabb, a mechanikusnál később jön létre a jelenség.
Azt sem szabad elfelejteni, hogy a szorítóerő folyamatosan csökken a fordulatszám emelésével.