Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

probegt

Valószínűleg a hosszán van megkopva mert a gép ágy teljes hosszán van hézag és egyformán, amennyire tudom mérni hézagmérővel.

probegt

Sajnos most nem tudok videot felrakni róla mert még szétszerelt állapotban van a gép. A lakatszekrényt átnéztem hibátlannak tűnik a kerekeken még kopásnyomok sem látszanak. Valóban berezeg és ez miatt esztergál szakaszosan, de gondolom ez a rezgés lehet a kopás miatt, viszont valószínű hogy a hosszán van megkopva mert a gépágy teljes hosszán van hézag és egyformán, amennyire tudom mérni hézagmérővel.

Virbo

Én úgy gondolom hogy nem ennek a lemeznek kellene felvenni a forgácsoló erőt...
Tehetnél fel egy rendes képet az esztergált felületről, az lehetne kiindulási alap a megoldásban.

probegt

Sajnos a tárcsa nincs már nálam, egy ismerősömnek készült, A forgácsoló erőt valószínűleg nem ez tartja mert a szánt az a gépágy felé nyomja, ez a szán felfelé való mozgását tartja ahol nincs akkora erőhatás legfejeb vissza fele forgáskor mozdulhat felfele. Nem volt még ilyen gépem de úgy gondolom nem normális hogy meg tudom mozgatni kézzel le-fel irányban a szánszerkezetet.

jani300

Azt a legtöbb esztergán meg lehet mozgatni .
Élrátét amire még tudok gondolni .
Él elhelyezés , késválasztás még .
Kézi előtolással mit csinál ,az még egy jó kérdés , sok mindent kiszűrhet .
Nem tudni mi a szakmád , vagy gyakorlatod .
De nem tűnsz igazán kezdőnek az utóbbi hozzászólások alapján .
Az ágykopás persze kivétel :)
Ha egyforma végig a hézag azt nem mondanám hibának .

probegt

Ez jó hír ezt nem tudtam hogy mozoghat, nem szakmám az esztergálás de hobbyként elég régóta foglalkozom vele, lehetséges, sőt majdnem biztos akkor hogy én hibáztam.

Lacibácsi

Ha végig egyforma a hézag annak örüljél mert akkor a gépágy nem kopott. Ez a léc a legritkább esetben vesz fel terhelést, ezért is kisebb mint a hátsó léc. Véleményem szerint nem ez okozz a problémádat.
Vannak olyan kopott gépek ahol mozog akár egy millimétert is, mégis lehet vele esztergálni.
Jani is írja a kést, nekem is eszembe jutott. Jók a kés szögei? Fotózd le a kést...
Így utólag nehéz lesz megállapítani mi volt a baj, esetleg próbálj egy másik tárcsát esztergálni és azt levideózni.

probegt

igen, úgy néz ki én hibáztam valamivel amit megpróbálok kideríteni, így nyugodt szívvel összerakom és újra próbálom.

Virbo

Ez teljesen normális, ha rajta a lakatszekrény kap némi súlyt a rendszer. A forgácsolóerő úgyis lefelé nyomja a szánt, üzemszerűen nem tud felfelé mozdulni semmitől.

probegt

Sziasztok!

Kérlek nézzétek meg ezt a videót:

https://youtu.be/7hq_MEOhSS4

Mi a véleményetek róla? Megnéztem, a keresztszán orsó és orsóanya közöti lógás okozza.

Lacibácsi

Nem kicsi a lötyögés, de itt sem törvényszerű, hogy ez okozna szakaszos esztergálás szerű rezgést. A forgácsolóerő magad felé nyomja a szánt, összefeszül az orsó és az anya. Persze lehet hogy van több ilyen hiba, ami ha összeadódik, kedvezőtlen esetben erős rezgést gerjeszthet.
Mekkora volt a fogásmélység, előtolás, fordulatszám a 100 as tárcsa oldalazásakor? Máskor is tapasztaltad ezt a jelenséget?
Érdemes szétszedni a keresztszánt, megnézni hogy az anya van csak elkopva vagy az orsó is. (Nem nagyon szokták ezt olajozni és nem fiatalok már ezek a gépek)

probegt

A fogásmélység: 0,5mm, a fordulatszám:523, a keresztelőtolás: 0,028mm Az orsót meg kel még nézzem, hogy tudom leellenőrizni a kopását, mert szemre jónak tűnik, de azért ha lehet inkább megmérném.

Lacibácsi

Az orsó a leggyakrabban használt részen kopik el, a két végén szinte új marad. Jól látszik szemre is a menet "húsának" elvékonyodása. Szerencsésebb eset ha csak az anya kopott ki, azt könnyebb gyártani.
A lötyögést okozhatja orsó és anya axiális irányú rögzítésének fellazulása is, ezt is nézd meg.

probegt

Na erre az egyszerű megoldásra nem gondoltam! Holnap megnézem.