Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

sufnituning

Ez mind semmi, mekem nagyítós kanalam van, meg tudom nézni, mit eszem.

RJancsi

Arra is jó, ha a szétvert végű hidegvágóból/lyukasztóból egy leváló szilánk belefúródik a kezedbe, ezzel jobban látod kiszedni. [#nyes]

Teaway

Ahogy a többiek is írták, a maróegység helye.

kwh2ipt

TOS MN 80A műszerész esztergagép motorját hogyan lehetne kivenni. Igazából csak a motort szeretném csillagból deltába átkötni. Ha valaki tudna segíteni örülnék.
Minden segítséget előre is köszönök.

Csuhás

Ott van a motor alul a szekrényben. Mi vele a probléma?

heq5

Az eredeti gép asztalán, hátul a motor mögött van egy lemez fedél, azt leszerelve hozzáférni a motor kapocs táblájához.
Ennél az "utángyártott" mókolt asztalnál nem tudom így van-e.

kwh2ipt

Sikerűlt kivenni a szíjtárcsát nem volt egyszerű.

sufnituning

Rosszat vettél ki!
Nem a motorját akartad?
Szedjél valamit szerintem!

heq5

gaben

Azért egy frekiváltót tegyél rá, mielőtt deltába kötöd azt a kis mocit. ;)
Bár nem írtad, de feltételezem, hogy nem 3x400V-ot akarsz a delta tekercselésre kötni, mert akkor tekercselő is kelleni fog. [#vigyor]

probegt

Sziasztok! Nemrég vásároltam egy E2N esztergát, elég jó állapotban van és csak hobby célra használom. Eddig nem vettem észre egy hibát rajta,  mert hossz esztergálásnál nem tapasztaltam, viszont most egy tárcsa esztergálásánál azt vettem észre hogy szakaszosan esztergál gépi előtolással és rázkódik a hossz szán. Szerintem ami hibát okozhatja hogy ha a lakatszekrénynél megpróbálom megemelni a szánszerkezetet akkor le fel van lógása. Ez gondolom kopás eredménye lehet. Leszereltem a lakatszekrényt és az alkatrészt ami tartja a szánszerkezetnek ezt a mozgását, állítási lehetőség nincs rajta. Elmosva összeszerelve a szán és az alkatrész közzé 0,2 tized milliméteres hézagmérőt tudok betolni. Kérdésem az lenne hogy találkoztatok-e már ilyennel, illetve ha átalakítom ezt az alkatrészt hogy szorosabb legyen a hézag, mennyire befolyásolja a pontosságot, vagy van-e valami más ötletetek. Képet csatoltam az alkatrészről.

jani300

Mekkora átmérőn esztergálsz , és hossz vagy keresztelőtolással ?
Lehet több dolog .
Síkesztergálásnál rögzíteni kell a hossz szánt .
Nagy átmérőnél kikerül a kés az ágyvezetéken kívülre , és emeli a hossz szán hátulját a forgácsoló erő , "billen a szán "
A géphibát általában utolsóként kell feltételezni .
Minimum 50 éves gépel , biztosan vannak kopásai ,hibái .,
Ezt el kell fogadni .

designr

A tokmányhoz közel általában nagyobb a kopás..Tehát ha eltünteted ott a lógást akkor a tokmánytól távolabb valószínűleg szorúlni fog..

Lacibácsi

Egy videót esetleg nem tudsz feltenni erről?

"szakaszosan esztergál gépi előtolással" Az lehet a  rezgéstől, vagy pl hiányzik fogaskerék foga az előtolási láncban...
Jó lenne tisztábban látni a problémát.

Hol volt a szán amikor mérted a 2 tizedet? A tokmánynál vagy hátul a szegnyeregnél? Ha megméred mindkét helyen, a kettő különbsége fogja mutatni az ágy prizmájának a kopását.

probegt

125mm-es tokmányban 100mm-es tárcsa kereszt előtolással. A hossz szánt rögzítettem, a szán hátulja( a hátsó késtartónál) meg sem mozdul nincs lógás. A kopási hibák természetesen lehetnek, sajnos szerintem itt is ez a baj, talán szerencse hogy nagy valószínűséggel a hosszán van megkopva mert a gép ágy teljes hosszán van hézag és egyformán, amennyire tudom mérni hézagmérővel.