Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Virbo

Akkor csak saccolsz... [#vigyor]

Csuhás

Akkor nem ez a hiba. Más anyagon is próbálta? Van amit alig lehet forgácsolni...

Virbo

Nekem így megy az említett lapkával, 12-es késsel, félkézzel "gyorsleszaladokmutassammeg" alapon. Kés éle csúcsmagasság alatt valahol...

7ng7ui4ik

Megpróbálom még másik anyagon is bár akkor az elején se szedné rezgés nélkül.

kart emg

A másik topikban nem 0.005mm-t írtál, hogy ennyinek kell lenni? Ez 4x akkora.

7ng7ui4ik

[#conf]

A késről van itt most szó nem a főorsóról.....

kart emg

Nem egészen. A jól kialakított késsel nem jön elő a rezonancia, a nem annyira jóval pedig igen. A kis esztergámon van olyan kés kialakítás, amire nem rezonál és van olyan, amire igen. Sima szerkezeti acélt esztergálok. Lapkás késem nincs. Gyorsacélt vagy forrasztott lapkásat használok.

kart emg

Cserélhető lapkás késem nincs. A szerkezeti acél mellett C45-t és ezüstacélt is le tudok szúrni. A főorsó lógása néhány század, nem emlékszem a pontos értékre.

7ng7ui4ik

Csuhás a kés lehajlását kérdezte. Erről a másik fórumon nem ejtettünk szót sem nem hogy mondtam volna hogy 0.005mm-t hajlik le.

kart emg

ok, így értem.

7ng7ui4ik

Felraktam egy másik tokmányt (125mm), 2 tizedet üt benne az anyag (nem kalibrált mérés!) és azzal ilyen.

https://youtu.be/-XAfd0v00sM

Túl nagy volna a 160-as tokmány kinyúlása a 125-öshöz képest?

A 125-ös 90mm-re lóg ki a felfogási síkhoz képest, a 160-as 110mm-re.

Csuhás

Jól szorít a rezgős tokmány? Nem lehet hogy csak hátul fognak a pofák? Milyen a fogásnyom valami húzott anyagon?

mex

Nagy valószínűséggel megtaláltad a magyarázatot.

7ng7ui4ik

Befogtam egy sárgaréz hatszöget,kellőképpen meghúztam. A nagy tokmány nagyjából a pofa negyedik fogától fog csak. Ez gondolom lehet egy vagy a hibaforrás.

Megpróbálom majd még úgy is a leszúrást a naggyal hogy a pofák első része és az anyag közép teszek egy-egy vékony fémlapot (sorosdöbözt mondjuk), hogy kivül fogjon a tokmány és úgy is próbálok vele egy leszúrást. Ha így elhallgat akkor tényleg ez a baja.

Írok hogy mire jutottam hátha más kezdő is tanul belőle.
Egyelőre köszi mindenkinek a szíves segítségét!

vadember

A típus beazonosításban kérek segítséget. Magyar gép.