Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

e3y4ahxee

Köszi, lehet benne valami

dwfd4sag

Szia.
Olvastam, hogy van az 1:90 osztáshoz táblázatod.
Szeretnélek megkérdezni mivel nekem ugyan ez az osztófejem van és szükségem lenne a táblázatra, hogy ne keljen olyan sok időt elvesztegetnem a számolással, hogyan tudnék hozzájutni. Csak a könyvedben van meg és nem lehet, vagy sok idő kimásolni? Mostanában ( hálistennek) egyre több munkám olyan, amihez ezt kell használnom.
Válaszod előre is köszönöm
Tóth János
tjanos760@gmail.com
Székesfehérvár

Szalai György

A réz lágyulási hőmérséklete 150 C fok körüli, amit lehetőség szerint növelni kell a kefe szikrázás okozta erózió csökkentése miatt.
Adnak hozzá 0,06-0,08% ezüstöt, a lágyulási hőmérséklet 250 C fok környékére emelkedik és a Brinnel keménysége 100 körüli marad.
Valami ilyesmi a kommutátor CuAg réz.

KoLa

Egy nagyon részletes videó marógépre, a kúp és rádiusz kiesztergáló fejről:

Bizonyos esetekben, biztos nagyon jó ez a módszer! de van sokkal egyszerűbb is, esztergára!
1perc 35-nél, " orosz módszer"

jani300

Nekem nagyon tetszik !
Horizontál kúpesztergálója volt már a kezembe ,az ehhez képest gyerekjáték ,csak nagy :)
De ilyenem már nem lesz , nem állok neki ,tudom a korlátaim :)

KoLa

Én is így vagyok vele de, maga az elv, és a bemutatása nagyon tetszik! házi készítésű az egész szerkezet, ami még emeli a szintet.
A második videón a Litván barátunk a villáskulccsal is elég kreatív!

Szalai György

Tervezgetem az esztergácskám végleges asztalát és már az elején megakadtam. Milyen magasnak kell lennie?
Hozzám képest milyen magasan legyen pl. a szánszekrény kézikerék, hogy kézreállóbb legyen a használat?
Könyök magasság tűnik jónak. Vagy jobb, ha lejjebb van? Van valami közelfogadott magasság?
Vagy görnyedjek, nyújtózkodjak nyugodtan, az hozzá jár az esztergáláshoz?

PSoft

Hát ez nagy baj, ha már itt elakadtál! [#rinya]

Te ismered a legjobban a magad testalkatát, esetlegesen már a "korral is járó" :) ...nyűgöket.
Szerintem...Te fogsz mellette állni, dolgozni vele, nem más.
Szóval...
Ahogy Neked a legkényelmesebb, legésszerűbb, ahogy Neked a legjobban kézre áll.

PSoft

Bármilyen csábító kihívásnak tűnik...
Ne kezdj el előtte, tokmányból kirepülő kulcs, vagy munkadarab röppályát számolni. [#kacsint] :)

szucst

Szia,

Az esztergályosnak mindig meg kell hajolnia a "szakma" előtt, valószínűleg ezért terveztek minden kezelőszervet ilyen törpékre... :)
Ha "kurblis" lesz a kézikerék én biztosan a kényelmes testtartás mellett lelógatott kezemhez igazítanám a kézikerék alját. Tekerésnél ne kelljen hajlongani.

Amúgy valószínűleg azért is alacsonyak a gépek, mert:
- kevesebb anyag kell a talpába
- nem kell olyan magasra emelgetni a tokmányokat, munkadarabot
- alaktalan munkadarab ha elkezdi belengetni a gépet, a súlypont minél lentebb legyen->ne legyen öngerjesztő, nehogy elmászkáljon/ felboruljon. Ez extrém eset, de legalább míg lekapcsolod ne legyen dráma

KoLa

Jobb kézzel megfogod a tökeidet, ez lesz a hosszán tekerőjének a magassága, bal kézzel meg a köldököd, ez lesz a keresztszán orsó magassága[#nyes]
Tuti hogy kényelmes lesz!
A tokmányba ha bedugod a kulcsot az meg vállmagasságba a legjobb amikor meghúzod.[#hehe]

jani300

Ahhoz akkor kell kb egy MVE :)
Így stimmelnek is a méretek !

KoLa

E-400 hoz vagyok méretezve, de vannak még más szempontok is.
Az MVE-340 már kényelmetlen a nagy távolságok miatt!

jani300

Van 1500 as is .
De lehet be kell hajolni .
Ja ,de hogy nem ceruzahegyezőről írtál az biztos :)
De nem szólom meg van amihez az is teljesen jó .
Lefényképeztem ma egy uf223 at ami kilátszik belőle , de nem akarom felzaklatni a társaságot ,csak az indexen van fent :)