Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Szalai György

Ez lesz. Köszönöm. [#taps]

Csuhás

Ha nem elég nagy az esztergád:

sufnituning

Jó nagy nyomtatóba lesz belerakva a henger.[#csodalk]

7ng7ui4ik

Tudna valaki küldeni egy "kezdőbarát" leszúrókés profilt?

Gyakorolni szeretném a leszúrást, mert most problémát okoz és enélkül félkarú óriásnak érzem magam.[#zavart2]

Bármelyik "örökölt" késemet fogom be az érintés után már kezd vinnyogni. Próbáltam hogy le-van-tojva alapon nyomom neki jobban, de mégdurvább. Annyira beremeg hogy a szerszámok az orósház tetején táncba kezdtek.

Főorsó csapágyhézag témában már volt egy kisebb-nagyobb sikerű diszkusszáció, szerintem a hézag így jó.

Szánok rögzítve, vagy passzosak.

Mivel semmi sem 100% atombiztos, és kezdő vagyok, így legalább a kést szeretném kivenni a változók sorából mint lehetséges hibaforrás.

Csatoltam egy pár képet a késekkel amikkel eddig próbáltam.

Csuhás

Vegyél egy kínai lapkás leszúró pengét, azzal kiejted a kés geometria lehetséges hibáit. Az hogy ekkora vibráció van, az egyértelműen valami géphiba, ha egy letört leszúró késsel nekiszaladok az anyagnak akkor felizzik az anyag, de nincs egyéb rezonancia, pláne nem olyan mértékű, hogy táncoljanak a szerszámok az orsóházon. Esetleg egy videót készíthetnél hátha valakinek lesz ötlete.

Rabb Ferenc

Virbo

Kicsit hozzászólok, mert vittem neki normális lapkás leszúrót, ráadásul a "hagyományos hegyes" profilú lapkával, nem az általánosan a szárhoz adott vacakkal.
Ugyan a pontos csúcsmagasság beállítással nem foglalkoztunk, de csúcsmagasság alatt volt minimálisan. Nálam otthon kb ugyanígy van, kövezzetek meg, de szemre picit van beállítva.

Én otthon vígan szurkálok ezzel a felállással, de itt valóban ahogy hozzáért az anyaghoz elkezdett rezonálni és tört "tű" forgács jött le, a felület mer egyértelműen sávos/rezonancianyomos. Egy késtöréstől félő jobb érzésű hobbista nem nyomná neki tovább, főleg ha tudja hogy egy másik gépen ez így rendesen működik. [#rolleyes][#nemtudom]

A szánokat rögzítettük leszúrási pozícióban (hosszánt, kéziszánt rendesen visszatekertük hogy teljes felületén támasszon és rögzítettük. A keresztszánt is "szorosra" állítottuk. Gyakorlatilag semmi változást nem hozott ez...[#nemtudom]

Virbo

No ez jó kiindulási alap a késhez. Az elején itt is hallani rezonanciát, de ahogy "beáll" az előtolás már jó. :)

Jók ezek a videók, jó hogy odaírták a szögeket. :)

7ng7ui4ik

Csatoltam egy videót, még meleg.

https://youtu.be/kU_n4j8LIx8

Késmagasság jó. A kés a 3. számú a képeim közül, ez egy HSS hasábból készült.
az elején még talán szépnek is néz ki a forgács aztán bedurvul.

7ng7ui4ik

Csúccsal támasztva ugyanez.
Egy kicsivel lejjebb engedve a kést ugyanez.

Mint említettem minden szán lehúzva.

Csuhás

Ebben a felállásban, álló gépnél ha egy órával rátapintasz a kés hegyére majd egy fadarabbal erősen megnyomod lefelé akkor mennyit mozdul? Nem tudom mennyi az elfogadható érték, ha gép közelben leszek megmérem én is.

D.Laci

A kés egy picivel feljebb legyen a központtól.
Csökkentsd a vágósebességet (fordulatszám), növeld az előtolást. Kenés nemárt a szerszámnak sem és az munkadarab felületének sem :)

7ng7ui4ik

Mindjárt megnézem.

7ng7ui4ik

Ugyanez a setup, csak még anno egy cserélhető lapkás késsel a Virbo által említett lapkával ezt tudta (amíg el nem törtem a kést....)
https://youtu.be/U488nVe8eHA

Ez itt szerintem teljesen rendben van.

7ng7ui4ik

Így mértem, amennyire tudtam közel a végéhez. Teljes erőből 0.02mm-t tudtam mozdítani rajta.

Jelzem, nem kalibrált mérőeszközzel, és nem laboratóriumi körülmények között!!!!! [#eplus2]