Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

e3y4ahxee

Sziasztok kérnek egy kis segítséget, újra esztergáltam egy kombinált gyalugép meghajtó szíj tárcsáját alumíniumból, elég jól sikerült kivéve a furatot! 14 mm tengely vége ricnis az alumíniumba központ fúrtam, majd 7 mm furoval elő furtam és 14 hss csiga fúróval telibe, de a vége sajnos 14,34 lett hollott 13,98 mm mértem az élszalagnál!! Mi lehet a hiba, nyilván lehetne furat kés de az nem volt megfelelő ami be férne!

e3y4ahxee

Ez lemaradt!

laca

Nem szimmetrikus a fúró éle !

Csuhás

Hibásan, aszimmetrikusan van élezve a fúró. Precíz méretet nem igazán lehet csigafúróval fúrni, erre a célra dörzsárat használunk.

e3y4ahxee

Akkor vagy kezdhetem elölről, vagy persely teszek bele! Köszönöm a válaszokat

mex

Sokat jelent, ha pontos a szegnyereg beállítása is. Anélkül még a dörzsár sem tuti. Viszont helyesen beállított szegnyereggel,először a végleges furatátmérő alá ~0.5mm-el fúrva már meg lehet próbálkozni dörzsár hiányában a csigafúróval is. A vágóélek sarkát kissé lerádiuszolva egészen jó felületet lehet elérni, sikerült már ilyen módon tengelyre illeszteni nekem is.

KoLa

A fúró éleiről készíts még egy képet, mert ekkora túlméretet nem egyszerű fúrni ha 50%-os az előfúrás.
Telibefúrásnál könnyű![#nyes]

e3y4ahxee

e3y4ahxee

KoLa

Köszi! igen látszik az eltérés!
Ha tolómérővel megsaccolod az élhosszakat köszörülés közben akkor nem jársz így legközelebb.
Mindkét fotón rövidebbnek látszik a fényes élhossz!

e3y4ahxee

Eddig még nem jártam így egyszer sem.. Mindig jó volt jó pár fúrót köszörűltem meg sose volt gond.. Szemre szoktam

KoLa

Akkor most mérd meg mennyi az eltérés!

Varga László

Ugyanolyan élhossz mellett még szögeltérés is okozhat nagyobb furatot!

KoLa

Ezt próbáljuk kideríteni!
Nem tudom megmérte-e már?

e3y4ahxee

Megmértem 0,2 tized.. Az eltérés nyilván szemre ezt nehéz észrevenni..