Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

RJancsi

Az esztergálás pedig többezer éves technika mégis használjátok... [#nyes]

Szalai György

Nem vagyok ebben szakember.  De jól van ez így?
Úgy gondolom, hogy ez a fajta ,,ütőkéses forgácsolás" nagyságrendekkel kedvezőtlenebb igénybevétel az eszterga minden alkatrészének.
Én egyszer is sajnálnám a kis gépemet ilyesmire használni. Inkább tennék a keresztszánra egy marómotort.

ANTAL GÁBOR

Manapság sok CNC gépre szerelnek hasonló egységeket . Nagyon produktív eljárás de azért néhány dologról nem szabad elfelejtkezni :  a sokszög lapja nem síklap hanem enyhén íves és szeretném látni hogy furatban hogy készül egy kapcsolódó agy

Páran látták is az általam csinált sokszögesztergát . Én sem tudok síklapot csinálni ( a profil : hipociklois ) de minden további nélkül képes vagyok a profilt furatban ( agyban ) is megcsinálni .  Egy időben sorozatban gyártottam a  27 es laptávú  nyomatékátviteli sokszögcsatlakozókat . ( kani - szuka kapcsolókat fúrórudazathoz )
Az utolsó fejlesztésem egy elektronikusan szinkronizált lengő késtartós eszterga volt . Ha valakit érdekel akkor folytatom ...  (több diplomaterv készült a vezetésemmel )

Lacibácsi

Jobban igénybe veszi a gépet, de az orosz eszterga ami a videóban van szinte észre se veszi az ilyesmit. [#kacsint]
Kicsi hobbi gép berezegne nagyon.

A késtartóba, vagy a helyére, vagy a hátsó késtartó helyére fogott marómotor hasznos kiegészítő, érdemes megcsinálni. Meg kell oldani a főorsó rögzítését, és az egyszerű osztás lehetőségét. Pl.: a tokmánytárcsára feljelölni 24 osztást, vagy a főorsó hátsó végénél fogaskereket felrakni.
Az is jó ha 90 fokkal el lehet forgatni a marófejet, mert akkor mindkét irányban (X és Z) lehet fúrni, marni.

Lacibácsi

Szerintem sokunkat érdekelne, én örülnék a folytatásnak...
Az elektronikusan szinkronizált lengő késtartós eszterga tudja a sík lapot?

RJancsi

Még annyit a teljességhez, hogy a sokszögeszterga egy miskolci lakatos 1970-es találmánya ami világszerte nagy elismerést kapott.

KoLa

Eddig nem mondtad hogy tudod, már 50 éve![#nyes]

KoLa

Szia Gábor! láttam ezeket az egymásba illő hatszög csatlakozásokat, és a gépet is amin készítetted, de akkoriban nem erre voltam rákattanva![#worship]
hanem a hobbi cnc eszterga tökéletesítésére.
Most mint látod érdekel a téma, várom az elektronikusan szinkronizált lengő késtartó leírását![#eljen]

ANTAL GÁBOR

A nevezett feltalálót Gellért Károlynak hívták . Mostanában fognak utcát elnevezni róla Miskolcon
A Miskolci Egyetemen ( akkoriban Nehézipari Műszaki Egyetem )
éveken keresztül folyt komoly fejlesztő munka a témában .A hannoveri gépgyártás technológiai vásáron komoly díjat nyert egy kiállított sokszögeszterga ( a fejlesztést Tajnajői professzor koordinálta akkor )
Én is akkor ( 1975)  kattantam rá a témára.  Sajnos a fejlesztések leálltak ( pedig még sokszögköszörű is készült ) és a fejlesztők meghaltak. Több doktori értekezés készült anno
( Vékony Sándor , Kövessy Gyula , Kövessy Attila )

Az ipari alkalmazásról : a SZIM utolsó hagyományos esztergáiban ( EE500,EE630,EE800) az orsóházban sok sokszögkötést ( poligonkötést ) alkalmaztak .
Én mindig párban használtam a sokszögeket , a cél az egyszerűen gyártható nyomatékátviteli elem létrehozása

ANTAL GÁBOR

Nem nem tudja , az is hipociklois profilt csinál .  A hipociklois poligon  bizonyos szempontból előnyösebb mint a sik oldalú poligon . Miért ?: mert furatban a síkoldalú poligon sarkait esztergálással nem lehet megcsinálni
 ( az ilyeneket vagy vésni kell vagy húzótüskével húzni )
A vésés időigényes, a húzótüske egyedi és drága

ANTAL GÁBOR

Belekezdek de meg fog kelleni szakítani ( majd folytatom )
A lengő késtartóban  az esztegakés ( az egyszerűbb elképzelés miatt legyen egy egyenes élű átmérőző kés ) csúcsa egy kis körpályán mozog . A kés szára mindig vizszintes  ( ezt a szakirodalom " transzlációs körmozgásnak " nevezi )

Ha lerajzolnánk a kés térbeli helyzetét akkor az egyik pillanatban a vizszintes kés  csúcsa  az óra számlapján a 12 re mutat , majd 1,2,3,4 stb óra következik .Szigorú kikötés hogy a kés szára minden helyzetben vízszintes .  A kinematikai megoldást majd a folytatásban írom le . Annyit azonban előlegezzünk meg hogy a transzlációs körmozgást egy hagyományos körmozgásból ( egy szervó motor segítségével ) hozzuk létre

Vegyünk egy hagyományos csúcsesztergát ! A tokmányba befogjuk a hengeres előgyártmányt . Ha   a lengő késtartó fordulatszámát precízen 6 szor nagyobbra állítjuk be mint a főorsó fordulatszáma akkor hatszöget esztergálunk   ( az arány adja meg a sokszög szögszámát )  A kés a munkadarab egy fordulata alatt hatszor fog "belecsípni" a munkadarabba

A hagyományos sokszög esztergánál a precíz szinkront fogaskerék áttétellel oldották meg . Ez kinematikailag elég bonyolult mert a munkadarabon bárhol ki kell tudni alakítani a sokszöget és bármilyen átmérőjű is lehet az előgyártmány  ( szinkontengely , kardánhajtás alkalmazása) . Ráadásul a változó szögszámigény miatt nem elég egy mezei áttétel , oda szabályos  változtatható áttételű hajtóműház kell

Az én rendszeremnél a szinkron elektronikus . Egy mester -szolga kapcsolat van a főorsó és a lengő késtartó között . A főorsó jeladó ( encoder ) jele kerül feldolgozásra és abból generálódik a szervómotor  vezérlő jele . Ha leállok mert meg szeretném mérni a munkadarabot akkor áll a lengő késtartó , ha kissé arrébb mozdítom a tokmányt akkor a lengő késtartó is odébb mozdul .

Folyt ...

ANTAL GÁBOR

Egy fontos kiegészítés : A transzlációs körmozgás által generált kör átmérője változtatható . A készítendő sokszög "csúcstávjának" illetve "laptávjának" viszonyától függ .
Más a kör átmérője egy 41/36 os hatszögnél illetve más egy 88/80 az négyszögnél

7cim5mm0

Ez csak bolygó mozgással dolgozó sokszögesztergára igaz.
Maga a sokszögeszterga korábban is létezett.

7cim5mm0

Nem bántásból írtam, csak ebben semmi újdonság nincs. A gépipar tudja 50+ éve csak el van süllyesztve jó mélyre...

hostya

Nekem anno volt szerencsém az egyetemen kifejlesztett Gellért-féle sokszögesztergán dolgozni a miskolci MEZŐGÉPnél.
Az a gép egy "BULGÁR" gép alapra készült. (talán az volt az első  -nem tudom- )
Azt viszont tudom, hogy az egyetem számára a sokszögesztergákhoz való spec orsóház, és szegnyereg öntvényeit a mezőgépnél öntötték.
Volt a cégnél egy üzemszerűen használt (furat)sokszögköszörű is.
Na annak a gépnek a közelébe se engedték a magamfajta 'suttyókat'.. :)
Most is emlékszem hogy a köszörűs, -nekem még- Feri bácsit ugratták a többiek hogy: milyen köszörű ez amin ennyire üt a tokmány..