Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Vetesi75

Természetes. Névleges frekvencia felett az állandó nyomatékhoz emelni kellene a kapocsfeszültséget, de az már nem egyszerű mutatvány. (frekiváltódál a DC-sín feszültsége korlátoz, motornál a szigetelés)

dobosi

Sziasztok!
Kicsit hosszú lesz, köszönöm ha elolvasod...

Pár éve folyamatosan olvasgatom a fórumot, néha ezt-azt vettem, pár dolgot eladtam.
Tanulgattam a CNC rejtelmeit, elolvastam szinte minden vonatkozó hozzászólást – időnként göröngyös út volt, de végül építettem magamnak egy elég jó CNC gépet (460*840*145).

Most azon agyalok (gondolom nem csak én vagyok így ezzel) hogy szeretnék egy kis esztergát.
Főképp műanyag és alu dolgokhoz – persze az sem baj ha vas is szóba jöhet.
Eddig nem nagyon volt olyan hogy 40 mm átmérőnél és 200 mm hossznál nagyobb dologra lett volna szükségem – lerajzoltam, egy cimborám pár napon belül szépen megcsinálta. Persze lehet hogy utólag rájöttem nem is úgy kellett volna, projekt újraindul, újra rajzol stb.

Tehát kell egy eszterga!
Elég sokat utánaolvastam a témának – itt a fórumon is...máshol is, megnéztem rengeteg videót stb.
Jó lenne valami E2N vagy hasonló (úgy látom ezt a kategóriát Ti jónak tartjátok), de sajnos nincs garázsom/műhelyem úgyhogy nagyjából ami szóbajöhet:
Amit most is gyártanak, kapható hazai boltban, garancia és valamennyire az alkatész utánpótlás is megoldott és használható, nameg a pénztárcám is bírja.
1.   – 80 vagy 100-as tokmány, 300mm csúcstáv – Expert, Hyundai, Güde stb.
2.   – 100-as tokmány 300-400 mm csúcstáv – Holzmann, Bernardo, Optimum, HBM.
3.   – nézegettem a Vevor honlapján egy konkrét kicsit nagyobb típust

https://eur.vevor.com/metal-lathe-c_10121/metal-lathe-mini-lathe-8-7-x-23-6-1-1kw-for-counter-face-turning-driling-p_010345357143?lang=hu&currency=huf&adp=gmc&utm_source=google&utm_campaign=20411578742&utm_term=150512956926

1-es kategóriában szerintetek  van-e ami használható vagy azzá tehető, estleg van-e valakinek használatban? Kicsi Hyundai-t néztem, megtapogattam, elindítottuk...hát nem nagyon tetszett..Praktikeres kicsi Expert ugyanaz..
2-es kategóriában a Holzmann ED400FD típust  egy barátomnál ki is próbálhattam alu megmunkálással...szerintem nem rossz, kb. ára épp belefér még a keretbe.
3-as kategória – ez mondjuk tetszene, 125-ös tokmány, 600 csúcstávolság, előtolás oda-vissza, 1.1 KW motor.
Persze a többi is kínai szerintem...
Merjek ebbe belevágni? Rendeltem már egy csomó dolgot aliexpresszről, összességében nem volt gond.
Hálás lennék ha nálam hozzáértőbb mondana véleményt akár privátban – bár szerintem másoknak is hasznára lenne valamiféle ,,szamárvezetőként".
Köszi,
István

zozo

Csak a mazsola hobbisták kedvéért...

Amikor belső balos menetet kell készíteni egy 8,3-as furatba, de nem akarod belül beszúrni, hogy ne gyengítsd el az anyagot, vagy csak mindig pontos pozícióból akarod indítani a menetvágást, no erre megoldás.

Az anyag végétől 22 m-re csináltam egy 4-es furatot, a magfuratig átfúrva, egyoldalról.

A késsel mindig a 4-es furat közepéig jártam vissza, ott vettem fogást, a lyukban, aztán indítás, kés kifele forgácsol.

zozo

Ja, nem volt az 22m, csak 22mm :)

KoLa

Ez igen! [#eljen]
Jó kis lecke! nem csak hobbistáknak![#taps]
Jól elmazsolázgattam' a képeken köszi!

Viszont, van akinek van balos kése, és mindent fordítva csinál...

zozo

Balos késhez tokmányt is rögzíteni kellett volna, letekeredés ellen :)

KoLa

sárgarézhez 8.3-as furatban?[#hehe]

zozo

Nem sárgaréz, eloxált hatszögacél. M10x1,25 balmenet

mex

Idézeloxált hatszögacél

Ez valami új eljárás?

zozo

Nem tom, kínai alkatrész :) Valamitől sárga, mint kici kínai :)

KoLa

Akkor fúrhattál volna nagyobb furatot is! 8.8 jó lett volna.

KoLa

bbalazs

Csak hobbistaként kotyognék bele, de a lehető legnagyobbat vedd, ami csak befér méretben vagy belefér a keretbe összegszerűen.
A tokmány és a csúcstáv sohasem lehet elég nagy :)
Fordított pofát is adjanak hozzá.
Fontos az is, hogy mire kell, de gondolom, nem karórákba fogsz fogaskereket gyártani, hanem általános célra kell.
Nagyobb használt esetleg?

mex

Az eloxálás az alumínium felületén elektrolízis folyamán kialakuló oxidréteget jelenti.Nincs köze a kadmiumozáshoz, csak annyiban, hogy mindkettő elsősorban felületvédelem.
Viszont az alapfémek különbözőek.

KoLa

bla-bla
Zozó hatszögacélja van kadmiumozva.