Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

8j72w5ff0

A weboldal címe:   [big]"Hobby"[/big]CNC fórum

8j72w5ff0

Egyébként nem tudom hogy ebben neked mi volt jó, miért kellett billentyűzetet ragadnod? Én úgy gondolom, hogy a "hobby" kifejezés nem a szakértő szinonimája, persze nem elvitatva, hogy egy szakértő szakembernek is lehet ugyanaz a hobbija mint ami a szakmája.
Nekem nem szakmám az esztergálás, de hobbiból szívesen csinálom a magam örömére. Mivel problémába ütköztem, úgy gondoltam hogy hátha más hobbisták, vagy akár az itt megforduló szakemberek, már oldottak meg hasonló dolgot és így esetleg nem kell feltalálnom újra a csőben a lyukat.
Válaszolhattam volna a te stílusodban is, ( Taníts mester! ) de nem tenném szívesen, mert vannak itt jó szándékú segítőkész  emberek is.
Tőlük elnézést is kérek, és itt be is fejezem.
Szép napot mindenkinek, még neked is!

8j72w5ff0

De hogy ne csak a problémámat öntsem rátok, hátha ez már megüti a várt szintet és nem kell másik topikba tenni.

Ezt a csiga áttételt az alumínium öntéstől, a réz alapanyag öntéséig, a marószerszám készítéssel együtt magam csináltam, esztergáltam, martam.
Szerintem hobbi szinten nem lett nagyon rossz.

svejk

Ez már mehetett volna magánban.[#ejnye1]
Sokszor nem érdemes reagálni a beszólásokra...

svejk

ywathzay

Ügyes munka! Ez mit hajt, hogy sehol nincs csapágyazás?

hostya

"A weboldal címe:   "Hobby"CNC fórum"

A topik címe viszont ESZTERGÁLÁS ...!!
Az esztergaGÉP ügyes-bajos megoldásai nem ide valók..

KoLa-t meg ne bántsd,(ebben a topikban)  mert Ő már régen biciklizett amikor te még csak csengettél...

ebalint

Mutatós darab.
[#eljen]

8j72w5ff0

8j72w5ff0

"Esztergálás
Trükkök, megoldások,"

:)

jani300

Az eszterga szílytárcsa problémádat már az index óta követem ,de nem tudtam hozzászólni .
De a csiga kerék az érdekel .
Milyen módszerrel készült ?
Egyenkénti fogazás osztófellyel  , lefejtés merev kapcsolattal , vagy a kissé pancseres , legördűlés ,merev kapcsolat nélkül szerszámmal vezetett lefejtés ?
Most írtam én is az indexen egy szalagfűrész csigakerék gyártásról , de csak addig jutottam hogy bent van az esztergában , az elkezdett szerszám .
Lehetne abba venni kész csigakereket ,talán ,de többe lenne mint maga a gép .
Maga a csigaorsó a képen kicsit furcsának látszik ,mindha nem lenne emelkedése , de gondolom csak a fotó az oka .

8j72w5ff0

Ez csak a maradék, a végső verzió réz csúszócsapágyakkal van ellátva. Azt már sajnos nem tudtam fényképezni, mivel be van építve.
Abban ráadásul jobbos és balos orsó és csiga is van, mivel egy üvegház két-két ellenkező oldali szellőztető ablakát kell mozgatnia. A jobbos-balos trapéz orsó egy tengelyre van esztergálva és a két csiga háza az orsó mentén úgy összekapcsolva, hogy elforgathatóak a kimenő tengelyek megfelelő szögbe állításához. (Az üvegház tetejébe kerültek, a   tető alá.
Mikrovezérlős hőmérő vezérli a működtető motort.

8j72w5ff0

Nos, hobbista vagyok és még csak közöm sincs a fémipari szakmákhoz, ezért leírom a módszeremet, bár egészen biztosan nem lesz szakszerű.
Magam köszörültem egy profilmarót, amit az eszterga tokmányába fogtam. A méretre esztergált réz korongot egy az orsó emelkedésének megfelelően ferdére állított tengelyre, a késtartó helyére tettem.
Mivel osztóművem nincs, ezét úgy oldottam meg a megfelelő fogosztást, hogy 3D nyomtatóval kinyomtattam a fogaskerék mintapéldányát, és azt a tengely másik végére erősítettem. (ha megvan az eredeti csak kopott fogaskerék, azt lehet használni fogosztás mintának) Kapott egy reteszt a fogközbe, és aztán foganként majdnem a végleges mélységig martam egyesével.  
Természetesen a véglegesítéshez, a legördülés megfelelő beállításához, még egy célszerszámot kellett csinálnom, ami tulajdonképpen egy orsó, jól edzhető anyagból, amire aztán hosszába egyetlen fogárkot köszörültem. (a menetfúróhoz hasonlóan, de csak egyet.
Ezt az eszterga tokmányba fogva,( most már merőleges tengellyel) rátoltam az előfogazott csigakerékre és a megfelelő mélységig és sima legördülésig martam.
Így bonyolultnak tűnik, de nem az.

jani300

Köszönöm a választ !
Nem bonyolult egyébként ,én értem .
 Nagyolt ,kereket munkáltál meg a pancseres legördülő eljárással . De ezt szakkönyv is írta , igaz elég régen .
Az én terven is hasonló volt , nem tudom lesz e belőle valami .

KoLa

Nem gondoltam hogy az idézetre senki sem figyel!
Csak arra utaltam volna hogy, milyen tengelyt lehet beágyazni a 12x12x40 alu tömbbe?
Ennyi hibát találtam ami eléggé rikító!