Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

afjybsise

afjybsise

Nyilván köze nincs a szerszámgépekhez, de a családi cég az ruhaipari történet, bérlünk egy első és egy második emeleti "csarnokot", 450 m2/szint.
I. emeleten, a terem közepén volt két hímzőgép, 6-6 fejes mindkettő. Olyan szintű rezonanciát csináltak, főleg, ha mindkettő ment, hogy rendesen fel tudott kavarodni a gyomra az embernek. Nem túl nehéz gépek, 800kg, 1 tonna. Sima fém talpuk volt, 4 db 16-os csavarral lehet szintezni őket és ennyi.
Kicseréltem mindkettő "lábait" ilyen a csatolt képhez hasonló rezgéscsillapítós gumis talpakra és szinte nagyságrendekkel jobb lett a helyzet. Tehát működnek ezek a talpak.
Persze egy 3-4 vagy több tonnás szerszámgépnél zsebbenyúlósabb lehet a helyzet. Egyszer láttam élőben egy 6 méteres talán Poreba esztergát, ha jól emlékszem 14 ponton lehetett rögzíteni, mondjuk az alatt nem volt semmi szerintem.

afjybsise

KoLa

Ezeket a papucsokat szerszámgépeknél csak simító esztergáknál lehet használni.
A többit le kell fogatni a betonhoz, (nagyon nehéz beállítás) vagy nyárfára tenni köztes megoldásként, ez kb ugyan az mint papucsra tenni! csak távtartó a betontól a gépig.
Azok a 20 mm-es gumi betétek úgy viselkednek egy 3T gép alatt mintha beton lenne, nem ez a megoldás, úgy kell dolgozni hogy elkerüljük a rezonanciát.
Nekem a rezonancia és a rozsda az ősi ellenségem.
Egyszer nagyon régen talán 2005-ben de ez nem biztos, a MachTech-en megcsodáltam a Haas egyik kis kiállított esztergagépét, akkoriban tervezgettem hogy kéne egy cnc eszterga is már.
Nem ez a lényeg hanem hogy, péntek du 14h után (ekkor már csomagol mindenki)az egyik szomszédos ... megmunkáló központon elindítottak egy irreális megmunkálást iszonyatos rezonanciát okozva ami az egész csarnokot megdöbbentette, mindenki a zaj felé ömlengett.
Amikor én odaértem pont a Haas-os barátom üvöltött az illetővel hogy állítsa le mert...
Teljesen egyetértettem vele, de biztosan emlékeznek itt a fórumosok erre mert nem magam voltam ott.

sarktibsi

Volt alkalmam dolgozni egy 5-tengelyes C-tengelyes ellenorsós cnc-gépen , X1 X2 Z1 Z2 Z3 C1 C2
D28-as telibefúró négyszöglapkás 2.400-as fordulat 0.05-os előtolás a szerszám belépéskor beremegett. Mondtam a főnökne kicsit visszább kéne venni a vágóbol , azt mondta lassitásról szó sem lehet had remegjen.

KoLa

Biztos jó!
De ha Neked van ilyened, nyomkodd már meg hogy olyan-e mint a félbehajtott munkáskesztyű?
A kétszeres réteg kellene hosszú távra.

jani300

kB 10 mili vastag , szivacs szerű gumi . Csak most ugrott be mert kérdezted ,gép alá még nem próbáltam .

KoLa

Csak belépéskor remegett?volt központfurat, mert az csökkenti a terhelést belépéskor.

sarktibsi

Igen csak belépéskor , központfurat nem volt , azt mondta szerszám beszálítója a telibefúrónak nem kell , amúgy se ment volna bele a főnök , mert az még egy szerszám ami ugye időveszteség.

Én pont azért használok belső hütőcsatornás fúrókat mert azoknak nem kell sőt nem is szabad előfúrni. A lényeg , hogy a központja jó legyen ( én is mindig kiórázom 0.03-0.04-századon belül legyen ) ha valami nem oké akkor vagy eltörik a fúró vagy hamar lekopik az élszalag , vagy kipattogzik az éle. De az is számít milyen bevonat van rajta régen Titán aluminium nitridet kértem rá , most meg már Helicát kérek.

mex

Laikusként kérdezem, a kiórázást hogyan oldod meg? A fúrónak a hengeres szárát tapintod, vagy másként?

afjybsise

Nekem ilyen van a kompresszor alatt, illetve 2 csík, valami gyalult stafnira ragasztva. Nem rezonál annyira, mint a kerekein. régen a mosógép alatt volt, de elázott egyszer, alig akart kiszáradni.

Amúgy leginkább olyan, mint, amit szállításkor a raklapok alá szoktak tenni, csúszásgátló gumit. Csak az ilyen 3-5 mm vastag.

sarktibsi

1,  A fúró helyére be kell rakni egy szerszám bemérő tüskét ( az enyém az egyedi méretre van köszörülve , többféle is van )

2,  A főorsóba befogsz egy mérőórát ( lehet mágnestalpas is ) nekem ez is méretre van kialakítva.

3,  A Z-tengellyel odamozogsz az órához majd a főorsót körbeforgatod ( manuálisan ) igy láthatod , hogy központba van-e.

A VDI revolver felyekhez lehet kapni gyári szerszám bemérőt is.

mex

Köszönöm a válaszod!
Az első gondolatom nekem is egy mérő rúd, vagy tüske volt, és a tokmányra erősített mágnestalpas mérőóra is stimmel. :)
Ennek kifordítottját alkalmaztam egy kisméretű furat központba állítására.

Vetesi75

Az OBI-s parafatapéta négyzetméterre olcsóbb, jobb és olajállóbb is...