Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

ywathzay

[#nyes]Pont ezt akartam írni![#wilting]

Robsy1

Szia Lajos!

Még pár hasznos, tanulságos kiszámolt infó:

Ehhez a telibefúráshoz 1374.1W hasznos forgácsolási teljesítmény tartozik.
Az előtoló motorodnak pedig CSAK 1.46W hasznos teljesítményt kell leadni fúrás közben! Lehet csodálkozni, meglepődni.[#csodalk]

Vetesi75

Az AI szerint:   :)

Vetesi75

Azért 180 perc vágásidő környékén már illik is fordítani.

ANTAL GÁBOR

Korában ( amikor bejött ) én többsz9r tettem fel kérdéseket a mesterséges intelligenciának :  Csak negatívan értékelhető válaszokat kaptam  ha természettudományos volt a kérdés . Neked   egy középen terhelt kéttámaszú tartó lehajlását küldte el

KoLa

Általában jól el szoktam használni a lapkákat.

KoLa

Régebben tettem lakatfogót az egyik bejövő fázisra 25 A körül mozog fúrás közben.
Egyenáramú főorsó motor 15Kw, 1:2 lassító áttétellel hajtja a főorsót, lágyindítás van pogramozva az induláshoz és leálláshoz is, van egy százalékos terhelésmérő műszer a vezérlőn 20% ot mutat fúráskor.

Robsy1

Rossz képlettel plusz rossz számolással kaptad ezt az eredményt.

Mondjuk az eredmény láttán mielőtt ide beteszed gyanút foghattál volna, és a műszaki érzékednek jeleznie kellett volna, hogy itt valami nagyon nem stimmel.
Hiszen az "eredményed" ~0.2 nanométer (1 nanométer az a mikron ezred része)[#conf] túl szép ahhoz, hogy semmi realitása se legyen.

Vetesi75

A smilet megint figyelmen kívül tetszett hagyni! :)  Nem elég hogy másik képlet, még számolni sem tud. Félreértés nem lehetett, mert ezt Ő írta: "L a tartó hossza (feltételezzük, hogy a terhelés a tartó végén van),"  :)
Nekem is kilenc század körül jött ki - egészen hihető eredmény.

Robsy1

Ha 6 mm-el megnöveljük a lapkatartó fúrórúd modellünk befogási hosszát (136 mm), akkor 0.1 mm lesz az elhajlás.
Érdemes egy hajlítási rugómerevséggel jellemezni a gépünk szerszámbefogóit, jelen példánkban ez K=10 N/mikron lett.

Ezt bárki könnyen le is ellenőrizheti, kimérheti, hiszen elég 1 kg tömeget elhelyezni az adott szerszám befogási ponton, és egy mikronos mérőórával megnézni, mekkora a deformáció.

Egyébként ez a K érték nem olyan rossz a gyakorlatban egy szerszámbefogóra, hiszen ahogy már említettem egy felére csökkentett, azaz 15 mm-es szerszámtartó átmérőre 16-szor rosszabb lesz a merevség, azaz 0.625N/mikron. Ez pedig már nagyon durva, hiszen ~63 gramm súly terhelésre is már 1 mikron lesz a lehajlás.

Virbo

Ha ilyen mértékű lehajlás van, hogy tud "működni" az egész forgácsolás? Nem kellene eltörnie valaminek? Vagy van valami ami ellen tart ennek?

jani300

Hatás ellenhatás .
Jó esetben beáll az erőegyensúly .
Ha nem , remeg ,visít .  Törik ,röpül :)

A számításokba úgyse tudok -merek beleszólni :)

svejk

Sokkal hasznosabb, kézzelfoghatóbb adat lenne az egyszerű gépépítőknek, gépátalakítóknak ha az előtolás teljesítményigénye helyett, azt írnád le hogy mekkora az előtolás nyomatékigénye ennél a fúrásnál.

Pl. Kola példájánál maradva.
(Z-ben 5-ös emelkedés 1:2 lassítóáttétellel.)

sarktibsi

Vagy azt is ki lehetne számolni mekkora főorsó teljesítmény kell egy ilyen fúráshoz pl: nekem a kicsi gépen 6.5 kw-os dc motor van 1:1-be hajt , nem tudom mekkora a legnagyobb fúró  amit kényelmesen elbírna. Azt viszon tudom , hogy 24 ampernél letilt a T-Drive (Budapest Gyömrői út) állította be. Biztos másnak is hasznos infó lenne.

Robsy1

Miért ne működne?
Ha pl. egy tizeddel lejjebb vagy feljebb van egy esztergakés a központhoz képest átmérő esztergáláskor, az alig számít.
Persze ahogy közeledünk a nulla átmérő felé, ott már nem mindegy, mert marad egy kis csap, és ha ez elér egy kritikus mértéket, abba tényleg beletörhet egy gyengébb szerszám, mivel a központ környezetében ilyenkor alapvetően megváltoznak a szerszám élszögek, és már nem beszélhetünk forgácsolásról, adott esetben ez él kicsorbuláshoz, töréshez vezehet.

A forgácsolás pedig amiatt is működik, mert szerencsére a szerszám befogók károsodás nélküli rugalmas elhajlási, deformációs képessége normális és szakszerű technológia adatok esetén többszöröse a maradó alakváltozási terhelésnek, vagy törésnek.

Csak most látod a lényegre tapintottál, ez a magyar szó, hogy "működik" mindent elfed, a kezdő esztergályostól a profiig mindenkinél működik valahogy a forgácsolás. Vagy egy villanymotor is forog ránézésre mindig, azaz rá mondjuk hogy működik.
A szakmai elemzések, a részletek kielemzése viszont rámutat, micsoda minőségi különbség lehet két "működés" közt.
No meg ugye az se mindegy, mik a méret és tűrésmező szélesség elvárások a legyártott munkadarabra, mert ugye +-0.1 mm-en belül pár óra alatt megtanul a kezdő is esztergálgatni, de +- egy század alatti esztergálási tűrésmezőhöz sokat kell tapasztalni, gyakorolni, tanulni.
És bizony a gépmerevségnek a fentiek alapján ebben döntő szerepe van, jó azt tudni egy szakinak, hogy mennyi az annyi.:)

A Fórumnak egyébként pont az lenne a célja, hogy tanuljunk egymástól, és ki-ki képessége, tapasztalata, érdeklődése alapján minél jobban ássa bele magát a CNC forgácsolás optimális "működési" folyamatába.