Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

svejk

PSoft

Akkor ez, jó fogás volt! :)
Szépen rendbe raktad. [#eljen]

PSoft

Egy kis...előzetes. :)

KoLa

Revolvereknél én is láttam! de ott, nem a főorsón, a tokmány mögött volt!Hanem egy mellék hajtáson kellett rászerelni a fűrészfog menetű etalont, amit aztán hasonló elven letapogattunk!
Orosz gyártmány volt, valami akkori csúcstechnika!minden revolverfej álláshoz volt egy lehetőség a főorsó fordulat beállítására, persze! banándugó' áthelyezésekkel lehetett beállítani!

Jött a muzscsina' hogy mit tököltem én egy óra hosszat a beállítással...megmutattam neki a lényeget! és visszamentem a gépemre esztergályozni!
Darabbér volt akkoriban!A kolléganő úgy gondolta hogy kevés a fizetés!a dugókat eggyel feljebb dugta hogy haladjon! mert így szoktuk!
Azt a rapidból köszörült késemet amin 5 művelet volt egyszerre, és egy fél óráig köszörültem seperc alatt kékre égette az A44-ben.

Na túlreagáltam! de kifújtam most egy gőzt ami emésztett.

KoLa

Miért vannak ezek a rovátkák benne? a szennyeződések kiszűrésére?

KoLa

Én nem igen tudok ezekhez a gépekhez hozzászólni már, mert kicsik a szememhez, így csak csodálom őket!
Persze van az a szemöveges professzor nézet, amikor az 5-s furatba balmenetet vágok késsel...az E-400-on.

jani300

Kellett nekem beleszólni a nagyok dolgába :)
Ott hátul van valóban ,de nem is emlékszem hol láttam ...
[#wave]

Szalai György

Szennyhoronynak van titulálva. Oda kell kotorni a rántotthúsról lehulló zsömlemorzsát mérés közben. [#vigyor2]

Ennek már úgyis oda a leppelt pontossága, de nekem még így is tetszik.

Vetesi75

Hasomlót, még régen az egyik segédünk követett el. Kipróbálta, hogy mit csinál a DAR46-on, a kezelőn levő fokozatkapcsoló. (Ha kérdez, elmagyaráztuk, megmutattuk volna.) Hirtelen lett akkora füst, hogy nem lehetett átlátni ajtótól az ablakig a 6m széles műhelyen, utána (csak) fél műszak gépbeállítást igényelt.
A srác "képesítése" szerint vadállatgondozó (cirkuszi) volt, de mindenki csak idomárnak hívta.  :)

Virbo

Kis tanácsot kérnék.

Adott ez a két függetlenpofás.
A fényes kínai (160mm), ennek megfelelően nem annyira precíz érzésű mint mondjuk egy jó sima tokmány. De nagy gubanc nincs vele.
Az Emco (150mm) meg a képen látni, a csúszó/menetes részeken nincs korrózió, csak kívül (picit több mint esztétika, de nem vészes). Érzetre szépen feszesen jár így.

A kínainak 30mm körül van a pofa kilógása, az Emco-nak 22-23mm környéke. Az Emco tömör öntvény, kialakítható a rövidkúp, nem kellene felfogótárcsa. De ugye a pofái kicsikék, kinyúlásra gondolok elsősorban.

Kérdésem vajon többet ér a nagyobb pofakinyúlás (adott esetben jobban fogja az anyagot), vagy inkább a "kisebb" filigránabb tárcsa a nyerő?
Mi a tapasztalat ilyen téren ezeknél (sose használtam ilyet)? Normál tokmánynál sokszor jól jönne még ha távolabb is tudna szorítani a pofa...

Csuhás neked hogy vált be ez a fajta tokmány ebből a szempontból?

jani300

Van kétféle szempont , legalább .
Az egyik hogy a gépkönyv  szabja meg mi az a méret és fordulat ami még felszerelhető .
Ebből ugye jó ha van egy .
Ezek nem csak arra valók hogy futáspontosra állíts egy forgástestet . Ott lehet szempont hogy a kisebb menetemelkedésű pofával valószínűleg könnyebb a centírozás .
A szerintem igazi rendeltetése ezeknek a síktárcsáknak a nem forgástest alakú munkadarabok megfogása megmunkáláshoz .
Ott minél nagyobb a nyerő .
Nekem most fent van egy 500 as ez volt az első alkalom hogy ilyet használtam ,alufelni tehermentesítő lett kikapirgálva nagyobbra .
Igazából mindkettő kellhet :)
Szerszám , tartozék úgyse lesz sosem elegendő :)

Vetesi75

A nagyobb pofa kinyúlás sokszor jól jöhet, de ennek az ára a fokozottabb igénybevétel/gyorsabb elhasználódás, illetve a nagyobb távolság a főorsócsapágytól rontja a megmunkálás stabilitását. (Ha csak azért kell, hogy legyen, akkor mindegy, úgy is munkadarab dönti el, hogy melyik pofakialakítás a  legalkalmasabb az adott feladatra.)

Virbo

Azért kellene mert nagyon sokszor kellett már volna független pofás mindenfélét felfogni.
Sajnos nem engedhetem meg hogy kettő legyen...

istvan58

sziasztok,

mi a véleményetek erről:
Aluminiumból van, szerintetek használható egy kinai "ceruzahegyezőn" hobbi célokra?

https://www.banggood.com/Mini-Quick-Change-Tool-Post-Holder-Kit-Set-Aluminum-Alloy-Tool-Post-Lathe-Tools-p-983345.html?cur_warehouse=CZ&rmmds=search

ra8nsmk6w

köszörült késekhez használhatod nyugodtan.
Mivel a terhelés már nagyon külpontos a lapkás késekkel nem tanácsos. ( szerintem)