Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

8j72w5ff0

Encs mellett lakom, így lehet hogy a közelemben nem lakik senki. [#nevetes1] A legkisebb kiszerelés amit olajból találtam, az tíz literes, ami nekem száz évre is elég lenne.
(Bocs hogy ide teszem a képet, mert az előzőt elszúrtam. )

Lacibácsi

A MOL Multi SW 68 és a MOL Multi SW 100 szánkenőt használom, remekül bevált. Ebből is 10 liter a legkisebb, de lehet kapni tankautós kiszállítással is [#taps]
Esetleg itt is megpróbálhatod, hátha akadnának valakik akikkel lehetne osztozni a 10 literes mennyiségen.

8j72w5ff0

Köszönöm az információt, ezt nézegettem én is, 16-18 ropi körül van a tíz liter, ami nekem ötven évig is elég lenne, de sajna még nagyon nagy jóindulattal sincs már annyim. [#rinya]
Ezt találtam: OEL WEST MEHRZWECKOL 10 5L de nem tudom hogy nagyon rossz-e vagy elfogadható.
Ezen kívül emulzió vásárlásán is gondolkodok, mert eddig csak fúró/vágó sprayt használtam, de az sem olcsó és nekem esztergálásnál gyorsan fogy.
Ez vajon jó lehet: ORLEN OIL EMULGOL ES-12 5L
Ismeri valaki ezeket?

svejk

Miskolc, Szerencs vannak ott...

Ha lesz ősszel találkozó valahol és eljössz, akkor én viszek neked mindkettőből.

8j72w5ff0

Sziasztok!
Nos, talán megoldottam az olaj és emulzió kérdését, végül a lentebb említettekből rendeltem 5-5 litert, bár eddig a megrendelésem státusza két napja is csak "feldolgozás alatt." Ha valóban megkapom, akkor majd beszámolok a minőségükről.
Abban viszont nem tudok döntésre jutni, hogy mennyire szedjem szét az új esztergát mielőtt használom. Minden szabad fémes felület, vastagon be van kenve valami olajjal hígított zsír trutyival és gondolom azt illik eltávolítani róla majd leolajozni. Szerintetek szedjem apróra és nézzem meg hogy belülre is jutott-e kenőanyag, vagy használjam és majd egy idő után nézzek bele?

Gyula65

Szia!
Kínai gépeknél előfordul, hogy nincs rendese  lesorjázva, az öntvényhomok benn marad, de ráfestettek stb.
Nem javasolt a teljes bontás, de érdemes átnézni az illesztéseket, és beállítani a csúszó forgó részek játékát!
Üdv!

sufnituning

"Ha valóban megkapom, akkor majd beszámolok a minőségükről."

Hogyan teszteled az olajat már úgy minőségileg?

Ennyit nem tudsz, hogy egy esztergánál mit kell átnézni?

Szedd szét dirib-darabra és
minden alkatrészt tesztelj le külön külön![#violent]

sufnituning

Látom, segítséget tudsz kérni, de az adatlapodat nem sikerült kitölteni![#nemtudom]

8j72w5ff0

Szia!
Köszönöm az instrukciókat, mert én szakmailag nagyon messze állok a gépektől, csak nagyon megtetszett és hobbiként "szórakozok" az esztergálással.
Igen, azt már én is észrevettem, hogy az ágy oldalsó csúszó felülete nem lett jól maszkolva, így kapott a festékből, amit a hosszán mozgatásánál lehet is érezni. A keresztszánt is valószínűleg meg kell bontanom, mivel majdnem fél fordulatnyi a tekerő holtjátéka. Vagy lelazult valami, vagy az anyán kell állítani.
Közben megkaptam az olajat és az emulziót is, amiről eddig csak annyit tudok mondani, hogy az olaj viszkozitása nem az amire számítottam, (nekem hígabbnak tűnik) de remélem jó lesz, mert külön rákérdeztem hogy jó-e eszterga szánkenésre. Az emulzióról majd csak jóval később fogok tudni nyilatkozni, mert egyelőre még ott tartok hogy először egy állványt csinálok az esztergának, mert a munkapadomon minden helyet elfoglal.

Gyula65

Nekem Sieg esztergám van. Alapból darabokra szedtem, lesorjáztam, illesztettem, stb., kivéve a főorsó részt.
Később több átalakítást végeztem rajta.
Pontos beállítással jól használható masina lett.
Rögzítsd az asztalon!
Biztos jó kis gép lesz, csak a fellelt hibákat javítani kell.
Üdv!

8j72w5ff0

Szia!
Szerinted mennyire szabad melegednie a főorsónak, főorsó háznak? Mert ennek a gépnek nem is nagyon hosszú használat után, a főorsó belseje már épp csak megfogható, az orsóház meg olyan 40-45c fokos lehet. Minden esetre úgy gondolom, hogy jobban járok ha azt is szemügyre veszem, hogy nincs-e kenési hiánya, vagy nem húzták esetleg túl a csapágyazást. Már eddig is találkoztam olyan hellyel rajta (szánok csúszófelülete) ahol kívül vastagon be volt ugyan kenve, de belül szinte teljesen száraz volt.
El lehet cseszni ha legalább kenésig megbontom a főorsót?
Üdv!

Gyula65

Már előttem szóvá lett téve: nincs kitöltve az adatlapod, vagy nem tetted láthatóvá![#falbav]

Ha, erősen melegszik, de kézzel könnyen forgatható, az lehet kenőanyag hiány, mindenesetre, ha szorul, vagy sem, a holtjátékokat ellenőrizd mérőórával.
Mennyi idő alatt melegszik szerinted (üresben, vagy terhelés alatt?
A hőmérséklet becsült, vagy mért érték?
Nem mindegy!
Üdv!

8j72w5ff0

Szia!
Nem tudom miért olyan nagy probléma az adatlap kitöltetlensége, hogy mindenki fönnakad rajta. Lassan tíz éve vagyok regisztrálva az oldalon, de eddig nem igazán okozott problémát senkinek, pedig volt hogy még vásároltam is egy másik itteni tagtól. Eredetileg csupán azért regisztráltam, mert az akkor gépésznek tanuló fiamnak szerettem volna megvenni egy itt hirdetett esztergát, ami mint kiderült, sajnos elkelt, pedig egy gyönyörűen felújított gép volt. Azóta a fiam végzett, de úgy tűnik hogy a mai szakoktatás nem áll a helyzet magaslatán, nem mindent tanítanak meg, így van amiben inkább a tapasztalati tanácsokat kérem. Persze csak ha nem probléma. Személyes adatokat a neten nem szívesen osztok meg. Persze ha kötelező az ittléthez, akkor majd átgondolom.

A gép hőmérsékletei becsültek, nincs kéznél olyan eszközöm, amivel konkrét mérés tudnék csinálni. Elég hamar felmelegszik az említett hőmérsékletekre, gyakorlatilag akár üres járatban is. (kb. 15-20 perc) Sajnos nem tudom ennek a gépnek a technikai paramétereit, így azt sem, hogy hogyan van csapágyazva a főorsó. Talán a neten fellelt információk alapján, kúpgörgős csapágya lehet, ami esetleg túl szorosra lehet állítva. Holtjátéka gyakorlatilag nincs, de persze azt így megállapítani, hogy rajta van a motor ékszíj, nem biztos hogy meg lehet. Az ékszíjtól mindenképp meg kell szabadítanom, hogy meg tudjam nézni, hogy nem szorul-e valójában. Persze tapasztalat hiányában nem biztos hogy jól ítélem meg. A régi kecskelábú esztergámnál egyszerűbb volt a helyzetem, mert bronzperselyes zsír kenéses csapágy beállítása nem volt olyan bonyolult.
Tudom, a gépbeállítás egy külön szakma, amit meg is értek, mert nagyon nem egyszerű, de én türelmes és óvatos vagyok, na meg ha lehetőségem van, kikérem mások tapasztalati véleményét, ahogyan itt a tiéteket is. Nem szeretném idő előtt tönkretenni a gépet.
Üdv.

Gyula65

Szia!
"Nem tudom miért olyan nagy probléma az adatlap kitöltetlensége, hogy mindenki fönnakad rajta. Lassan tíz éve vagyok regisztrálva az oldalon, de eddig nem igazán okozott problémát senkinek, pedig volt hogy még vásároltam is egy másik itteni tagtól."[#nemtudom]

Ha, nem fogadod el a Fórum szabályait, akkor miért kérsz itt segítséget? Lehet, hogy a közeledben lakik valaki, aki felkereshetne, és segítene![#eljen]

Gépkönyvet,nem adtak hozzá?
Üdv!

PSoft

IdézHa, nem fogadod el a Fórum szabályait, akkor miért kérsz itt segítséget?

Melyik Fórum szabály írja/mondja hogy csak kitöltött adatlappal lehet segítséget kérni/kapni? [#nemtudom]