Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

sufnituning

Jó, tetszik, már láttam nagy gépen is ilyen megoldást.[#eljen]

PSoft

Az Argentín koppintás, az utolsó képen a tokmány mögé csavarozható, cserélhető menetemelkedés hengerek.

Rabb Ferenc

Kár, hogy ilyen rövid a videó. Azt még megnéztem volna hogyan próbálja rá az anyát...

PSoft

Nyilván, csak az eszköz használatának bemutatására készült a rövidke videó. [#kacsint]

PSoft

Oka van ám, hogy ilyen videókat nézek/mutatok. [#kacsint]

Úgy tíz éve őrizgetek egy ilyen Emco Unimat-SL kis esztergát.
Régebben, mutattam is pár képet róla.
Eléggé leharcoltan került hozzám, teccik' rajta, hogy...van gépi előtolása is. [#vigyor2]
Nah' szóval...
Azt hiszem "most jött el az ideje", hogy egy kicsit rendbe szedjem, törődjek vele. :)

Vetesi75

Nem sok minden látszik belőle - a képen az orsóház mögött az a rúd, +szán, +íves kar a menetmásoló szerkezet. (Ami egyben van nálam gép, azon agyon van burkolva, erről a cnc-sítettről meg le lett bontva - most nem tudom fotózni, képem meg csak ez van...) Nagyobb gépeken van előtte egy fogaskerék áttétel. RT26-nál 1:2-höz (az orsóházon látszik), tehát ennél a mestermenet kétszer akkora emelkedésű, mint a vágandó.

Szalai György

Egyszer régen, ahová már csak ritkán nyúlik vissza az emlékezet, nekem is volt ilyen pici pöcölő esztergám.

Mivel a -kistehetség : kicsigép- párosítás apró szaporulatot fialt, eladtam inkább forgatónak.
De maradtak a fotók. Ott láthatóak mellette a menetmásoló alkatrészei is.

PSoft

Én se akarok vele "világot -meg- váltani". :)

Mindig is az volt vele a tervem, hogy -próbálva az eredeti/gyári műszaki állapotát megtartani- a lehetőségekhez képes "rendbe rakom/felújítom".
Hiányos a "készlet", szinte semmim nincs hozzá az alapgépen kívül, de...

Technikatörténetet kedvelőként/becsben tartóként, én úgy gondolom, így is szép darabja lesz szerény kis gyűjteményemnek.

Szalai György

Mutatós lesz kiglancolva.
(Legutóbb vettem egy elkeserítő állapotú, de tizenöt kilós mérőóra állványt. Már ragyog. Jó ránézni.)

svejk

Muti-muti! [#finom]

Szalai György

Sajnos a rozsdamarta állapotról nem készítettem fotót és már a Jófogás-ról is levette az előző gazdája.

Szalai György

Egy pici kép még maradt a Jófogás levelezésben.

jani300

Én mindha egy csavaros oszlopúra is emlékeznék :)

Szalai György

jani300

Nem .
Eladtam én is egyet a fórumon régebben , azt hittem ide .
De nem találom már az üzenetek közt sem a beszélgetést .
Hasonló mint amiről tettél képet csak kisebb , és az oszlopon
ritka menet volt anyával .
Nem akartam tönkremenni látni nálam :(