Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Gyula65

Szia!
Esetleg, átküldenéd a gépkönyv másolatát, hogy segíteni tudjak?
Interneten nem találom.

Az adatlapodra elég lenne beírni a település nevét pl.: Encs,
és nyilvánossá tenni.
Üdv!

ywathzay

Az adatlapod nem érdekel. Mi abban a bántó amit leírtam? Tényt írtam, nem ítéletet. Hogy állítasz be megfelelően egy csapágyat, ha alapvető ismeretek hiányoznak? Ez is szakma. Videón nagyon szép ahogy forog az anyag, meg repked a forgács... Én forgácsolónak tanultam, de hogy egy főorsó csapágyat hogy kell beállítani, azt ott sem tanították. A szóró olajozás az, amikor a teknő aljában lévő olajat vagy egy erre kiképzett "lapát"  vagy az olajba beleérő fogaskerék felcsapja a plafonra, onnan meg lecsepeg mindenhova. Ezen a gépen gondolom nem szivattyús az olajozás.

8j72w5ff0

Szia!
A gépkönyvet majd be scannelem és feltöltöm, mert a neten én sem találtam.

Egy nagyon hasonló gépét megtaláltam, ami még annyival több infót is tartalmaz, hogy van benne néhány robbantott ábra. Persze mint írtam, ez nem ugyanaz a gép, többek között ezen nincs rajta a két mechanikus sebességváltó kar.
Szép napot!

jani300

Ez gördülőcsapágyas , és valószínűleg zsírban fut

Gyula65

E-milke meglátogat!
Üdv!

8j72w5ff0

Szia!
Itt volt, visszaküldtem.
Kösz!

Virbo

A gépednek 99%-ban zárt mélyhornyú csapágyazása van, gyárilag töltve zsírral. Valószínűleg egy (két) körmös anyával lehet állìtani a csapágy előfeszítését, azt sem tartom kizártnak hogy a főorsó látható végén (hátsó végénél).

8j72w5ff0

Sziasztok!
Leírom hátha más is találkozik ilyen géppel és jelenséggel. A főorsó csapágyazása, 2db 30209 kúpgörgős csapágy. Kiépített kenési lehetősége nincs, csak szétszedve lehetséges. Ahogyan az SKF csapágykatalógusban megjegyzik, ezeknél a csapágyaknál a bejáratási időszakban természetes jelenség a megszokottnál nagyobb melegedés. Szóval úgy néz ki, hogy nem kell bántanom, csak figyelni hogy ne melegedjen kritikusan túl.

hostya

Na végre..! [#taps]

Örülök hogy megnyugtató választ kaptál a számodra is elfogadott SKF csapágykatalógus-ban leírt megjegyzéssel..
IdézSzóval úgy néz ki, hogy nem kell bántanom, csak figyelni hogy ne melegedjen kritikusan túl.

Mitől melegedne túl egy asztali hobbi eszterga, hiszen nem iparban használod..

Nem kell hajszolni a nagy fordulatot váltólapkás késekkel. (nem erre való ez a gép..)

A kézzel köszörült gyorsacél(HSS) késekkel(sokkal) kisebb fordulaton sokkal jobb eredmény érhető el.. (csapágy melegedés nélkül)
Persze ehhez tudni kell(ene) kést köszörülni is, de ez is megtanulható..
Csak a hobbisták úgy gondolják hogy veszek egy(asztali)esztergát, veszek hozzá néhány váltólapkás kést, és már mehet is az esztergálás.. (sajnos ez így nem működik..)[#rinya]

Utána meg jön az aggódás, meg a kérdések, hogy mi a baj a géppel, meg nem jó a méret/felület.. stb.
=====
Tudod olyan ez mintha, -hozzáértés nélkül- vennél egy hobbi varrógépet és azzal próbálnád megvarrni az elszakadt öltönyödet., függönyödet..
- A forgácsolás is egy szakma, meg a szabás-varrás is..
Valamilyen(minimális) szinten érteni kell egyikhez is, másikhoz is hogy gyakorolni tudd..

Remélem nincs harag...[#wave]

Virbo

Viszont a váltólapkás késekkel sokkal hamarabb van meg a "sikerélmény", nem kell órákat tökölni a köszörüléssel. Nem kell köszörűt venni, aztán anyázni amiért az is vacak....

Lássuk be, egy hobbistának (esetleg kezdőnek) igenis jó alternatíva kezdetnek valami normálisabb (ugye ebben is szépen el lehet veszni...), adott esetben drágább váltólapkás kés mint hogy nulláról kelljen köszörülnie magának.
Aztán ha a szakmai kíváncsisága-igénye-tapasztalata úgy kívánja úgyis megtanul kést köszörülni. Ha más nem az éppen adott sürgős feladathoz - vasárnap délután... [#vigyor]

8j72w5ff0

"Remélem nincs harag..."  

Már miért lenne? Ez nem szakértők szakmai vetélkedője, hanem egy hobbi fórum, ahol az emberek megbeszélhetik a hobbijuk kapcsán felmerülő problémákat, tanácsot adnak és kapnak, ahogy én is kaptam. Ha szakmai fórum lenne, ide se mertem volna tolni a képem, hiszen hogy jövök én ahhoz? Az esztergálás csak érdekel, mint hobbi. Nem kizárt hogy kést köszörülni sem tudok, bár megpróbálkoztam vele az alatt a tíz év alatt amíg a kecskelábas gépen próbálkoztam. De nem zavar, mert nem atomreaktor alkatrészt akarok esztergálni ezred milliméter pontosan titánból, hanem csak a ház körül szükséges apróságokat, meg a saját gépeimhez szükséges alkatrészeket. Azokon meg eddig elvoltam a magam kárán tanult késköszörüléssel, mivel a tanult szakik többsége ilyen fifikákat mint a kés köszörülés nem szívesen oszt meg szakmai féltékenységből. Persze akadnak jó fej kivételek, mint amilyenek ti is itt a fórumon.
Igaz, én kicsit elvetemült vagyok, mert bizony varrtam háztartási varrógépen kosztümöt, de ugyanazzal a géppel, a magam készített ágy kárpitját is. És nem dicsekvés képen (sosem volt szokásom) nem is lett rossz egyik se. Szóval úgy ahogy, de kést azért csak megtanultam köszörülni, de ettől még egyetlen szakembernek sem kell félnie hogy elveszem a kenyerét. [#nevetes1]
És igen. Az új gép és a váltólapkás kések azért kellettek, hogy hátha jobb eredményeket tudok elérni, mint amilyeneket eddig. Persze nem biztos hogy a köszörülési tudáshiányom volt mindig a gyengébb minőség, mert sokszor a keményebb anyagok fogtak ki rajtam.
Annyi a különbség köztem és a szakemberek között, hogy én nem ebből élek, csak élvezetből csinálom, így nehéz a kedvemet szegni.
Szép napot mindenkinek![#wink]

hostya

"Lássuk be, egy hobbistának (esetleg kezdőnek) igenis jó alternatíva kezdetnek valami normálisabb (ugye ebben is szépen el lehet veszni...)adott esetben drágább váltólapkás kés mint hogy nulláról kelljen köszörülnie magának. "
=======
Igazad van..
A lapka kiválasztás még a szakmabelieknek is odafigyelést igényel..  "ugye ebben is szépen el lehet veszni..."
A hobbista meg többnyire ár-érzékenyebb mint hozzáértő, ezért  inkább az olcsóbbat veszi..

hostya

Virbo

De egy akármilyen kínai lapkával is kvázi azonnali eredménye van, legfeljebb nem negyed óra alatt végez gépeltakarítással együtt, hanem három óra alatt... :)

De igen meg kéne tanulni köszörülni (vagy a megfelelőbb lapkát kiválasztani), de ez meg idővel jön (ha akarja az illető).

Motoros

Sajnos itt van egy csapda mint "hostya" is leírta már.
Megveszed a padot ami mondjuk hibátlan, és gyorsan eredményt akarsz elérni, és veszel valahonnan lapkás kést, hogy hama - hama esztergálhass.
Az eredmény siralmas, és elmegy a kedved az egésztől.
pedig csak egy rendesen az adott anyaghoz megköszörült hss késre lett volna szükséged.
A köszörülést pont egy hobbista vagy pl műszerész, vagy órás akinek nagyon változatos a munkája...nem tudja megkerülni. ( szerintem) mert ahány meló és művelet szinte annyi kés kell...enyhe túlzás ez persze.
Mérgemben erről valamikor csináltam egy hevenyészett videót: