Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

szabad paraszt

Félve és nagy-nagy tisztelettel kérdezem, hogy az nem lehetséges, hogy Laslie is azért hagyta abba, mert kapott hideget-meleget?

KoLa

"Én azt vallom, vagy normálisan, vagy inkább sehogy!
Előrébb van vele valaki ha eleve rosszul tanul meg valamit?"

Nem tudtam ilyen szépen megfogalmazni a mondandómat! Köszi! [#eljen]

KoLa

Nem hiszem!
A Laslie olyan mint én vagyok.
Nem félünk a kritikától! mert letesszük az asztalra a produktumot, és akkor lehet köhögni!

2vkx6unz

Hol találtál Budapesten olyan faipari műhelyt ahova ellenszolgáltatás mellett be lehet menni megcsinálni dolgokat? Nekem is lenne időnként olyan dolgom amit meg kellene csinálnom, de nem tudom csak szenvedve mert a garázs nem igazán alkalmas rá és/vagy nincs meg a megfelelő gép hozzá.

Virbo

Gondolkodtam hozzászóljak-e, de talán egy említést érdemel a dolog.

Kizárólag pozitív értelemben Te pl. már a másik "véglet" vagy, sok emberrel együtt.
De egy kezdő, avagy olyan ember aki szeretné megérteni mi fán terem a fúró köszörülés nem biztos hogy érti azokat a szakmai titkokat amit írsz. :) Ennek ellenére mindenki szívesen olvassa, sőt én pl tanultam is belőle, szóval ne hagyd abba.

A videókkal kapcsolatban annyit fűznék hozzá, mint sok más is, hogy ezek egyetemi oktató videóknak nagyon nem illenek be.
Viszont egy amatőr hobbista számára hiánypótló "alkotások", nagyon sok mindent meg lehet belőlük érteni/tanulni. Remek kiegészítése lehet a szakkönyvek, adott esetben a külföldi videóknak. Ha az embernek van műszaki érzéke úgy gondolom hogy képes "hozzá tanulni" mit hogyan is kellene jól csinálni.

szabad paraszt

Woodivity a neve.
Facebookon konnyen kapcsolatba lephetsz veluk:

https://www.facebook.com/groups/555844138090746

KoLa

A kézmosásra most visszatérnék!
Újabban azt találtam ki hogy: rosszok ezek a kézmosószerek!, tele vanak nyomva homokkal, hogy ledörzsölje a szutykot!
Annó: pár éve, amikor a Gildemeister-t kimostam a szutyokból,trisót használtam, fél vödör vízbe fél zacskó trisó!Vízlágyító!
Egy idő után a lyukas gumikesztyűmben elkezdett folyósodni a bőröm, csúszós volt mintha beszappanoztam volna.
Manapság! van egy félvödör víz fél zacskó trisóval beoltva.
Nem számít hogy 5 fok van, ebbe belemosom a kezem, mindent levisz, csak utána tiszta vízzel kell öblíteni a csapból, és kész!semmi probléma.
Nehezen veszik át az emberek ezt az okosságot, de működik!
Kúrva drága különben a trisó, van vagy 500Ft zacskója!
Festékboltban szoktam venni.
Az utóbbi 4-5 évben már vagy 3 zacskóval elhasználtam.
Sokáig működik az elegy!

Lacibácsi

Lehet hogy nem kéne ezt annyira reklámozni. Érezted hogy elkezdett folyósodni a bőröd.... az erős lúg ezt teszi. Ezért lehet nátrium hidroxiddal (lúgkő) szappant főzni.Ahogy a neten írja egy bőrgyógyász: "szövetek meglágyulnak, a sejtfehérje pedig elfolyósodik" Nyilván a hatás függ a töménységtől, de azt gondolom nem ez a legbőrbarátabb kézmosás..[#csodalk]

KoLa

A kezdés az lényeges, itt áll vagy bukik minden!
Az egyetemeken is emelni kellene a kezdő szintet!
Az oktató videók nagyon költségesek, Gyetván Csaba megtudja csinálni profin ha kérik!?

KoLa

Na jó! ez egy finomabb elegy, lehet nincs benne fél zacskó trisó, de mindenki, ki kisérlezheti  magának a megfelelő arányt!
Az Ultraderm-től kiszárad a kezem, ettől nem.

PSoft

Emlékszem, régi('70-es évek) "öreg" kollégám speciális kézmosó keverékére...
Glicerin olaj, folyékony szappan(ma úgy hívnák, az akkori nevét már nem tudom) és fűrészpor lekvár állagú elegye volt.
Vitte az olajos/zsíros koszt az ember kezéről, mint a... :)
Nem emlékszem, hogy utána krémezgetni kellett volna a "kiszáradt" bőrt.

dtb

Hasonlót használtunk anno, csak nem fűrészporral, hanem kávézaccal... azt még a lefolyó is bírta.

r2u4n063m

Olajos zsíros szennyeződés ellen folyékony kesztyűt használok.
Egy közeli ismerősnek adtam autószereléshez, majd bevitte a munkahelyére. Acél lemez sajtolás, olajban úszó présgépek, már a sokadik fajta munkavédelmi kesztyűt próbálták, de nem nagyon tűrték meg magukon a kollégák. A folyékony kesztyű lett számukra a megfelelő megoldás, olaj nem oldja, vízzel pedig simán lemosható, és az ára sem eget rengető.
Emellett forgó gép mellé is biztonságosabb a kesztyűnél, itt már az esztergagépre gondolva.

r2u4n063m

Hadd osszam meg a véleményem veletek az oktató anyagokkal kapcsolatban. Sokatokhoz képest nem olyan régen kerültem ki az iskolapadból, már nem olyan részletességgel tanultam a szakmát, mint egykoron oktatták. A képzések során láttam "csodákat" mind oktatói, mind okítotti oldalról.

Jelen oktató videók célra értelmezésem és a közép valamint felsőoktatásban szerzett tapasztalatom szerint nem feltétlen az, hogy profi forgácsoló szakembereket képezzen ki, sokkal inkább, hogy könnyen emészthető ismeretanyagot adjon át a mérnökjelöltek számára. Aki megnézi, nagyjából képbe kerül azzal, hogy is néz ki egy eszterga, marógép, sugárfúrógép, milyen feladatokat lehet elvégezni, milyen gyártmányokat lehet elkészíteni, és tudni fogja, hogyan tervezzen gyártható alkatrészt. A visszajelzések alapján így is egy hiánypótló anyag az elavult oktatási rendszerünkben. A témában forgó videók minden részét nem láttam, sok hiba nekem is szemet szúrt.

,,A harmadik legjobbat add nekik; a második legjobb túl későn, a legjobb sosem jön el." Robert Watson-Watt

Ami a videó készítőinek van: Idő, szerszámpark, szerszám, eszköz a jó minőségű megvalósításhoz.A tudás foghíjasnak teszik.
Ami nektek, régi motoros szakiknak van: Rengeteg tapasztalat, rutin, szerszámpark, szerszám, esetleg egyköz a megvalósításhoz. Ami hiányzik, az az idő. Tudom, hogy sokan sokkal jobbat tudnának csinálni, de eljön-e az a jobb bármikor is?

Amit el tudnék képzelni egy talán nem is annyira utopisztikus világban, az a kettő kombinálása. Ők megcsinálják azt amit tudnak, egy vagy többszaki pedig lektorálja. Ezzel kapcsolatban sok kérdés merül fel, szerzői jogok, javadalmazás, stb tekintetében.

Véleményem szerint a a videón felül az igazi hozzáadott érték a kommentek között keletkezik. Nem a köszönetnyilványítás, hanem a saját szemszögből való tudásmegosztás.
Ami most rendelkezésre áll, mint opció a legkisebb energia befektetéssel, az a meglévő anyagok hibáinak javítása, illetve a hozzászólásokban a hasznos meglátások megosztása.
Kíváncsi lennék a véleményetekre, mit gondoltok a fentiekről, főleg a meglévők kommentálásáról.

KoLa

A margóra: Ha csöng a telefon akkor, a folyékony kesztyűsöknek mit kell csinálni? kezet mosni vagy ezt is egyből le lehet húzni?nem használtam még ilyet!

Az oktató videókhoz csak annyit fűznék hozzá hogy: ez egy másik szakma!
Amatőrként kell hozzá némi intelligencia hogy ez jó legyen,és rengeteg ráérő idő, egy totál felszerelt műhelyben.
Ez itt, a szóban forgó videón, úgy látom,rendelkezésre állt volna!
Amit jónak találtam az a koronás fúró köszörülésnek az eredménye...

Szerintem nem a kommentekből kell kihámozni a lényeget.
Mi ez IQ teszt?
Ezen már, elbuktak ezek az aszok![#nyes]