Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Vetesi75

Délután nem akarózott az E1N-t tekergetni, mert volt belőle rendesen - meg a lustaság is már egy fél egészség - ezért beüzemeltem a CNC-t. (+ Közben itt lógtam a fórumon, zajlott az élet.)

Rozsdamentes.

KoLa

B.Zoltán

Motoros

1950 tájékán. Pióker Ignác volt a forgácsolásban az egyik legismertebb figura. Kossuth díjat is kapott.
Lehet, hogy nem jól emlékszem, de volt egy ötlete: az egész forgácsteret kiöntötték betonnal, hogy növeljék a gép tömegét és a max. leválasztható forgácstömeget egységnyi idő alatt.
A forgácsnak ugyan így nem maradt hely de a gép háta mögé alkalmaztak egy csinos fiatal forgácskikaparó kisasszonyt aki megoldotta a problémát..meg biztosan más problémát is megoldott. De lehet, hogy ez csak legenda.[#nyes]

jani300

Ha jól emlékszem gyalus volt .
De már a gyalu is kihalt az iparból .

Gyula65

Egész pontosan Egyesült Izzó Vákuumtechnikai Gépgyárában dolgozott!
Személyesen ismertem, a fiát is.
(Én is ott dolgoztam anno.)
Vákumszivattyú bolygódugattyújának másolása gyalugépen, volt a fő profilja. Ez egy ott dolgozó mérnök újítása volt.
A gyalugép mellett volt az íróasztala, és a telefonja.
Mint ismeretes országgyűlési képviselő volt.
Egyébként több sztahanovista is volt a gyárban.
Üdv!

Vetesi75

Egy kis menetfúrás. Nem olyan elegáns, mint késtartóba fogható osztófejjel, de stabilan működött.

Motoros

Valóban gyalus volt...ott a pont. Ráadásul ezt valamikor jó régen már ki is tárgyaltuk itt a fórumon, de nekem mint esztergályos ugrik be mindig, mert apám cégében ahol nyári szünidős voltam, esztergályosként meséltek róla az öreg szakik, (akik ha élnének még, akkor már kb 110..120 évesek lennének.) :(((

KoLa

A látványból ítélve akkor, ez már nem cnc esztergálás?

KoLa

Az a helyzet hogy, a "sztahanovista" jelzőt! még én is megkaptam,  mikor először kerültem darabbéres állami céghez 83'-ban.
Pedig csak kihasználtam a lehetőségeket!
Akkor még karcoltuk az eget!Mert televoltunk ambícióval, és hiánnyal, egy jobb élethez!
A sorozatgyártásokban azóta is tudok sztahanovista lenni!
Mindent a legegyszerűbben és a leggyorsabban legyártani! Na! ez a cnc esztergálás is!

Virbo

Tapasztaltabbaktól kérdezném hogyan kell/lehet használni a tokmány puhapofákat.

Az oké, hogy az adott formához, mérethez ki lehet esztergálni.
Inkább olyan érdekelne, hogy meg lehet/szabad-e úgy meghúzni mint a normál edzett pofákat? Nem deformálódnak/törnek ki a fogai?
Hegesztéskor van-e valami amiről tudni illik (napfelkelte előtt kétpercel 3%- vandulánium tartalmú huzallal hélium alatt 36,79A félhullámú géppel?), vagy "simán" hegeszthető (hajlamos-e repedni, vagy van egyébb tudnivaló)?
Mennyire ördögtől való cserélhető betétes alaptetset kialakítani belőlük?
Vagy ezek ugyan olyanok mechanikailag mint az edzettek, csak a kopásállóságuk gyengébb?

KoLa

Ennyi mindenre nem szoktam gondolni előtte![#nyes]

Gyula65

Alapvető különbség, ők propaganda cél érdekében állítottak be rekordokat,miközben kezük alá dolgozott több személy.
Üdv!

Virbo

Én nekem meg még nincs ilyen irányú tapasztalatom. [#kacsint]