Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

jani300

A helyzet az , hogy túlképzett vagy forgácsolásban :)

2uwrgfyv6

Én megnéztem a Hostya által mutatott videót, és bár szakmailag nem tudom megítélni a hitelességét, sem a fiú képességeit, mert totál kezdő vagyok a területen, de sosem láttam még olyan ingyenes oktatóanyagot, ami értelmesen, magyarul beszélve, jó kép- és hangminőségben megmutatja az alapokat, szóval nekem és szerintem sok más újoncnak nagyon hasznos ez a sorozat.

dezsoe

Az a baj, hogy ahhoz, hogy felsoroljam, amit teljesen amatőrként is láttam, és hogy mikor hol szisszentem fel, végig kéne újra nézni minden részt. 22 rész: egy egész napos program lenne.

Van viszont két dolog, ami visszatérő és engem kifejezetten zavar. Az egyik, hogy a tokmánykulcsot rendszeresen lendületesen felhajítja a kapcsolókarokra: nem vigyáz a gépre, veri le a festéket. A másik az, ahogy a tokmányt meghúzza: belefekszik, mint az őrült, de csak egy helyen húzza meg, szétveri a spirálmenetet, ahelyett, hogy szép egyenletesen meghúzná három irányból. Minél kopottabb a spirál, annál többet árt vele.

Azért azt nekem is le kell szögeznem, hogy hiánypótló a sorozat. Minden hibájával együtt nagyon hasznosnak tartom, hogy elkészítik, le is van töltve minden rész.

Varga László

Van az a tudás amihez már tenni nem lehet![#nemtudom]
De sokakban elindíthat valamit a forgácsolás elsajátítására .
Vannak benne hibák ,és vannak akik ezt úgy is nézik hogy találjanak!
Mindenki tanulhat belőle ,az is aki kezdő és az is aki már vérprofi.

Voltam egy méhészeti előadáson, két elismert ember Dr--
Mindkettőt tisztelem -
Az egyik azt mondta Hogy a mogyoró virágpora árt a méheknek
Még egy másik előadáson a másik doki azt mondta hogy kifejezetten a legjobb és a legfontosabb a méhek számára.

Persze egymás előadásán ott voltak és láss csodát egyik sem járatta le a másikat.

Ha folytatod a yotoobe csatornádat lehet hogy segít neked ez a csatorna hogy ne hagyj támadási felületet ,mert mindenkinél van jobb forgácsoló.

6rk75uezn

Rendszeresen megnézem ezeket a videókat,már csak azért is mert szeretem a forgácsolást és arra törekszem hogy minnél többet lássak és minnél többet haljak (inkább tapasztalt 30-40 évet szakmában eltöltött szakiktól)
Sok újat megmondom őszintén hogy én sem láttam,mint ahogy Jani sem,de mind megnéztem.
Sok mindent tényleg NEM!! így kell,sok mindennél tényleg én is csak pislogtam hogy milyen szinten és hogyan.
Föl lehetne ide bizony sorolni jópárat de kérem ezért egy ismeretlen embert le kell .asz-ozni?
Neee már!
Oda kell akkor állni a kamera másik oldalára,rá kell szánni az időt és energiát és csinálni kell SOKKAL jobbat,hibátlant ami tele van 30-40 év szakmai dolgokkal,titkokkal,trükkökkel.
Meg kell mutatni a fiatalabbnak hogy ......de nem .asz-ozni azzal együtt hogy a videók olyanok amilyenek.
Végül még annyit hogy tényleg amatőr kezdők részére bizony még ezek is sokat érhetnek.
Szép napot mindenkinek! [#integet2]

4g68ngash

Idézte nekimégy egy oldalazatlan fosnak akármilyen bemutatott fúrási móddal?
Igen megpróbáltam én is, de tapasztalat után azt kell mondjam nem szívesen, mert semmi jó nem származik belőle. Ahol lehet, mindig megmunkált felületnek központfurattal megyek neki, jó az ha megvan vezetve még ha minimálisan is. Nem jó szemmel nézem, ha táncol a szerszám a felületen.

4g68ngash

Csak pár könyvet olvastam eddig fémforgácsolásról. Amiket leírsz azok pl. a fúró hűtéséről ilyen részletességgel nem nagyon találkoztam könyvben. A videókról: én sem néztem meg eddig az összeset. Hangulatara számomra is változóm, ezt "sörte fiam" stb. értem mi a célja, de ha jól fel van építve eladja az magát és ez nem kellene. A történetek nem zavarnak, azok legalább valós élethelyzetek. Szakmai szempontból: érzetre bemutatják a tankönyvet. Fiatalabb srácnak a gépkezelése inkább egy hobbistáé. Tudja mi hol van, de nem határozott. Részemről nem probléma, ha hibáznak vagy kipróbálnak valamit, csak tegye hozzá, hogy ezt nem így kell mert ez jól látszik ez fog történni. És ugye ezt megteheti mert a videót meg kell szerkeszteni. Utólag át lehet nézni, szakmailag lehet (kellene mert olyan helyről származik) "lektorálni" mint a könyveket.

Csuhás

Bele nézegettem ezekbe a videókba, és egy apróság nagyon zavart: marógépen ütögetéssel lazítja meg a szerszámkúpot. Szvsz egy tanműhelyben bőven lenne lehetőség elkészíteni/pótolni/megjavítani egy hollandit amivel kitolható a szerszám. Hogy ez nem készült el az igénytelenségre vall.

Vetesi75

Ismét leírom: Van olyan marógépfőorsó, amelynek nem menetes a vége.

Csuhás

Igen pont ilyen orsókra javaslom elkészíteni a kitolós megoldást. Egy tanműhelyben jutna rá idő.

7cim5mm0

Nem az egyetemen tanultam meg a gépkezelést, de az alábbiakat meg kell jegyeznem:

- A BME-n nem engednek géphez az tény. (Aki akar, és érdeklődik, az mehet a forgácsoló szakkörre, ahol hozzáfér a géphez, és gyakorlattal rendelkező emberek állnak mellette.)

- A BME-n normálisan, és szakmailag legalább helyesen elmondják amit tudni kell. Ugyanez a szóban forgó Bánkis videókra nem mondható el maradéktalanul.

Én azt vallom, vagy normálisan, vagy inkább sehogy!
Előrébb van vele valaki ha eleve rosszul tanul meg valamit?
Szerintem nem, de legalább lesz kivel vitázni...

szabad paraszt

Érteni vélem, hogy mi a gondotok a bánkis videókkal és én, kezdő és a gyakorlás oldaláról igen hátrányos révén mást nem tudok csak viszonyulni. A bánkis videó elérhető, magyar nyelven van, ami nem hátrány az alapoknál. Nincs gondom az angollal de jobb az alapokat a saját nyelveden hallani és onnan tovább lépni. (pl. kimutatták, hogy matekból jobbak azok, akik a saját nyelvükön szerezték meg az alapokat). Magyarul, modern formában (értsd videó) nem nagyon van hasonló tartalom. Ezért én mindenképpen nagyra becsülöm a srácokat. Az hogy miért nincs magas szintű, lektorált, modern oktatóanyag nem csak a forgácsolásról az nagyon szomorú, de sajnos megszokott, mert szinte semmiről sincs. Ami szerintem nemzeti tragédia (ezért bocs, de kikívánkozott). Ugyanakkor hobbistaként még rosszabb a helyzet, a könyvek, amiket ajánlani szoktak (magyarul) többnyire a 50-70-es évekből származik. Hát azóte eltelt néhány év, biztos történt ez-az...
Próbáltam bekéreckedni szakikhoz, hogy tanulhassak, gyakorolhassak, nem volt túl sikeres mission.
Szeretek fával is időt tölteni, na ott pl.: találtam olyan műhelyt ahová xFt/óra alapon be tudsz menni, jártasság bizonyítása esetén használhatod a gépeket és (ez a legfontosabb) szakmai segítséget, felügyeletet is kapsz. Egy ilyenre vágytam forgácsolás esetén is, maradnak. arégi könyvek és a videók. Ezúton is köszönöm mindenkinek, aki tudást oszt meg!

KoLa

Hát! Laci! rossz ellenpéldát hoztál!
Az esztergálás terén nincs ilyen! hogy az előadó mérnökök egymásnak ellent mondanak egy bizonyos témában.A fizika az tartja magát, de az élővilág az más.
A Te doktoraid nem az igaziak!szerintem mindkettő blöffölt!
A méhek azok akik döntenek, ha nem csapják be őket vegyszerekkel!
Erről mit mondtak?
Persze hogy nem vágnak egymás alá egy bizonytalan dologban, hiszen ugyan abból élnek,csak máshonnan jön a pénz!

KoLa

laacika!
Amit rosszul kezdenek el abból nem lesz semmi!
A .aszok meg ilyenek, nem a valós elterjedt magyarországi forgácsolási tudást mutatja meg, hanem, valami béna: 'Hö! csináljunk mi is oktató videót' stílusban nyomják, mert van hozzá környezet! de nincs vízhűtés, nincs ez, nincs az, a gépeken, de ha lenne akkor meg nincs gyakorlat.
Azokat a bevált fogásokat kellene összegyűjteni és oktató videókká alakítani mint, amit Laslie barátunk már elkezdett, de valamiért abbahagyta.
Ezekre az oktató videókra már készülök,csak az a baj hogy sok a munka, és olajos a kezem állandóan, ezekhez a kamerákhoz meg hozzá nem nyúlok ilyen kézzel.
Kb 5év még és aztán már ráérek kezet mosni, videózgatni![#nyes]

KoLa

Bocsi! de ez nem egy nagy probléma!
Csak kilazítjuk a behúzó anyát, megkoppintjuk az orsó végét és kész, kézzel kijön minden! miért kéne ezt tovább bonyolítani?