Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

KoLa

Megtaláltátok már ezt a csatornát?

Siralmas.

Csuhás

Magam is szörnyülködtem már rajta egy párszor. Amiket mutat azok között vannak olyan részletek amik egy kócerájban elmennek, de egy oktató videóban nem illene. Azért ezek az ötvenes években készült filmek sokkal igényesebbek.

fisrcxuk3

Nem látod mi van a pocakjára írva?  Játszóház!![#nyes]

KoLa

Szerintem is! [#eljen]
Ez valami tanműhely, és az oktató?
Van egy másik fickó is, amint látom, igazi gépműhelyben még nem jártak sokat, az tuti!
A gépen nincs hűtés, nekem meg van, itt a senki földjén.
A virág locsolója is elég béna...
Nem tudja hogyan kell fúrót köszörülni de bemutatja!
Kezdem érteni hogy az ifjú szakemberek miért tájolnak mint a postagalamb, a műhelyben!

KoLa

Hoppá! ez a "Bánki" az óbudai egyetem.

KoLa

Most már értek mindent! ezek a f.szok oktatják a jövő mérnökeit a forgácsolás rejtelmeire, állami pénzen, csak közben meg le akarnak húzni valamit YT-ról, állami köztanműhely háttérrel.
Elgondolkoztam azon hogy...lehet folytatni kéne YT csatornámat.

g89ketty

2uwrgfyv6

Üdv!

Nem tudnátok ajánlani valami oktatást, ahol el lehetne sajátítani a fémesztergálást, forgácsolást, hegesztést legalább alapszinten? Tudom, vannak a felnőttképzések, de a legolcsóbb is 350-400e Ft, én pedig ezt csak hobbiként űzném, nem szakmaként. Van rengeteg youtube videó, de azért szerintem elég merész dolog nekiállni ennek úgy, hogy beruházok egy esztergára/marógépre, és lenézem videókból, hogy is kell őket szakszerűen kezelni. Szóval a két út között nincs valami köztes lehetőség? Vagy nem olyan vészes, hogy ne lehetne autodidakta módon elkezdeni?

Épp azokat a bánkis oktatóvideókat kezdtem nézni pár napja, amiket itt páran lefikáztak, azt hittem, azok jók, de eszerint mégsem.

hostya

A videóban a 43:42 környékén elhangzik az előadó részéről: a "magyar gépmesék" YT-csatorna ajánlása..

Nem olyan rosszak ezek a videók, egy olyan hobbista számára, aki vásárolt egy eszterga, és/vagy marógépet, és mindjárt használni is szeretné.. (megfelelő forgácsolási tapasztalat nélkül..)
Egy kezdő hobbista sokat tanulhat ezekből..  -hobbi szinten-
De ezt egy EGYETEMI oktató videó(sorozatnak)nak szánták.. annak pedig.., hogy is mondjam, izé.. Nem a legszerencsésebb.

Be kell látni hogy a mai egyetemi oktatás mennyire elhanyagolja a gyakorlati képzést.

paradipiro

Azért azt tegyük hozzá, hogy a Bánkin legalább látnak a leendő kollegák forgácsológépeket, műhelyt, és használják is őket vezetett gyakorlaton. (a Bánki az Alma mater-em)

Ezzel szemben a BME-n egy egész épület van gépműhely gyanánt, ott a diákság az esetek 90%-ban csak nézi ahogy a tanár forgácsol.

jani300

Az elvi alapismeretek elsajátításához vannak könyvek ,azokat el kell olvasni .
Ez után érdemes a gyakorlati részezel ismerkedni .
Az autóvezetésnél is előbb kreszvizsga és utána lehet rémísztgetni a közlekedőket ,oktatóval .
A videókat szerintem nyugodtan nézheted , kezdőként sok információhoz juthatsz .

hostya

"Ezzel szemben a BME-n egy egész épület van gépműhely gyanánt, ott a diákság az esetek 90%-ban csak nézi ahogy a tanár forgácsol."

Még inkább lehangoló.. [#rinya]

paradipiro

Ne is mondd.. Többek között azért is mentem át a Bánikra, mert ott legalább ennyi gyakorlat volt a képzésben. :(

s7manbs8

Esztergálni gyorsba meg lehet tanulni magadtól is.

Egy nap alatt belejössz, a többit meg a gép elvégzi. :)

Tokmányba befog, kést betesz és tekergeted a tengelyeket ide oda, a tokményban a kulcsot nem hagyni benne, a rögzítő csavarokat meghúzni rendesen, a munkadarabbal nem állunk pont szembe amerre forog, védőszemüveg, elsőnek valami puha anyagot befogsz, azzal lehet játszani, majd mikor megy az irány rájöttél mi merre mozog ha tekered, akkor mehet élesbe. :)

Ha a műveletkor csúnya hangok vannak, akkor valami nem jó, fogd visszább magad, nem kell olyan gyorsan tekerni a szánokat. :)

2uwrgfyv6

Elektron:

Régebben vettem egy Einhell MTB 3000 asztali fémesztergát, azzal próbálkoztam, műanyagokkal jól ment minden, de alumíniumnál, réznél valahogy azonnal rezonálni kezdett az egész. Amikor egy profi esztergályost kérdeztem, csak legyintett, és azt mondta, ezek a mini-esztergák (pláne a kínaiak) semmire nem jók, inkább csak játékok. Talán igaza volt. Nem elég masszív a szán meg az egész, egy kisebb erőhatástól is beremeg minden alkatrésze. Az esztergát később eladtam, mert most nincs műhelyem, lakásban meg nem volt az igazi, de gondolkodom rajta, hogy szerzek egy garázst, ahol lehetne ilyesmikkel foglalkozni, és oda beférne egy kicsit komolyabb típus is.

Maga az esztergálás talán nem olyan nehezen tanulható, de pl. annak meghatározása, milyen anyaghoz milyen helyzetben mekkora fogásmélység kell, és a kések megfelelő kialakítása köszörűn elég bonyolultnak tűnik. Láttam műhelyben dolgozni valakit, aki számomra teljesen érthetetlen, egzotikus esztergakéseket gyártott, mindegyikről tudta, miért van rajta ez vagy az az él-rész, ezzel a tudással a szememben már inkább szobrász volt, mint esztergályos. Persze talán el lehet boldogulni pár alapkéssel is, nem tudom.