Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

KoLa

A morse kúpok elvileg önzáróak lennének ha megfelelően használjuk őket, nem mindíg elég hogy kézzel belököm a szegnyeregkúpba, kell oda egy határozott erő amit úgy is el lehet érni hogy kézzel belököm, és utána a szegnyereggel együtt lekoccolom az anyag végét álló főorsó helyzetben, vagyis kézzel tolva nekiütközök az anyag végnek, nem számít hogy van központfurat úgyis kifúrjuk, és nem is megy félre utána!
Erre a módszerre akkor van szükség ha, vagy többlépcsős a morse, vagy ha egy lépcsőben vagyunk de, a fúró átmérője nagyobb mint a morse kúpunk átmérője, ekkor már be kell ütni rendesen a szegnyereggel!
Nekem egy ilyen problémám volt, az elmúlt 40 évbe, az E400-on, a 4-es kúpba 50-es fúrót már nem mindíg tudtam kontrollálni, megfordult a szegnyeregben.

Úgy éreztem annó néhány éve, hogy tökön lettem rúgva!
A youtube videókon azt láttam hogy az amerikai esztergákon a szegnyereghüvelyben ott van a lapolt elfordulás gátló rész!
Itt Magyarországon (EU), csak főleg oszlopos fúrógépeken lett ez így megoldva!
Basszus! széllel szemben megyünk!

Lacibácsi

Elég rövidebb elmozdulás is, amennyi az MK2 kúp hossza kb. 65-67 mm. Elegendő egy ekkora darabot betenni a szegnyereg hüvelybe. Ha a kéziszán  túl laza, akkor a kézi tekerés közben mozdulhat id-oda. Reméljük nem annyira kopott hogy 70mm-en "görbét" vigyen.

jani300

A youtube videókon azt láttam hogy az amerikai esztergákon a szegnyereghüvelyben ott van a lapolt elfordulás gátló rész!
TOS SN 63 abban biztosan ott van !

KoLa

A Tos esztergák kimaradnak már az életemből!
Akkor ezek a Csehszlovákok tudtak ott valamit Trencsény-ben![#nyes]

PSoft

Most nem mernék rá 100%-ra megesküdni, de szerintem a Lengyel TUM-25B szegnyergében is ott van.
Holnap megnézem. :)

nagysam

Lehet, hogy az enyémből kilopták, de eddig nem találkoztam vele[#csodalk]

r2u4n063m

Egy gondolat a szegnyereg felújításhoz.
Mi lenne akkor, ha a morse 3/2 vagy 4/2 csökkentő hüvely lenne megesztergálva - kellő pontossággal -, és szorosan illesztve a szegnyeregbe, majd illesztő szeggel rögzítve elfordulás ellen, esetleg beragasztva?
Előnye, hogy átmérőt könnyebb esztergálni, mint pontos morse kúpot.
Hátránya, hogy a kúpcsökentőt kellő pontossággal kell felfogni, megmunkálni, illetve kell hozzá megfelelő lapka, vagy köszörű.

Csuhás

Tulajdonképpen erről beszélünk. Azt viszont nem értem mit esztergálnál a kúpcsökkentőn? Jó az úgy ahogy van csak a hosszából kell levágni.

r2u4n063m

Eddig arról volt szó, hogy a kopott szegnyeregbe van esztergálva egy 3-as kúp, és abba ragasztva a kúpcsökkentő.
Amit felvetettem, az a szegnyereg hüvely átmérős esztergálása a pontos kúppal szemben, és az átmérősre leesztergált kúpcsökkentő szoros illesztéssel történő rögzítése.

Csuhás

Milyen előnyt adna a hengeres illesztés a kúp helyett? Sokkal nehezebb elkészíteni. Egy edzett hüvelyt körülményes esztergálni. Illetve kár elrontani a gyári köszörülést egy pontatlanabb esztergálással.

jani300

[#t133p46009#]

Itt kezdődött ...

ywathzay

Egy nem megfelelő pontossággal kiesztergált kúpos hüvely ugyan ide vezet.

Vetesi75

SN500, SN710 szintén - az új gyártásúakban is.

fisrcxuk3

Igaz sok szegnyereg hüvelyben  ott a lapolás, de minek ?Kaptam egy nagy vödör morse kúpos fúrót, használt  leselejtezett, de még bőven élezhető. Kb. minden harmadiknak meg van tekeredve a lapolása.Tehát ha életlen , akkor az sem fogja meg...Tőbb helyen simán kiütőlaposnak nevezik csak.

Virbo

Hmm, mondjuk ez le se esett... [#taps]