Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

6rk75uezn

Saját gépemhez 42crmo4 qt-s anyagból csináltam,Mh-ből.

csjoki

Szia!
Érdekel a könyv. Privátban megbeszéljük.

Virbo

Köszörülve is lett?

Kicsit bajban leszek a kúppal, mert csak bábbal fogom tudni csinálni, így nem annyira lesz vágósebesség a késhez...

6rk75uezn

Csak a morze 4 es kúp lett köszörülve,a palástot feleslegesnek tartottam köszörülni mevel nagyon szép lett a felület és pontos is!

Lacibácsi

Dörzsárazod a kúpot? (Azért kérdezem mert régebben szóba hoztad hogy viszi-e a dörzsár a nemesített anyagot)Ha igen akkor nem számít a felület, csak az egytengelyűség. A dörzsár követi a furat tengelyét, tehát ha központosan esztergálod bele a kúpot akkor a dörzsölés után is központos lesz.

Virbo

Még nem tudom, egyelőre a lehetőségeket próbálom felmérni.
Sajnos a Morze2-nél nem annyira triviális a köszörülés sem szerintem (vagyis az én pénztárcámhoz mérten... ). A Morze3-at még talán bele lehetne tenni a 35-ös hüvelybe, de ott a kéziszánom lökete már necces lenne szerintem. És szerszámom se nagyon ami hármas kúppal van.

Csuhás

Szvsz vegyél egy MK3/2 szűkítőt, vágd le a neked szükséges darabot belőle majd ragaszd be a esztergált hüvelybe. Így lesz egy edzett köszörült pontos kúpod amit még szükség estén cserélni is tudsz. Ráadásul olcsóbb is mint a köszörülés.

Virbo

Ez egy érdekes felvetés, mint ötlet tetszik.
De itt is meg kell oldani az egytengelyűséget valamilyen módon. Nem tudom, egy ragasztó réteg ilyenkor nem tud hibát vinni vajon a rendszerbe?
Arra is kíváncsi vagyok vajon maga a ragasztás nem-e okoz problémát a nyomatéktvitelnél (fúrásnál). Van aki nagyon otthon van ebben a témába itt, remélem látja a kérdésem. :)

Csuhás

Csapágyragasztóval megfelelő lesz a pontosságod és a nyomaték átviteled is. Esetleg megteheted hogy a szűkítő külső felületét köszörű korong sarkán áthúzod egy kicsit kb úgy mint egy díszítő hántolás. Kb a felület fele legyen karcos, így lesz a pontosságot biztosító ép felület és érdes felületű mélyedés is a ragasztónak. A kötés tapasztalatból mondom piszok erős, és melegítve bontható.

Rabb Ferenc

A pillanatragasztókat felejtsd el!

Csaprögzítőt vagy viszonylag lassú (20+ perc) és kis viszkozitású két komponensű epoxit használj. A felületek gondos zsírtalanítása és teljesen tisztára törlése után a csapos rész teljes felületét vékonyan egyenletesen vond be a ragasztóval.

Állítsd pontosan függőleges helyzetbe és stabilan rögzítsed. A hüvelyt folyamatos egyirányú forgatással told rá enyhe nyomással amíg a felesleges ragasztó ki nem türemkedik. A teljes rátolás után még néhányszor lassan forgassad meg az előzővel azonos irányban a hüvelyt, de már  tengelyirányú nyomás nélkül. A teljes átkeményedésig ne mozgassad!

Munka közben a darabok és a ragasztó is kb 23°C hőmérsékletű legyen

Ha (egyszer) oldani kell, melegítéssel elvégezhető.

Virbo

Szegnyereg témához:
Értem én, de ehhez is meg kell alkotni a kúpfelületet a következő lépcsőnek. Igaz ott a felületi egyenetlenség még előny is lehet a ragasztás szempontjából.

Na most már csak kíváncsiságból ki lehetne számolni (én nem vagyok rá képes... :D) hogy egy adott ragasztóval beragasztva a hüvelyt, az mekkora forgácsolási erőnek képes ellenállni. Avagy a kevésbé gyakorlottak számára képes-e kibírni a legnagyobb Morze2-es fúró okozta terhelést (jó-jó, tudom hogy ez is ezer dologtól függ... )?

Csuhás

Igen kibírja. Ragasztó nélkül is kibírna, elvégre kívül is morse kúp van.

Lacibácsi

Jó ötlet ez a 3/2-es hüvely beragasztás. [#taps]
Kapsz egy edzett, köszörült, pontos M2-es kúpot a szegnyeregben, sokkal olcsóbban mint ha köszörültetnéd. És lehet hogy pontosabbat is, hallottunk már elrontott főorsókról, kúpokról, trehány köszörűsökről.
A másik előny hogy neked nem 2-es hanem 3-as kúpot kell esztergálnod, ami könnyebb mert nagyobb az átmérője, vastagabb furatkést használhatsz, kevésbé remeg be a hosszú kinyúlás miatt. És a 3-as kúpnak se kell annyira jó felületet készítened.
Cserélhető is lesz a betét ha netán megsérül.
Arra viszont figyelni kell hogy a kúpszöget eltaláld, ne legyen az hogy vagy elől lötyög vagy hátul. Lehet érdemes egy próba anyagba elkészíteni ellenőrzés miatt a kúpot, és azután a szegnyereg hüvelybe.

Vetesi75

Van kb. 2 készlet (3-15mm) MK1 szárú csigafúróm, esztergán használom őket iparszerű igénybevétellel. Saját készítésű (és gyári megmentett) kúpokba HSSCo/HSS-E (M35) hengeres szárú csigafúrók eporapiddal ragasztva. 15 év alatt még egyetlen darab sem engedett el a ragasztásnál - fúrótörésig bírja.
(Cserével nem kínlódok, amely gyakran használt méreteknél szóba kerülhetne, ott manapság már megveszem a gyári kivitelt, ill. már telik MK/ER befogóra is.)

ywathzay

Ehhez tulajdonképpen csak egy 100% közeli kéziszánra van szükség ami azt a kb 100-120mm-t elmozdulja.