Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

B.Zoltán

Érdemes megnézni Motoros fórum társunk videóit, hogy egy kisebb géppel, ami neked volt is lehet esztergálni.

Szalai György

Hasznos átgondolni a késélek kialakításának miértjeit és hogyanjait, mert ott minden apró részletnek meghatározó jelentősége van a munkadarabra.
Ha maga köszörüli, ha készen veszi.
Mihálynak könnyű gyönge kis gépen szépet esztergálni, mert jól tudja, a siker kulcsa nem csak a gépben van, hanem a kés él minden milliméterében, szögeiben, szemmel nem is látható apró rádiuszában.
Azt kell nyolc óra alatt megtanulnia a hobbyistának. Minden nap, sok éven keresztül.

jani300

Hegedű oktatást nem vállalsz ?
Ott kb még egyszer ennyit kell írnod és már meg is van :)

KoLa

Az elektronika is eccerű: Rendelsz Kínából![#nyes]

hostya

Kedves apacsavar!

Egy extrém hasonlat.  (nem megharagudni érte..) [#integet2]

Ha valakiben megérik az elhatározás hogy vesz magának egy biciklit,(mert szeretne ő is egyet..)attól az embertől elvárható hogy minimum tudjon biciklizni, ha használni is szeretné..
Ha nem tud biciklizni, akkor azt is meg kell tanulni..
Ha tanulás közben néha elesik,nem a briga a hibás..

Így van ez az esztergával is..

"Maga az esztergálás talán nem olyan nehezen tanulható..."  Ez így igaz.

"... de pl. annak meghatározása, milyen anyaghoz milyen helyzetben mekkora fogásmélység kell, és a kések megfelelő kialakítása köszörűn elég bonyolultnak tűnik."
Ehhez viszont már tanulni és főleg gyakorolni kell..

"Láttam műhelyben dolgozni valakit, aki számomra teljesen érthetetlen, egzotikus esztergakéseket gyártott, mindegyikről tudta, miért van rajta ez vagy az az él-rész, ezzel a tudással a szememben már inkább szobrász volt, mint esztergályos."
Ha van benned is van megfelelő szándék/akarat ahhoz hogy megtanuld az esztergakés köszörülést, és még érted is hogy mi miért van.., akkor TE is lehetsz ilyen "szobrász"esztergályos..

Pénzért lehet venni esztergagépet, meg (látszólag)hozzávaló késeket is.
Tudást viszont nem..!
Ahhoz tanulni kell az esztergálást is meg az esztergakés köszörülést is..
A hobbista ilyenkor azt gondolja hogy: felesleges megtanulni  az esztergakés köszörülést, hiszen lehet hozzá kapni készen is.
Akkor jön a kudarc, amikor az olcsó hobbi esztergákhoz ajánlott váltólapkás kések nem igazán használhatók..(mert nem is az ilyen gépekhez valók, csak hát a marketing így kívánja..
Ilyenkor gondolja a hobbista azt hogy: sz@r az egész.. (és eladja,a másik hobbista meg megveszi..)  
Pedig nem sz@r az csak ismerni kellene a gép korlátait,+ tanulni kell(ene) hozzá egy keveset a szakmából..

PSoft

Meg vagyok róla győződve, hogy nagyon sok mindent tudok(unk). [#kacsint]
Én tudok pl. énekelni, hisz nem csak némán tátogok...hangok jönnek ki a torkomon. [#nyes]

KoLa

Én még most is tanulom az esztergályozást, szinte várom a kihívásokat!
# ez most nem azt jelenti hogy 'dúrjatok' meg munkával #

KoLa

Jól énekelsz![#taps]

Ha, esetleg nem lesz nálad a tangóharmonika!
Majd gitáron kísérlek!

Szalai György

Erről jut eszembe a vak zongorista és a süket dobos.
Na? Táncolnak már?
Mért? játszunk már?
[#vigyor2][#vigyor2][#vigyor2]

svejk

De hogy hallotta meg a süket dobos a zongorista kérdését? [#circling]

jani300

Tudnak szájról olvasni .  :)

2uwrgfyv6

Hostya:

Igen, azt értem, hogy a gyakorláson és a tanuláson múlik minden, de azért az esztergálás nem ugyanolyan, mint mondjuk a biciklizés vagy a zongorázás. A biciklivel maximum párszor elesik az ember és meghorzsolja magát, a zongorának esetleg rácsukódik a klaviatúrafedél az ujjára, vagy a szomszédok átszólnak, hogy a mára elegük van a Für Elise -ből, de egy eszterga mondjuk feltekeri az embert a tokmányra, vagy nekicsapp egy kétkilós fémtömböt, mert beleakad a kés és kirántja a tokmányból (velem még a kis "ceruzahegyező" Einhellel is volt, hogy valami elég rendesen odacsapódott, mert egy vékony peremet fogtam be, és kicsit rámenősebben próbáltam beleoldalazni egy valószínűleg nem megfelelő késsel.) Gyerekkoromban sokat bámészkodtam egy esztergályosműhelyben, ott volt egy Vörös Proletár gép, valahogy mindig belegondoltam, amikor ment, hogy ha valaki begyűrődne alá, ez még csak be se lassulna.

Szóval nekem azért a fémforgácsolás erősen a veszélyes üzem kategóriába tartozik, olyasmi, mint az autóvezetés, nem célszerű totál önállóan nekikezdeni. Nem csak a veszélyek miatt, hanem mert rengeteg a praktika, amit magától nem tanul meg valaki.

KoLa

A zongorázást megvédem: ha ültél volna már egy zongora előtt a forgószéken és felnyitottad volna azt a fedelet nem így beszélnél róla.
Aki fél a gépektől az, inkább zongorázzon!mindkettőből kiestél![#levele]

2uwrgfyv6

A józan óvatosság még nem félelem. Aki jogosítvány nélkül vezet, az sem bátor, csak szimplán hülye és közveszélyes.

KoLa

" Aki jogosítvány nélkül vezet"
Itt mifelénk a ciguk' többsége így száguldozik! pont mostanában volt egy hírek hogy nálunk, lakott területen belül kb 150-el mértek be a rendőrök valakit, ez pont az az út, amin én is járok a munkahelyemre, felismertem a fotóról.
Az oktatók sem tudják hogy hol végezték el ezek' a tanfolyamot!
Akkor! nem is folytatom.