Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

4g68ngash

Sziasztok!

Én csak hobbi szinten foglalkozok fémforgácsolással. Érdekelne, milyen kivetnivalók vannak a bánkis videókban, úgy tételesen.  

Üdv.

Vetesi75

Minap hoztak nekünk 14-es mh. köracélt, hogy esztergáljuk le 12.3-ra. 3m-es szálban kellett volna.[#csodalk] Anyagminőség "titkosítva", kb. Bc3-ra tippeltünk. A próba 1m-es darabbal folyt és elég hamar bizonyítódott, hogy a rendelkezésre álló eszközökkel nem fog menni.
Mikor felsőbb helyről kiadták a feladatot, jeleztük aggályainkat a végkimenetellel kapcsolatban, de parancs lett belőle, így némi vakarózás után próbáltuk a jó oldalát nézni: legalább telik az idő vele...
(Az ötletelés lekötött 2-3 szakit kb. egy műszakon át - ha forintosítanánk az ez idő alatt elherdált termelési kapacitást... + 1db skoda forgócsócs )

szabad paraszt

Ez engem is nagyon érdekelne. Magyar nyelven példátlannak tünik ez a tartalom. Kíváncsi vagyok miért kap ilyen kritikát ...

MacGyver

És mi lett a vége? sikerült? vagy még folyik a gondolkodás?

Vetesi75

A végén belátták, hogy az elvárt minőségben (sima, körkörös, párhuzamos, egyenes) nem fog menni. A igazi kihívás itt a jó munkahelyi légkör megtartása volt.

svejk

Tudod, van az a mondás, hogy: "Aki tudja csinálja, aki nem az tanítja."

Persze nem mindig van így.
Én ugyan nem nézem a sorozatot de biztos lehet belőle sokat tanulni.

Az iskolában is lehetett tanulni aztán akit érdekelt az magasabb mércét állított be magának.
A felsőbb szintről aztán már könnyebb a hibákat meglátni.

No és aztán van amikor ezek a komolyabb emberek is vitába szállnak egymással, mint volt is rá példa egyszer-kétszer itt is.

Az az oktató koma mennyi idős lehet, 35 éves?
A mi KoLa fórumtársunk meg már eleve vagy 40 éve gyakorol, gyakorol...
Ezért aztán nincs ideje videókat készíteni.
Laslie mester is elég hamar ráunt az oktatásra, vagy legalább is alábbhagyott a kezdeti lendület.

hostya

Nos akkor itt egy oktató videó a sorozatból.

Döntse el ki-ki hogy mi a helyes, és mi a kivetnivaló..
Elsősorban a tanulni vágyó hobbisták véleményére vagyok kíváncsi.
A forgácsoló szakmával rendelkezők fogják vissza magukat..

fisrcxuk3

Mivel  elsők között kritizáltam a fúrás bemutatót,(a többit meg sem néztem) ; te nekimégy egy oldalazatlan fosnak akármilyen bemutatott fúrási móddal?
Egyébként a fúrás módjainak a bemutatásához jó a műsor ,mert akinek bemutatja ,az sosem fog a kurbli végén állni.
A tévedés ott van , hogy attól hogy Bánki, és egyetem , ezt a gyakorlatban nem így kell csinálni.

KoLa

Csak a fúróköszörülős videóról beszélek mert azt láttam végigkövetve léptetgetve.
A kezdés, az nagyon fájt!ez a mókolás a régi anekdótákból merítve, hát hogy is mondjam:gyenge!nem ide való!és ez a színvonal már utána nem változik!
A fúrót, ha kézből köszörülöm, az éltől egyből lehúzom a hátszöget is,váltogatom a két élt és néha megnézem a hátszöget!attól függően hogy, tudom milyen anyagot fúrok, látom hogy jó vagy nem.
Ezt különben az egész világon így csinálja mindenki!
A lakatosok is és a hobbista' akárkik is!
Ez az egész olyan élettelen, mert a gépi köszörülést mutatja be kézzel( mert még csak ilyet látott!? )
A keresztél kiköszörülése az megint a gépi köszörülés másolata! Mi esztergályosok ezt nem használjuk, bár van kivétel...
A fúró bal oldali élét úgy kell felfogni mint egy rapid furatkést, és oda úgy kell forgácstörőt köszörülni ( pont 90 fokkal elfordítva mint a videón) hogy, a fúró külső átmérőjén már csak megfényezzük az eredeti élszöget, de a központ felé haladva miénk a lehetőség hogy mekkora keresztélt hagyunk, milyen élszöggel.
A 39-es fúrómnak kb 2mm a keresztéle, ez vezeti a két oldali vágóélt.
Sok év van már benne és sok köszörülés, ha megmérem az elején az élszalagot már csak 38 körüli, mégis 39.2-es zsákfuratokat fúrok vele, a központ eltolásnak köszönhetően, persze ez csak zsákfuratban ajánlott! mert amikor elveszti a keresztél a vezetést átfúráskor, akkor rögtön beáll a valós méretre.
Az élszögekkel is sok lehetőség van a taktikára.
A hagyományos csúcsesztergán egy 39-es fúró hűtése az kihívás!
Úgy kell beállítani a két élszöget hogy a hosszabb vigye a nagyobb átmérőt míg a rövidebb él a központból tudja ezt ellensúlyozni!
A hűtés arra az élre kell ami a nagyobb átmérőt viszi, és még a fúró befogása sem mindegy, úgy kell beütni hogy a legmélyebb ponton,a végén, felül legyen a hűtőcsatorna
Röviden csak ennyi, ami hirtelen eszembe jutott!

KoLa

Lemaradt:
Lehet hogy azt hiszi valaki hogy könnyű a nagy fúróknak kiköszörülni a keresztélét, könnyű persze, van hogy flex-el kezdem és szalagcsiszolón fejezem be élezés előtt, ezzel polírozom a forgácstörőt!
5-ös fúróig tudom igazítani a keresztélszögeket ha van hozzá szemüvegem[#nyes]

KoLa

Ha a végén belátták, akkor nem a Bánkin végeztek!

KoLa

Ez az a másik .asz akit már említettem![#eljen]

KoLa

Hahó! van itt valaki?

jani300

Jaj :)  Valószínűleg nem profik .
De alap dolgokat elmondanak , amit máshonnan nem is egyszerű megtudni .
Nem tudom végignézni egyhuzamban mert sok újat nem mondanak , pedig még csak forgácsoló sem vagyok .
Van néhány ami akiknek egyhuzamban több videóját is megnéztem ,azt majd ezekután nézik meg :)

KoLa

Mivel érdemleges reakció nem érkezett: megállapítom hogy igazam van![#nyes]