Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

KoLa

Szépnek szépek! csak forgácsot nem látni sehol!

KoLa

Köszönöm az öntött vasat! nem volt még szerencsém egy ilyenhez.
Ha csak meg kell kapirgálni a végét akkor még külső pofából is meg lehet fogni! az öntvény henger kilógó végén tövön van vagy 5-6mm körkörös rész, ezt megfogva már lehet 0.5-es fogásokkal dolgozni, a másik végén.
A rezonancia megszűnik lassú fordulaton,lassú fordulaton mindent lehet!
Valószínű hogy ezek a hengerek nem szürkeöntvényből készültek, hanem acélöntvényből,próbáld ki egy selejten,hogy össze lehet-e törni a szoknyát kalapáccsal! ha nem ,akkor meg lehet szorítani bármilyen erővel.

fisrcxuk3

Bár nem nekem írtad, simán törhető! Az én"  épül a gépemen " (D963A1) sikerült az egyetlen ép hengert elrepeszteni,  egy figyelmetlenül oda biggyesztett közdarabbal ,kb.30x 3 -as kihúzómenettel. Átmérő 128 mm dugó, ott már van falvastagság!

Lacibácsi

Írtuk már hogy nem acélöntvény... Öntöttvas, szürkeöntvény, fontos a kopásállóság és a jó siklási tulajdonság.
Előfordul hogy ötvözik is ezen tulajdonságok javítása érdekében. A bevonatos hengerek más téma, ott van hogy az alumínium henger van bevonattal ellátva, amíg el nem kopik vagy meg nem sérül addig használható.
Azért kell a biztos befogás, mert ha véletlenül kiröpül a tokmányból, és megsérül a vékony öntvény persely, elég nehéz a kuncsaft szemébe nézni. És mondjuk egy ritka veterán motornál nem biztos hogy könnyen pótolható.

svejk

"...nem volt még szerencsém egy ilyenhez."

Ezt elég nehéz elképzelni 40 év esztergályos múlttal. :)
Lehet még gyertyamenetet sem "javítottál" hengerfejben? [#nemtudom]

drehás

Elég érdekesnek tartom 22.03-nál a külső átmérő és a központfurat viszonyát.
Remélem ez csak valamiféle optikai tréfa.

ywathzay

Jól látod,üt Na de ez csak egy korabeli reklámfilm, vagy propagandafilm a miniszter uraknak, hogy lássák mit termel az ipar. Azoknak meg úgyis mindegy. Nekem az tetszik, hogy az egyenként, nagyítóval ellenőrzött csapágygörgőket a hölgyemény egy hanyag mozdulattal szép ívesen bevágja a dobozba a többi közé. Lehet ez adta meg a végső pontosságot?[#vigyor]

KoLa

Pedig!de!
Fingom sincs a motor felújításokról, igazából nem is érdekelt sohasem.
A gyertyamenetre csak annyit mondanék hogy, balmenetes persely, talán 3 esetem volt ebből is!
Az összes többi féktárcsa és fékdob szabályzás.
Nem az autóipar a kedvencem, én az ipari termelésben vagyok lehetőség!

KoLa

Biztosan igazad van! de még mindíg nem tudtam meg mit kell egy ilyen hengeren módosítani! ha a furatát akkor az nem probléma, mer' itt van a Molnár Sanyi és meg hónolja!ha valami más van azt árulja már el valaki!mert akkor tudnánk a paramétereket a befogáshoz!

Lacibácsi

A 46184 es hozzászólásban írta már Virbo: "Nem feltétlenül "lesíkolni", hanem sokszor illesztőperemet alkotni a hengerfej központozáshoz."

Az a hosszú csőrű puhapofa jó lehet ide amit ajánlottál. Hosszan fekszik fel a furatba, megvezeti és nem tud kirepülni. El tudnám képzelni a pofára ragasztott (süllyesztve szegecselt vagy csavarozott) majd felszabályzott alu vagy réz csőből hosszában felvágott 1/3 "csíkot" ami védi a henger furatát. Az 50 köbcentis motorok furata kb 38 mm ebbe már el lehet készíteni ezt a puhapofát.

lari

Ismeri/használja valaki az alábbi útmérőt?
Mitutoyo KA-200 kijelző
Az lenne a kérdésem, hogy hogyan lehet átállítani eszterga (átmérő) módba?
Ha valaki  tudja, ossza meg velem legyen-szíves.
Köszönöm!

Virbo

Ha végre kijutok a műhelybe fotózok párat...

KoLa

Aha! értem.
Ha ennyire védeni kell a puha pofa ellen ezt az öntvényt, akkor ajánlanám a sörös dobozt felhasítva bepattintani a hengerbe.
Azt még nem értem hogy miért kell a hengerfejet ennyire precízen központosítani?csak a gyertya van benne, passzív alkatrész!
A többhengeres motorokra gondolva, semmi jelentősége egy kis elmozdulásnak, vagy itt van valami trükkös tömítés?

Virbo

Mert adott esetekben a hengerfejnek a furathoz képest központosan kell felkerülnie. Van ahol illesztő stiftek vannak, de ez nem jellemző a kismotorokra. Inkább illesztőperem van kialakítva. Ha meg nincs akkor sokszor kell csinálni valahogy...

Lacibácsi

A hengert akarjuk központosan befogni a puhapofával, nem a hengerfejet. A henger tetejét kéne megmunkálni,pl egy vállat esztergálni azért hogy a hengerfej központosan feküdjön föl. A sörös doboz jó ötlet, a beszerzése sem nehéz[#circling]