Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

jani300

Nálam is évi 4-5 autó elsőkerékcsapágy szokott lenni .
Ott a kerékagyon marad a dupla ferdehatásvonalúnak a belső gyűrűje , és nem szoktak hagyni helyet körömnek a levételhez . Elérhető már két féltárcsából készült szerelő szerszám ,de nem veszem meg már .Na ott is flex vagy mögé erőszakolt vágó a durva megoldás .
Szégyen de ez a tokmányos körmös eszembe se jutott eddig , pedig nagy valószínűséggel oda is jó .
És éppen tegnap elő is bújt :)
Na majd megpróbálom .
Azt a félbeszedhető tárcsásat pedig akkor egyenlőre törlöm a listáról :)

jani300

Nem vagyok rá büszke ,de már tettem fel úgyhogy mindegy .
Na hány tokmány van a képen ?
Akár találós kérdésnek is elmenne :)

36u2gxpt3

1-nél több! Erre mondta a volt főnököm, hogy úgy néz ki a műhely, mint második világháborús bunker, robbantás után! [#nyes]

jani300

Még jó hogy nincsen főnököm .
Na de a vicc , most látom a képen hogy van ott egy fúrógépmotor :) Lánykorában más volt ugyan ,de ebből akkor az lesz .

jani300

A nagyobb siker érdekében , itt a másik fele :)
Már én is röhögök magamon ...
A tragédia , el kéne adnom ezt a házat , telket inkább .

2nbj3n5m

Azért elnézve a képet,híd el van becsülete ennek a szakmának.
Meg ér egy takarítást.
mfg. janko

jani300

A szakma becsületének ehhez nem sok köze van .
Nincsen hova pakolni . Se kidobni sem eladni nem fogok onnét semmit , egyszerűen elfogyott a hely .
Máshol dolgozom , de a hátul lévő állványos fúrógépen kívül itt minden működik ha szükség van rá .
Az az állványos fúrógép is erősebb szerkezetű mint a kedvenc kisrákosi . De aki meg tudja csinálni , az nem fekteti bele az idejét . Egyébként mialatt írtam kérdezte a kereskedő ismerős az árát ,hát százötven a héten .

PSoft

IdézNa hány tokmány van a képen ?

A kérdés nem válaszolható meg korrekt módon, hisz...Te magad se tudod a helyes választ. [#kacsint]

jani300

A tos alatt is vannak , az nem igen látható , de megszámolom ha gondolod . :)
Ja , van még , máshol is :)

PSoft

Azért én, mégis csak látok valamiféle "rendszer" a képen.
Hisz csak a géphez tartozó cuccokat/eszközöket látnia forgács tálcában.
Nincs köztük pld. kőműveskanál...beszáradt teddyhenger...stb. :) [#eljen]

jani300

Hát igen , tudtad hogy szűz vagyok ? :)
Hagyatékból való gépeken látni ilyesmit , még akár muskátlit is .
Egyelőre ott nem tevékenykedik öreglány szerencsére :)
A tokmányok meg azért nincsenek toronyban mert már így is rövidebb pár centivel szegény cicám farka .
Szeret bejárni ,ellenőrizni ,és egyszer nem volt szerencséje :(
De már meleg van gondolom a másik műhelyben , kinézek ...

kijy8hc3f

Tisztelt Fórum.
Segitséget szeretnék kérni, teljesen amatőr vagyok nem tudok kigazodni ezen a cserekerék táblázaton. Kérem valakit segitsen.

Jenő

hostya

Mit nem értesz a táblázaton..?

jani300

Én inkább úgy kérdezném mennyit értesz belőle ?
Ez egy nortonszekrény nélküli gép cserekerék táblázatának tűnik .
Van két alap áttétel a főorsóról való lehajtáshoz .
Utána vannak a cserekerekek több féle variációval.
Az elsó és második számsor a vágható meneteket sorolja . A felső azt hogy hány menetet tudsz megszámolni egy collban , az alsó pedig a menetek távolságát milliméterben .
És ugye a végén pedig a gépi előtolás fordulatonkénti mozgása milliméterben .
A gépről is tegyél egy képet .
Na de azért lenne érdekes hogy mit tudsz a dologról ,mert az iskolai magyarázat talán két tanórát is megkövetelne .
Az esztergálás elég sokrétű szakma , a menetvágás is ismereteket igényel .

jani300

Milyen emelkedése lehet itt a vezérorsónak , nincsen 127 es kereke . Ez csak úgy érdekesség képen , kérdezem mert hirtelen nem tudnám megmondani .
Régi gépnek túl szép a tábla .