Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

fn47xk7ei

Én meg csak azt nem értem mikor a 4 lábú szék egyik lába nem érintkezik a padlóval akkor rögtön "3 lábúvá" válik  az pedig elvileg nem billeg.[#zavart2] De komolyra véve a témát , a megtámasztások elhelyezkedése nagyon fontos és speciális esetben el tudnék képzelni 5 pofás tokmányt is.

Motoros

Nem érdemes ebbe a 3 pofa / 4 pofa hitvitába belemenni mert a végén még megvernek. [#boxer]
Tanúja voltam egyszer két esztergályos ez irányú konzultációjának ami majdnem tettlegességig fajult.
Nudistáknak nudistatelep, fatalistáknak fatelep.
Egyébként én is a négypofásra szavazok.[#nyes]

Lacibácsi

Szerencsére van mód a tokmányok cserélgetésére, így az adott feladathoz lehet választani a legmegfelelőbbet.

Éljünk ezzel a lehetőséggel!

Ha csak egy tokmányunk van ott mindig lesz valami kompromisszum. A kúpos főorsóvégek estén jó a visszaállási pontosság, lehet bátran cserélni, a menetes végződéseknél előfordul hogy pontatlanabbak.

Szokták a 3pofásba befogni a 4 pofást, ha nagyon ritkán négyszög anyagot munkálnak meg. Persze ilyenkor kisebb forgácsolóerővel kell dolgozni, nehogy kirepüljön a 4pofás.

Az adott feladathoz a tokmány mérete sem mindegy, így nemcsak a pofaszám szerint kell választani ideális befogót.

Gamos

Hellótok!

Érdeklődnék van-e valakinek SV18 tos esztergához
szánköszörűje?
Érdekelene a kőfelfogó méretei.
Vagy ha fénykép volna ugyis jó volna.

Előre is köszi.

KoLa

"a háromlábú sohasem billeg"
Ez igaz de sok hely kell neki!ha jót akarunk! azonos körön belül elég borulékony a négylábúval szemben!( saját tapasztalat!)
Annó' készítettem néhány 3 lábú konyhai ülcsit', nem váltak be! igaz nem billegtek, de ha kihajolsz oldalra valamiért, akkor rögtön borul, nagyon kell rajta egyensúlyozni!
Ezt csak a székre' írtam mint, további gondolatok!
Az esztergatokmányoknál más a helyzet.

KoLa

Tudom hogy Te is dolgoztál esztergályos műhelyben, réges-régen, teljesen jók a meglátásaid!
Az anyag forgatása megszorítás közben, ez egy kulcs pillanat!ha melegen hengerelt köracélból dolgozunk, mint írtam alább, én előre körbemérem és bejelölöm a kisebb átmérőt, ezt ha két pofa közé forgatom és egy kézzel ráhúzok,és még tud  billegni,akkor rossz helyen van, aztán lazítás, és korrigálás, valamelyik irányban jó lesz.
Bingó!

KoLa

Már egyszer mellém álltál ebben a témában, és most is kattantál rá! [#eljen]
Akkor egymás mellett állunk!ezt szeretjük!
Nekem még van egy szerelmem: a revolvereszterga!

KoLa

"Szokták a 3pofásba befogni a 4 pofást"
Soha nem alkalmaztam! gyorsabb a tokmánycsere, és hatékonyabb is.
Számolni kell azzal is hogy, milyen messze lesz a főorsó csapágy, kopott vagy, nem?

Csuhás

Ha ilyen határozottan kiálltok a négypofás mellett akkor teszek vele egy próbát, van kéznél egy újszerű csak fel kell egy hátlapra szerelni. Azután ha igazatok van maradni fog a gépen.

svejk

Hagyd fent pár napig, ne az első próba után törj pálcát felette.

fisrcxuk3

"Az esztergatokmányoknál más a helyzet."
Nem más , mert a hármasból hamarabb kifordul egy hanyagul befogott ,vékonyabb falu cső.

fisrcxuk3

Csináltatok már három pofásból csapágy lehúzót?Mondjuk egy generátor , villanymotor csapágyhoz, ami  rá van tolva a kommutátorra, nincs hely  a megfogáshoz szinte, a csapágy külső rádiuszán kell szinte megkapaszkodni, egy ehhez   körmösre alakitott tokmánypofával. Ha jól meghúzod,a tokmányt akkor a golyókon keresztül három ponton még jobban rászorítod a tengelyre. Garantált bukta, esz szorosabbra passzintott csapágynál. Próbáld ki ugyanezt egy négypofással.
Tehát könnyebb egy perselyt a kör alaktól eltéríteni a hármassal.

KoLa

jani300

Hogyan is mondjam ... [#nemtudom]
Nem kéne inkább valami betét abba csőbe ?
Nem mondhatom hogy nekem még nem fordult ki ,mer kifordult már .
No de az nem a tokmány hibája volt .

KoLa

Van erre sokkal egyszerűbb megoldás, amihez nem kell tokmány!csak egy leütő kalapács.
Vagyis!? kell hozzá tokmány, az esztergára amíg elkészíted.[#nevetes1]