Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

jani300

Első esztergám :)

TROMF22

Trabant kormánymű?

jani300

Igen ! :)

TROMF22

Ezeken a képeken már csak mentő kérdés lehetne, annyira tipikus :)

jani300

Igen , de csak a mi korosztályunknak .

KoLa

Ti!aztán tudtok!
Hogy jöttél rá az első képről hogy Trabant?
Vagy, az a ház is ahhoz tartozik?mivel a fogasléces tolattyúból éppen csak a vége látszik.
Én nem ismerem a Trabantot szerencsére! de van a cégnél egy fröccsszerszám, pont egy ilyen Trabant kormányművel van automatizálva egy mellékmozgás, kézileg.[#hehe]

KoLa

TROMF22-nek küldtem volna!

TROMF22

Egy félarasznyit láttam a képen, de minden centiméterét ismerem.
Egy mentett példányt őrizgettem vagy öt évig.
Amolyan pisztolyfúrógépes fúróállvány előtolójának szántam kb. abban az időben, amikor a Jani esztergája készült.
Aztán a "lengyel" piacon sikeredett egy DDR, könnyű, praktikus kis fúrógépállványt vennem és a dolog okafogyottá vált.

Készült az ilyen kormányműből akkoriban sok egyéb praktikus dolog is.

KoLa

Csak most így spontán, azon kezdtem gondolkodni hogy, miért volt ebből annó, ennyi a méh telepen? lerohadtak róla a 'papír jaguárok'?

jani300

Tönkrementek , lötyögősek lettek .

fisrcxuk3

És egy t088 szerves trágyaszóró  hajtómű,  mint főörsóház?
A trabi kormánymű felénk szegnyeregként volt ismert

fisrcxuk3

A hengeres fogasrúd ékpályával volt biztosítva elfordulás ellen,ha ez kotyogott simán kidobtak a vizsgáról az autóklubnál. Node ettől épp örök élet lett volna még. Ezért volt tele a méh telep vele

Szedlay Pál

Egy kis segítséget kérnék.

Ez milyen menet, nyilván az is lehet, hogy egyedi.
Átmérő 1,96mm , orsómenet tő rádiusz 0,11mm, az ármérőn 0,5mm, a hullám völgy és csúcsa között 0,2mm van, így az orsó magátmérő 1,56mm, emelkedés 0,42mm.
Ezt cnc-vel egy Mertikus M5-ös menet lapkával lenne érdemes megvágni?

szabo janko

Mintha zsinór menet lenne .

Szedlay Pál

De itt meg van a 60°-os dőlésszög a zsinórmenetnél nincs a gázmenet is 55° ahhoz is hasonlít, meg tulajdonképpen semmihez se. Olyan öszvér féle.