Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

jani300

Azért azt elmondom hogy nagyon lemaradtam az árakat nézve .
Kb két havi fizetésért árulnak gépeket mostanában .
Az azért mégiscsak nem sok .
Kb ezért kérdeztem ,nem akarok semmit lefikázni ,és nem is nagyon adok el semmit .

0dvb3bmc2

A képek alapján, amit küldött az eladó, egész jó állapotban van. Lenne még munka vele, de az jobbára csinosítgatás. Hosszúkúpos orsóval van, szerintem kb. 6x éves. Pontos gyártási éve sajnos hiányzik.
Néztem egy  orosz 16B05P-t is, nagyon meg voltam indulva érte, de nem tudtam megegyezni az eladóval. Esetleg nem tud valami eladót? OT5-ként is futott.

zozo

Kicsit pontosítanálak. Ütögetés helyett inkább megemeljük a tokmányt pl. egy bramac-léccel. Úgy jobban leolvasható az óra.  Pár század pedig még nem gond, mivel a siklócsapágyasok általában olajkenésűek, forgás közben az olajfilm kialakulása után beáll középre.
Majd 40 évig volt siklócsapágyas gépem, tudtam, hogy nagy átmérő leszúrás előtt fél körömtávnyit húzok a körmösanyán, akkor nem fog rezdülni az orsó.

000000000

Majd ha tenyérrel ütögetve meg se moccan a mérőóra, akkor jöhet az óvatos "fa pajszereres feszegetés".
Félő, hogy egy ilyen sok éves használt gépnél a "tenyérpróba" is már elkeserítő lesz.

7cim5mm0

Én sem, mindössze nem ismerem az árat amiért a gépet adják.

De... Ha mondjuk a piaci árakat nézzük, akkor simán elkérnek 4-500 eFt-ot egy ilyen gépért.

Aki ennek a háromszorosát kifizeti a siklócsapágy cseréért, és beállításért, annak hosszú távú együttműködést, és saját szabad kapacitást ajánlok, havi 2-3 db gép elkészítésére.

Hozza a gépet meg a lét, én meg pontossági méréssel együtt adom a javítottat. :)

sufnituning

Kicsit pontosítanálak.

A tokmányba befogott rudat emelgetjük.[#nyes]

Csuhás

A vételár háromszorosa nem a főorsó csapágy hanem e teljes felújításra értendő.

0dvb3bmc2

Az említett gép ára 500e házhoz leszállítva. Megvan minden tartozéka. Cserekerekek, bábok, 3 és 4 pofás tokmány hátlappal, patronkészlet. Kitakarítva, részben felújítva.

Nem nagyon láttam olcsóbb E2N-t hírdetve. Talán háznál lehetne találni jobb áron, de kicsi az esély, hogy pont szembejön egy ilyen.

Zsolt

jani300

Kereskedő ?
De ha tényleg megvan minden tartozéka ,az nem is nagyon sok .
Már csak a megkezdett felújításban lehet buktató .

0dvb3bmc2

Magánszemély árulja, nem hirdeti, csak érintőlegesen találtam rá. Magának vette és kezdte felújítni. Közben hozzájutott egy kivehetőágyas E3N-hez és neki az lett a napi eszköz. Ez abbamaradt és most csak van.

sufnituning

Pár hónap múlva eladó lesz az enyém is, de ennyit biztos nem kérek érte.

jani300

Magassági szán ,hátsó késtartó ,azok még kurrens dolgok ,sokan vadásszák . Ha ezek is megvannak , és nem sajnálod a pénzt a hobbira , lehet nem is sok .
Nekem egy EAN 170/1000 volt az első esztergám ,úgy 84 körül .
Leselejtezett gép  a MAGÉV től ,nem olcsón .
Nem bántam meg , rossznak mondaná itt mindenki ,de még megvan , most fogom újból használgatni néhány évtized után .
Költözés okán , a gép ott volt mindig is csak én jöttem vissza .

0dvb3bmc2

Esetleg az Orosz 16B05-el van valakinek tapasztalata?

Lacibácsi

"Viszont sokkal nagyobb felületen érintkezik az orsóval, ezért merevebbnek kellene lennie, nem?"

Hidd el rendkívül merev tud lenni a pár ezred hézagú NN görgőscsapágy.
Sajnos gyakran mondják hogy felújított egy gép. Sokszor jobb lenne ha nem nyúlnának hozzá. Tisztelet a kivételnek, de sokaknál a lelkesedés nagyobb a szakmai tudásnál. Itt is írta valaki hogy a siklócsapágy hántolással vége a csapágynak[#csodalk]
A sík és palástköszörű gépek orsóinál talán könnyebb rezgésmentességet elérni a sikló csapágyazásnál, szebb lesz a felület.
E2N esetében a görgős csapágyazást javasolnám, ha a siklócsapágyas patika (eredeti vagy szakszerűen felújított) állapotban van akkor az jól használható. De a görgős csapágyat odafigyelve házilag is ki tudod cserélni, a siklót macerás rendbe hozni.

7cim5mm0

Bocs, figyelmetlen voltam, a teljes felújítás esetén már jobban közelít a valósághoz az összeg.