Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Szalai György

Bármerre forgatom, arra megy amerre ő akar?
Van ennek haszna, vagy csak érdekes?

RJancsi

Nem kekeckedés, de hol a határ az esztergálás és a CNC marás között? Mert ez a kettős menetű sróf szerintem nem  esztergálással készült, hiszen nem késsel, hanem maróval alakították ki a menetet. A forgatóval ellátott CNC marók/gravírozók ezek után esztergának tekinthetők? [#fejvakaras]

svejk

A nevük ma már inkább megmunkálóközpont.
(az esztergákon is számos marási művelet elvégezhető)

D.Laci

Így ebben a formában inkább érdekeség szerintem.
Az anya kiképzése miatt csak egy irányba megy, ha az anya is jobbos balos lenne akkor mehetne bármerre de akkor valószínű, hogy akadozna.
Réges régen láttam egy szerkezetet amelynek egy vezérlő tengelye hasonló elven működött, jobbos balos nagy emelkedésű menet volt bele köszörülve változó menetemelkedéssel, a két végén összekötve, ott váltott irányt. Ahol keresztezték egymást ott hogy mitől nem "tévedetel" azt nem tudom...

RJancsi

Kényszerből én is használtam már "ütőkést", amikor a kés van a tokmányban és a késtartóban a munkadarab.
De tengely végébe reteszhornyot is gyalultam már leszúrókéssel álló tokmány mellett.[#nyes]

TBS-TEAM

József

PSoft

IdézRéges régen láttam egy szerkezetet amelynek egy vezérlő tengelye hasonló elven működött, jobbos balos nagy emelkedésű menet volt bele köszörülve változó menetemelkedéssel, a két végén összekötve, ott váltott irányt. Ahol keresztezték egymást ott hogy mitől nem "tévedetel" azt nem tudom...

Réges-régen, bontottam két regisztráló műszert, ha jól emlékszem, termo fejjel írtak papírra.
Nos, a fej azokban is két irányban -elég nagy emelkedésűre köszörült- orsón futkorászott oda-vissza, az orsó egy irányban forgott mindig, állandó emelkedésre volt köszörülve.
Egy kicsinyke, jeladóval szerelt DC motor hajtotta az orsót.

Talán, mutattam is akkoriban képeket az írómechanikáról a boncolósban. [#nemtudom]

Vetesi75

Akár simán esztergálni is lehetne. Rendszeresen csinálok 50-es átmérőre 60-as emelkedésűt - jobbos/balos, több bekezdésű nem akadály.

Vetesi75

Ezek önmagukba visszatérő menetek. Mivel esztergálni macerás, általában marják. (Sőt a profil kialakítás és az emelkedés miatt sokszor csak a marás az egyedüli járható út.)

Balazs92

Üdv. Adott egy D70es, L500as, C45 anyagminőségű nyersanyagom. A kész méretem D69.85-nek kellene lenni. Hogyan tudom úgy kiórázni, hogy kitisztuljon? Egyik felén megközpontoztam már, állóbábbot használtam, de 0.1-0.2 kellene a méret alatt, hogy kitisztuljon. Köszönöm a segítséget előre is.

zozo

A másik végét is központozd be az állóbábban, aztán két csúcs között szívvel vagy egyéb barbatrükkel menesztve megmunkálod.
Persze előtte órázd végig késtartóba fogott órával, a szegnyerget be kell jól állítani.
Gondolom az anyagon is van pár tized plusz, nem pont 70-es, így van némi szabadságod [#kacsint]

Balazs92

Megközpontoztam a másik felét is, hát nem a legjobb anyag. Valahol nullás, valahol van rajta 0.3, de próbálkozok. Köszönöm a segítséget.

Vetesi75

Melegen hengerelt problémás - sokszor görbe is, nem csak ovális - lehet, hogy ki sem fogja adni a készméretet. Órázni kell szinte a teljes hosszon.

D.Laci

[#1068@PSoft] [#3344@TBS-TEAM]
Azért régen is tudtak mechanikusan gyors gépeket készíteni.
Valószínű szervo vagy léptető motoros megoldással el sem érhető akkora sebesség, az irányváltást nem is említve.

PSoft

IdézAzért régen is tudtak mechanikusan gyors gépeket készíteni.

Mintha, én is hasonlót írtam volna le a példában.
Vagy...nem??? [#nemtudom]