Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Csuhás

Ezt magyarázd meg kérlek. Hogyan lehet egy marót megakasztani? Egy főorsóba behúzott morse kúp nem forog meg akkor sem ha nincs külön menesztő felülete.

sufnituning

Egyre jobbakat mondasz![#kacsint]

Csuhás

No jó, legyen igazatok, aki komolyan aggódik hogy egy Mk4 maró behúzószárral rögzítve megforog egy csavarfej marása közben az vigye át a munkát egy marógépre.

svejk

99 %-ban biztos nem forog meg, csak tudod van az az eset amikor mégis elfelejti az ember behúzni, vagy a késtartó marad lazán.
Persze ezek a munkák nem kapkodós embereknek valók, de tudod ami megtörténhet az előbb utóbb meg is történik és itt nem egy párszáz forintos lapka bánja.

Minden esetre én elfogadom, hogy pont jó ez akkor így hogy a menesztős kúpokat nem lehet betenni.
Még ha nem is direkt hanem lehet technikai okok miatt -pl. nem fért bele a kő- nem futtatták ki a 25-ös orsófurat átmérőre.

Csuhás

Igen megfontolás kérdése hogy meghúzzuk-e a kúpot, és a késtartót, vagy hogy a tokmány előtt időben forgásirányt váltunk, vagy épp meghúzzuk a tokmányt.

Lehet használni rugós tokmánykulcsot, kapcsolós tokmányvédőt, direkt kicsi főorsókúpot, de véleményem szerint egy esztergán még így is bő tere marad a selejt gyártásnak, vagy épp a balesetnek. Oda kell figyelni amikor dolgozunk.

Megemlítem még hogy a legtöbbünk több évtizedes gépekkel dolgozik, ki tudja hányan forgatták meg a főorsóban mondjuk a szintén menesztés nélkül használt patron hüvelyt.

Virbo

Azt se felejtsük hogy van morse kúpos marógép is....

Ott m i a helyzet, abban is megfordul-megakad? [#kacsint]

Csuhás

Ott a rendes marónak van a kúp nagy átmérőjénél két lapolás, az meneszt. Persze szedett-vedett maróknál, szűkítőknél ez nem mindig jön össze.

KoLa

Igen!
[#t133p45425#]

KoLa

Az EE400-hoz is rövid' főorsó szűkítőt adnak 5/4-re.
Ha, belegondolunk ez egy kritikus szakasza a főorsónak, a mérnökök tudták annó' hogy, mi fér el! gondoljatok bele, itt történik az összes forgácsoló erő okozta terhelő nyomaték!
Nem gyengítjük el!
Itt vannak a közelben a főorsó csapágyak, kell a falvastagság!

Lacibácsi

Ennek sincs lapolás,pedig egész rendesnek néz ki[#vigyor2]
MK3-as vagy MK4-es kúppal közvetlenül mehet a marógép főorsóba.

fisrcxuk3

A morse , vagy nem morse  kúpról;a minap kellett marni 90 fokos v prizmát. Előkaptam az me 1000 -hez kapott ,általam  Mk4 -nek gondolt 22-es lapolt tüskét,de a kúp nem megy bele a főorsóba elég mélyre, a kúpszög stimmel ,de még csak a lapolás sem ér össze.A behúzómenet is valami collos ,1 menet után megszorul az m16 fúró.És persze a 22-es  mérete is mókolt, lehet ez is coll- méret volt valaha.
A behúzót egy toldott  5/8 -os csavarral megoldottam , de fostam  hogy a kúp ne forogjon meg.

jani300

Rendben . Biztos vagyok benne hogy vigyázol a gépeidre .

Virbo

Nekem 3-as kúppal vannak marószáraim, ott nem emlékszem lapolásra.

7cim5mm0

"Hogyan lehet egy marót megakasztani?"
Hozzáértő gépkezelő esetében sehogy, vagy csak véletlen.

Például úgy, hogy:
- kifordul a munkadarab a megfogásból
- ütközik a maró valaminek, ami nem a munkadarab

Ezek durva hibák, és ritkán fordulnak elő a profiknál.

De ez a barkács fórum... A bizonytalan, barkács munkadarab rögzítésnél így már nem is biztos, hogy  annyira ritkán.
Jó esetben a maró eltörik, rossz esetben a főorsókúp bánja.

"Egy főorsóba behúzott morse kúp nem forog meg akkor sem ha nincs külön menesztő felülete."
Megforog az, csak nyomaték kérdése.
Abba bele se mennék, hogy az esztergált morse tüskére húzott 100-as marófej is lehet a "nagy maró, kis fogásban" történet főszereplője.
Ha a maró ilyen esetben nagyobb, mint amit a tüske bír, a tüske bizony megforog, ha nincs rajta menesztő.

A másik, itt olvasgatva a sorokat:

Szó se volt az elején maró behúzásáról.
Persze, behúzva jóval többet bír, de menesztő nélkül az is véges.
Szóval megint túl sok ismeretlenről beszélünk.

Nagy az Isten állatkertje, a 28-as fúrót is képesek 12-re visszaesztergálni. "Csak saroktörésre." Aztán amikor valami elszabadul, akkor meg csak főorsógörbítés lesz belőle.

Az ilyen megoldások miatt sok jobb sorsra érdemes, elbarmolt gépet láttam már, de mindenki maga tudja...

7cim5mm0

Egy normálisan méretezett gyári marószerszámnak hamarabb kell törnie, mint a kúpnak elforogni.

És ezután jön a soktényezős játék,(mi milyen állapotban van, és hogy van felszerelve) aminek a vége, hogy mégis elforog. :)