Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Csuhás

Nagy maróval is lehet kicsit marni :- )

Pl gyakori feladat sok spéci csavarra hatszög fejet készíteni. Ezt magam úgy szoktam, hogy becsvarom egy hatszög anyag végébe, majd egy csavarral befogom a késtartóba, egy szomszéd kés helyére fogott vasdarabnak ütköztetve. Marok egy lapot majd egy csavart lazítva átfordítom az eszközt. Határozottan haladósabb így mint marógépen. ( A nagy maró azért kell hogy a hatszög végén szép enyhe ív legyen. )

svejk

Van hát.

Szóval a Spindle slave a jelszó.

7cim5mm0

Azért, amit a "hülye tervező" normálisan megalkotott, csak mások nem ismernek...

Mint írtam, az a kúp központosításra készült.

Nagyon egyszerűen a hozzá kapcsolódó alkatrész a morse központosító hüvely, amit sajnos itthon - sok mással együtt - a "szakma" elég kevéssé ismer. (Nagyon nagy tisztelet a kivételnek!)

A szabvány számot fejből nem tudom, de szabványos.

sufnituning

7cim5mm0

Mondod ezt gondolom 10-20 év szerszámgép tervezési rutin után... :)

svejk

"Marógéphez is ilyen kell, hogy a behúzószár átmenjen."

Jogos! [#eljen]
Bár Morse-s marógép nincs a közelemben azok már lassan kikopnak.

7cim5mm0

"Nagy maróval is lehet kicsit marni."

Valóban, viszont a nagy marót is meg lehet akasztani kis fogással is. Utána pedig a főorsó kúpban történő központosítást lehet elfelejteni.

Egy csavarért szerintem is megéri...

svejk

Mindegy, már úgy is Laci bácsi kapta a képzeletbeli like-ot. :)

7cim5mm0

Igaz, a másik fórumon már valamikor írták, hogy amúgy sem nagy ügy ezt megigazítani.

Végül is ma már gondolom mindenki tud otthon szögperc pontossággal kúpot köszörülni.

"Akkó" már meg is nyugodtam. Tárgytalan.:)

7cim5mm0

Meg is érdemli, ő az üdítő kivétel. :)

svejk

Most Lacibácsi kapcsolta fel a villanyt, de vannak itt többen is, csak nem szeretnek hozzászólni.

Minden bizonnyal Hostyának is természetes volt hogy nem menesztős hüvelyt próbálunk, csak ugye Ő épp azzal zavart meg, hogy:
 "... a normál 4-es csökkentő hüvely nem szokott felütközni belül."

No nekem amatőrnek a normál az, ami a fúrókhoz való, azaz a menesztős/tollas. [#vigyor2]

Lacibácsi

Köszönöm![#integet2]
A strigon ME1000, ME250 marógépek morse kúposak, abból sok van még. Sajnos nem nagyon lehet őket meredek kúposra átalakítani, így a modernebb szerszámokat mit pl. a nemrég hirdetett világbajnok Wohlhaupter kiesztergálófejeket sem lehet használni nagy bánatomra...

Lacibácsi

Reagáltam is arra a belső kúp köszörülésre a másik fórumon [#csodalk]
Ha valaki megnézné egy morse kúp szögtűrését azt gondolom meglepődne mennyire szűk. Még kúpvonalzóval sem olyan könnyű ráállni. A CNC esztergával jól sikerült tüskét gyártani, megfestve pontos lett.  Kisebb hagyományos esztergák kéziszánjának rövid az útja, ha nagyon ki kell tekerni, hajlamos oldalra mozogni ahogy kézzel tekerik. Hullámos lesz a kúpfelület.

designr

Ezeknek a kiesztergálófejeknek a kupjait szerintem nem tul bonyolult lecserélni bármilyenre..Ez ne tartson vissza ha szeretnéd..

Lacibácsi

Gondoltam rá, de elvitték mire találtam videót a szétszereléséről. Differenciál menetes imbuszcsavar rögzíti, a meredek kúp behúzómenete felől lehet széttekerni.