Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

7cim5mm0

Ott van az osztófej, gyors osztással az se hiszem, hogy lassabb lapmarásban.
Stabil, lehet vele rabolni is, aggodalom nélkül.
Szerintem...

Aztán mindenki csinálja úgy ahogy tudja. :)

jani300

"Nagy az Isten állatkertje, a 28-as fúrót is képesek 12-re visszaesztergálni"

Remélem senki nem veszi magára , de azok villanyszerelők (tömszelence méret)  :)
És azért kell nagyobb ékszíjtárcsa az fO 16 főorsójára  :)

Csuhás

Két dologra reagálnék:

Kúpos marót csak behúzva lehet biztonságosan használni akár marón akár esztergán.

Csavarfej gyártásra jobb az eszterga a tapasztalatom alapján. Tokmányba fogott maróval, késtartó elején ütköztetett hatszög befogóval, elkészülök egy tucat csavarral annyi idő alatt amíg a marót csak átszerelem osztófejre. ( No jó az is sokkal gyorsabb ha az előbb említett hatszög befogót a satuba fogom. )

jani300

Vettem nem is olyan régen gyárilag esztergált végű fúrókat húszig . Fémfúrónak néz ki meg azt is írták a dobozára .
Persze még nem próbáltam ,de azok is kis gépbe valók .
De értem hogy miért nem kéne , de hát nem ész nélkül használjuk ,abban reménykedem .

svejk

Biztos mindenki érti csak én nem, de dobhatnál egy skiccet erről a csavarfejgyártásról.
A múltkor és most sem tudom elképzelni a leírásod alapján. :(

6rk75uezn

Szerintem kinába vannak különböző Er méretű patronbefogók hatszög szárral,abba megy a csavar és az egész a késtartóba.

svejk

Ez a része meg teljesen homály.

"A nagy maró azért kell hogy a hatszög végén szép enyhe ív legyen."

svejk

No ez meg vagy valami, vagy megy valahova. [#circling]

No de mi a szösz, vagy manó, hol használnak ilyet? [#nemtudom]

Csuhás

Most hideg van, de ha kimegyek akkor fotózok. A darab egyébként rettenetesen egyszerű kb 20-as 100mm hosszú hatszög anyag. A végében egy kisüllyesztett menet a csavarnak. Ide csavarom be a nyers csavart egy nagy alátéttel. Így a késtartóba ismételhetően berakható, oldalt a hatszög éle, elöl pedig az alátét ütközik. A hossz szánt rögzítem, kereszt szánnal marok pl úgy hogy három fordulat ki és be így a nóniuszt se kell nézni. A gép végig forog. A hatszöget az egyik késtartó csavar fogja, amin ilyenkor rajta hagyom a ( nem leesős ) kulcsot.
Így már érthető?

jani300

Eszterga késtartóban problémás a magasság állítás marásnál .
Hogy ne kelljen tökörészni a főorsóra merőlegesen van befogva az anyag a késtartóba ,lehetőleg csúcsmagasságban .
A főrosóba fogott maróval támadja az ember oldalról , értelemszerűen íves lesz a marás vége .
Lehetne magassági szánnal függőlegesen menni , akkor nem lenne íves , de az is macera .

jani300

Ha felfogatsz egy 3 pofás tokmányt a maró asztalára vízszintesen ,akkor ugyan evvel a módszerrel mehetsz vízszintes orsóval , ja ,meg függőlegessel is akkor a maró oldala dolgozik nem a homloka .
És nem szólunk meg :)

6rk75uezn

Jani!
Van az a szám hogy "Mindenki máskép csinálja" [#vigyor]
Darabszám,nagyság függő a dolog.
Lehet hogy gyorsabb igy esztergán csavarfejet készíteni,sokunknak már gyorscserélős késtartója van,ott meg ugye nwm gond központba állni.
Ha sok kell úgy is hatszöganyagból készül szerintem.

svejk

Őöö... megvárom a fényképet. :(
De azért ki menj, tudok tőle aludni. :)

svejk

Ácsi,  induljunk a kályhától...
Ugye egy mezei hatlapú csavarfej készítéséről van szó?

svejk

ki menj = ki ne menj