Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

KoLa

24v NR 147626 HEID
FZV 8 S

bundyland

Szia KoLa!

Nagyon szépen köszönöm!!
Beszerezni már nem olyan egyszerű, de legalább tudom az adatokat hogy milyet keressek.

Üdv.
András

passat14

Sziasztok,

egy kérdéssel fordulnák hozzátok. Mi a véleményetek a műszerész kínai (Expert, T.I.P. Güde és hasonló) esztergákról? Hobby szinten szeretném őket használni, kisebb közcsavarok, szilentprés hüvelyek és egyéb alkatrészek készítéséhez. Elegendőek ehhez a teljesítményük? Mennyire lehet velük pontosan dolgozni? Sajnos nincs otthon 380V csak 230V.

Köszönöm szépen a segítségeteket.

Üdvözlettel: Attila

4g68ngash

Sziasztok!

Szeretnék segítséget kérni, hogy szükségem lenne Yes 16-os késtartóhoz való betét méreteire.

Köszönöm előre is.

Üdv.

6rk75uezn

Szia Lajos.

Ez az Ee400 elektromos előtoláskapcsolója?

bundyland

EU400, szerintem.

ibudwmwah

Sziasztok!

Az E2N esztergák főorsó belső kúpja elméletileg rövid Morse 4-es. Na most az lenne a kérdésem, hogy ez csak a kúp hosszában jelent eltérést, a kúpszögben ugye nem?
Azért kérdezem csak mert szeretnék hozzá szerezni egy főorsó ellenörző tüskét de ilyeneket csak standard hosszúságú morse kúpokkal árulnak és nem vagyok benne teljesen biztos, hogy jó lesz-e az, ha rendelek hozzá egy normál hosszúságú Morse 4-es kúpos végű tüskét, majd azt megrövídítem, hogy belemenjen a rövis Morse-s főorsó kúpba.
Van nálam egy Morse 4-es marószár aminek levágtam pár centit a végéből és filctollal megszínezve beleraktam ellenőrzésképp a főorsó kúpba majd kicsit megforgattam. Sajnos csak a kúp elején egy centis sávban és egy nagyon picit a vége felé kente el a színezést, a közepe érintetlen volt ezért gondolom, hogy esetleg előfordulhat némi szögeltérés a rövid és a hosszú Morse méretek között.
Ha valaki tud ebben segíteni, akkor azt megköszönném, ezenkívűl pedig Boldog karácsonyt kívánok mindenkinek! [#integet2]

hostya

"Az E2N esztergák főorsó belső kúpja elméletileg rövid Morse 4-es."    [#csodalk]
==========
Ezt hol olvastad..?
Az E2N főorsó belső kúpja (tudtommal)normál Morse 4-es, a főorsófej külső kúpja az a rövid-kúpos..
A mellékelt gépkönyv idézet szerint is így van.

Ne marószárat próbálj bele, hanem egy 4/3 vagy 4/2 morse csökkentő hüvelyt aminek a kúpfelülete folyamatos.
Egyes M4-es marószáraknak a kúpfelülete ki van könnyítve, és ez zavaró lehet az ellenőrzésnél..

Lacibácsi

Normál morse 4-es a belső kúp. A patron átalakítón is látni hogy kicsivel rövidebb.
Lehet nálad meg van sérülve a kúp. Attól tud könnyen károsodni, hogy a tokmányba fogott anyagot durván betolják, és ilyenkor a kúp felületen ütközik fel. Ha sorozatban ezt teszik és az anyag átmérője kb. 25.2 és 32.2 közé esik akkor a kúpon fog ütközni.
Ellenőrizd le a felületet...

ibudwmwah

Igazad van, bocsánat. Régen olvastam már át a gépkönyvet és mivel először hosszú szárral nem illet bele a marószár, ezért a fejemben valahogy összekeveredett a kettő és így lett belőle rövid Morse.[#falbav]

Köszönöm mindkettőtöknek a segítséget. Le fogom ellenőrizni a csökkentő hüvellyel, illetve megvizsgálom a belső kúp felületét is, hátha megsérült. [#worship]

svejk

Valószínűleg itt is mint sok minden másban sokféleképp készült az E2N.

Nekem sem volt  kifuttatva a Morse 4 kúpja a főorsó. furatátmérőjéig, valószínű ezek miatt jön a rövid Morse kúp elnevezés.
De úgy emlékszem az EAN gépekbe is csak hosszában rövidített kúp passzolt.

A gépkönyvek sem mérvadóak, itt pl. a 21. oldalon úgy látszik kifut a kúp rendesen de ránézésre is rövidnek tűnik
Ugyanezen gépkönyv 57. oldalán a patronbehúzóval ábrázolva már nincs kifuttatva a kúp. Ezen utóbbi volt az én orsóm is.

vjanos

[#743@Laslie] mester most a facebookon rendel:
a Trükkös esztergályosok és eszterga trükkök csoportban.

Illetve a weboldala új címe: http://metalturning.hu/

hostya

Nem tartom kizártnak hogy készült olyan kivitel is ahol a kúp nem volt kifuttatva.
Amivel én az elmúlt 50 évben találkoztam azon mindegyiken ki volt..
Már csak azért is, mert ugye a belső kúpot köszörülték (a főorsó belső 25-ös furatát viszont nem) és kellett a kőnek a "kifutás", ami egy sekély,-de viszonylag széles- furatbeszúrásban testesült meg.
Az lehet hogy az a 4-es morse nem volt meg teljes hosszban, de a kifutás miatt a normál 4-es csökkentő hüvely nem szokott felütközni belül.

Az EAN az teljesen más, mert abban tényleg rövidebb a belső kúp. Ráadásul nem is morse, bár mérete alapján nagyon hasonlít a morse5-re, de valójában metrikus 1:20 kúp van benne.

svejk

Nem voltam rest, megnéztem ma reggel.

A kifutásban igazad van, van beszúrás de a köszörült kúp hossza rövidebb, mindössze 62 mm és sajnos felütköznek a csökkentő hüvelyek hátul.
Először arra gondoltam, hogy már utánaköszörülték a főorsót, de nem az eleje a gépkönyv szerinti átm. ~31,2 mm.

A főorsót nem akartam gyengíteni, no meg sajnáltam is volna bántani így inkább az olcsó csökkentőt esztergáltam le anno.
Próbáltam, a régi magyar csökkentő hüvelyek is elakadtak.

Fbandi-nál valószínű más probléma van, én csak a rövid Morse kúp elnevezésre akartam reflektálni.

Aztán hogy ez csak az én gépem sajátossága, esetleg gyártási trehányság okozta, vagy adtak hozzá gyárilag rövidebb csökkentőt azt nem tudhatom.

svejk

Ehhez képest viszont javítanám magam, mégis a 21. oldal szerinti az én orsóm belseje is, csak ugye a rajzon már pont nem szerepel a nálam problémát okozó rész.