Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

mdani2

Itt van egy nem túl éles fotó az agyról, de látszik rajta a lényeg.

mdani2

Köszi. Rendben, ki fogom próbálni. Majd körbe nézek, hogy hátha be tudom szerezni a környéken. Lehet, hogy fel kell majd mennem Pestre emiatt. Tatabányán van két bolt, ami szóba jöhet, de eddig csak C45 öt, BC3 at és ötvözetlen szerkezeti acélokat láttam. Majd rákérdezek, hogy be tudnak e szerezni. A legjobb lenne valami tömböcskét kifogni, hogy ne kelljen olyan sok forgácsot termelni :)
 Szerintem maradok a normalizált anyagminőségnél, mert keményfém maró szerszámokból nem állok túl jól. Eddig kétszer próbáltam használni, de mind a kétszer hamar eltörtem. Azóta nem vettem, mert amin dolgoztam, arra tökéletesen megfelelt a gyorsacél is.

svejk

Hmmm... pedig nekem a hagyományos géppel rendelkező ismerőseim is már igencsak leszoktak a gyorsacél marókról.
Igaz főleg egyedieket gyártanak.

Ma már olcsón hozzá lehet jutni a keményfém marókhoz ha kicsit is figyel az ember.

Neked pedig nem hinném, hogy olyan szétesett géped lenne amin nem lehet velük dolgozgatni.

KoLa

"Csak zárójelben megjegyzem, hogy ezek a csapágyak is órás tolómérővel vannak mérve-illesztve 0,01 mm átfedéssel, amit néhány oldallal lejjebb lehetetlennek tartottak néhányan."

Lehet hogy rám gondolsz! de én fenntartom az állításomat.
A századpontos munkákhoz mi kell? tudjunk pontosan fogást venni, és az eredményét pontosan megmérni.
Régebben mikor nem volt útmérő, indikátor órát fogattam a keresztszánra, ezzel lehetett pontosan fogást venni az előzőhöz képest.
A mérésnél meg elég egy tolómérő meg a csapágy.
Amikor ragad a furatban, már nagy baj nem lehet!
Én is tudok sima tolómérővel is illeszteni de, minek!?
Ha már vannak megfelelő mérőeszközeink akkor használjuk is őket.

svejk

Nem hagytam véletlen ott valamelyikőtöknél Ezt a kis EMCO Compact 5 irodalmat? :)

9pk59nuy

Mert nagyon hiányzik?

[#kacsint]

svejk

Egy kezdő jó ismerősnek segítenék vele.
Én nem akarom azért megtanulni, hogy tőlem hallja a receptet. :)

Most csináltam meg a soros port kivezetést, mert az eredeti csatlakozó beszerzéséét esélytelennek láttam.
A szalagos adattárolón kívül úgy néz ki minden működik, bár  az sem reménytelen.
Csak ugye az RS232 mellett okafogyottá válik.

svejk

Létezik, hogy a rev. fejet csak relatívban lehet forgatni?

Vetesi75

Lehet forgatni szögre vagy koordinátára???

svejk

Eh, egyszerű mint a satu, 6 állásos.
Nincs encoder csak egy "leült" jel, de lehet még az se.
Egyszer már valaki jó pár éve bemutatta a működését, talán Béni volt, vagy Motoros.

Csak gondoltam ha T1 állásban kapcsolom be a gépet akkor onnantól már absolute tudom neki adni a M6Tx parancsot.
De nem, amennyi a T utáni szám annyit lép.
G90 után is.

svejk

Ja-ja... túlgondoltam. :(
Nincs ebben semmi kapcsoló vagy érzékelő csupán a kis DC motor.
Forgátáskor 10 V-kap bezáráshoz pedig fordított polaritással 3,5 V-ot és ezt rajta is hagyja egész üzem alatt.

Tehát csak időzítések alapján válthatja a szerszámokat.

Vetesi75

Akkor nem bonyolították agyon.

9pk59nuy

Hogy mit értesz relatív alatt, azt nem tudom pontosan, de a működése a következö:

A szerszám kiválasztása úgy történik, hogy először a véletlenszeű pozíciót kell egy kitüntetettre állítani, és ahhoz kell igazodni a továbbiakban. A váltás minden esetben egyirányú léptetéssel történik, a szerszámot nem lehet meghívni, programozáskor kell meghatározni, hogy hány pozíciót váltson a szerszámváltó. A váltás nagyon lassú, kín kivárni mire rááll az aktuális pozícióra.

A szalagos háttértároló lehet, hogy jó, csak ki kell várni a működési periódust. Rendkívül lassú.

svejk

Köszönöm!

Igen, úgy értem hogy relatív, hogy mindig az előző szerszámhoz képest kell a T értéket megadni.
Oké, akkor ezt elfogadom.

Tegnap estére már minden működött legalább is úgy vélem.

A szerszámváltás bizonytalan volt, hidegen kicsi volt az időzítés, a trimmer poti átfogása pedig kevés.
Az időzítőben kiszáradt a kondi, egy 4538-cal van megoldva.
Kapott új csapágyat is a szerszámtartó felől.

A kazettás egység is működik már, a DNC panel alatt levő elosztópanelen bezárlatosodott egy csepp tantál (ezek ugye közismert időzített bombák)
Aztán az előző tulaj elfeszítgette az olvasófejet. [#boxer]
Közben kapott az emberem egy fórumtársunktól egy másik szalagos egységet de ugye a fenti miatt az sem működött elsőre.
Most már mindkettő jó.

Egyébként egy 2 kB-os programot hamarabb betölti a szalagról mint a soros porton a 300 Baud-al.
No persze ha a szalag épp nincs a másik végére tekerve...

Nagy kár, hogy a fordulatot nem lehet programból vezérelni.
Tegnap egy kazettán talált, betöltött program egy G33 sornál megállt, aztán nagy nehezen rájöttem csak rá, hogy lejjebb kell venni a fordulatot, hogy szinkronozni tudja magát.

Még egy kérdésem lenne.
Az INPUT+DEL kombináció sok dolgot resetel de voltak olyan hibák amiket nem tudtam eltüntetni vele.
Nincs valami teljes reset, hogy ne kelljen ki majd bekapcsolni a gépet?

svejk

Ja és még egy dolog.
A soros portot használva elég érdekes és kötött a program formátuma.

Tegnap este excell táblát kezdtem szerkeszteni, amit csak ki kellen töltögetni, de ráuntam.

Az alábbi kis videót ma reggel találtam, vajon mi lehet a neve és hogy lehetne megszerezni?

Ez azért igencsak megkönnyítené a programozást.