Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

svejk

Sejtettem, hogy ilyesmire gondolsz. :)

Szóval a térben csak a baloldali a párhuzamos...

koferi

Köszönöm a segítségeteket!

Sajnos a legnagyobb igyekezetem ellenére sem sikerült úgy beállítani, hogy ha nagyon lassan is de ne másszon valamerre a szíj. Ezért készítettem peremet az egyik kerékre, így tökéletesnek tűnik.

Csuhás

Eszterga vezérorsó/anya javítás. Kb így kell a keresztszánt is javítani.

ecp4rs0md

Mivel fúrós topikot nem találtam így ide rakom bár lehet,hogy nem újdonság de én még nem láttam ilyen kemény fém betétes fúrót amit a 80-as években használtak. Narex és P20 minőségű kemény fém van benne. Bocs ha ez alap, eddig elkerült engem.

mex

Mikor meglátom az arany karikagyűrűt a hobbista ujján mindig eszembe jut egy régi történet, aminek nem lett jó vége.

Vetesi75

A lyukas gumikesztyű is érdekes...

B.Zoltán

Egy ceruzahegyező gyilkos!
4:10-től kezd izgalmassá válni.

2am4nwzib

A proxxon még a kínainál is gagyib termékek , bevásároltan  én is egy MF70.

Varga László

Nincs ezekkel a kisgépekkel semmi gond ,ha éles kis rádiuszú késekkel szépen lehet velük dolgozni.
A videóban lévő hozzáértő egy leszúró késsel átmérőzik!
Ha nincs eléggé aláköszörülve még nyomhat is az a kés,nem beszélve arról hogy a kés fővágóéle is felfekszik az átmérőre.

2am4nwzib

Van a birtokodban proxxon  eszterga/marógép ?

u2xmex7

Sziasztok! Adott egy Bulgár ZMM Sliven 500 typ eszterga, tudja esetleg valaki az elotolast menet kozben mi kapcsolja ki (ütköző bakkal használnám ) és csak kézzel tudom kikapcsolni vagy ez a gep gyárilag ilyen, vagy valami hiányzik róla? Köszönöm előre is! Üdv!

ANTAL GÁBOR

Előrebocsájtom hogy nem ismerem a bulgár esztergát . De rengeteg gép úgy épül fel hogy ha ráfut egy stabil ütközőre akkor kikapcsol  az előtolás. A lakatszekrényben ilyenkor van egy előfeszíthető rugó ami egy adott erőnél megszünteti a vonóorsóval a kapcsolatot . A rugó előfeszítésének a mértéke  a komolyabb gépeknél  kívülről szabályozható . ( TOS SVR18)

Fontos a stabil ütköző mert egy durván előfeszített rugó esetében a gép képes eltolni az ütközőt

A még komolyabb gépeknél egy villamos kuplung kikapcsolásával szűnik meg az előtolás  Ezeknél elég az ágyra helyezni egy ideiglenesen rögzíthető végálláskapcsolót ami ráfutáskor  kikapcsolja a kuplungot  ( EE630)

Varga László

Birtokomban ugyan nincs ,de készítettem egy havernak hozzá késeket és elégedettséggel esztergáltunk rajta.

Robika37

Szervusz !

Nyomaték határolás van benne . Két külön rugó van . A kereszt és a hosszelőtolásnak az állítócsavarja a középső képeden látszik . A hosszán tetején van két elég nagy zárócsavar az alatt van az állítócsavar. A képen a az előtolás kar vonalában.

Robika37

Illetve van rajta egy furmányos hossz ütköző rendszer.
Annak az állító gombjai és a rögzítői vannak a hossztekerő kiemelkedő burkolata alatt, de az is a nyomatékhatárolóra hat. Széria munkánál lépcsős tengelyhez kiváló csak kicsit macerás használni, viszont pontos.