Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

KoLa

Miért nem jössz egyenesen?
Én ezt nagyon kétlem hogy, egy 84 éves esztergályos, aki nem tudja leállítani a gépét, az életszerű lenne!
Ha azért nem tudom leállítani a gépet mert sok a munka : akkor dögöljek meg ott a gép mellett!
84 éves koromban, ha még élek, és el vagyok butulva még akkor is tudni fogom a kapcsolót lehúzni!
De ez csak a viccelés volt.
Írtam lejjebb hogy ha az E3N-nek melegszik a hátulja akkor mit kell figyelembe venni!
Mennyire meleg, mérted? tegyél rá egy lézeres hőmérőt, mert a 60fokot már nagyon sütősnek érzed, de ez még alapállapot.

dz7ssc2ac

Tisztelt Tagok!

Nagy és kisméretű, hagyományos és cnc gépekkel, vállalom alkatrészek esztergálását, forgástestek, tengelyek, csapok, orsók, egyéb munkadarabok kivitelezését. Alapvetően egyedi gyártással foglalkozom, de természetesen megoldható a kisszériás vagy nagydarabszámú gyártás is. A gépek c tengellyel rendelkeznek, így pozíciófúrások, kisebb marások is elvégezhetők! Korrekt , minőségi munka, gyors határidők. Bármilyen kérdésre privát üzenetben szívesen válaszolok, vagy várom a rajzokat a tamaslajosmezes@gmail.com címre. Anyagfelhasználási tapasztalatom széles skálán mozog, gyakorlatilag a műanyagtól kezdve a nemvasfémeken át a rozsdamentesig. Helyileg Kecskeméten munkàlkodom és természetesen számlaképes is vagyok. Köszönöm hogy elolvastad!

Üdv: Thomas

0zafufkbt

üdv mindenkinek
keresek Sinumerik 808d kezelési útmutatot magyar nyelven ha valki tud segiteni megköszönöm

Virbo

Egy kis segítséget kérnék a váltólapkák világában történő eligazodáshoz.

20-as szárú furatkést keresnék elsősorban megszakított felületű öntöttvas, illetve alumínium belső furatesztergálásához. Előforduló igény az 1-2mm-es fogás is , illetve főképp öntöttvasnál a tizedes fogások és kis előtolás.

Ami keresőkben viszonylag sűrűn szembejön emberi áron az a CCMT, DCMT, VCMT, WNMG, TNMG lapkákhoz való szár.

Az megvan hogy a CCMT, DCMT, VCMT lapkák hátszöge nem nulla mint a WNMG és TNMG esetén illetve azt is tudom hogy mekkora ezen lapkák csúcsszöge. Azt is olvastam, hogy a kisebb csúcszögű lapkák kisebb forgácsolóerőt kívánnak, illetve kisebb rezgési hajlammal bírnak, ugyanakkor talán hamarabb is kipattanhatnak.
Illetve a döntött lapkák "nyomnak". Emiatt talán a xCxx vonalon indulnék el. Az elérhető gyémánt helyű lapkák miatt is aluhoz.

Ki mit ajánlana, melyik csúcsszög lenne a nyerő vajon?

Istvan0728

koferi

Segítségeteket kérném.
Felraktam egy AC servo motort az esztergámra, a meghajtást lecseréltem bordásszíjra.
Próbállom beállítani, de a bordásszíj szép lassan lemászik a kerékről, ha ellenkező irányba forgatom, akkor a másik irányba.
Bordásszíjas meghajtást még nem csináltam, nem tudom mi a beállítás menete, mire kell figyelni. A feszességet az OPTIBELT méretezőprogramja által javasolt 82N-ra próbállom állítani.
Esetleg egy peremes feszítőgörgőt kellene berakni?

gery03

Hali,

A 2 tengely nincs párhuzamban, azért mászkál rajta a szíj.
De ha párhuzamosabb lenne se bíznám rá az életemet, hogy nem fog lejönni soha.
Mindenképp javaslok megvezetést neki.
Legjobb lenne, ha egyik keréken lenne kétoldali perem, kicsi a tengelytáv az átmérőhöz, szélességhez képest, ez elegendő lenne.

A peremes feszítőgörgő is megoldást jelenthet, de ha nagyon le akar mászni a szíj, meg fogja enni könnyen a szíj szélét, mert egyszerre csak kis felületen tud tartani rajta, a szíjtárcsákkal ellentétben.

Látom az applikációt, a feszítőgörgőt könnyebb megoldani, de előtte a párhuzamosságon javítanék a helyedben, amennyiben megoldható. Persze ha csak nagyon lassan mászik le, akkor nem rossz már most se a párhuzamosság annyira, mehet rögtön a feszítő.

szucst

Szia,

1. Javasolnám h támaszd meg alulról a servomotor fenekét akár két irányból is, mert a felfogató lemeze aránylag vékonynak tűnik, szerintem az önsúlya már elcsavarja.
2. Bordásszíjas hajtásnál mindig van oldalsó megvezetés/perem mert lemászna a szíj.
Üdv: Tamás

koferi

Azért raktam be a két bordát, mert nélkülük kézzel csavargatva a tartószerkezetet tudtam befolyásolni a szíj mászását, de így már nem tudom.
Ekkora méretben nem kaptam kereket oldalsó megvezetéssel, de akkor esztergálok rá.

bundyland

Szia !

Én 50mm es szíjjal jártam így. Végül kellett csinálnom  a talpra 4 sarkon finomállító csavarokat amivel teljesen be tudtam lőni úgy hogy meg se mozdult
egyik irányba sem.

PSoft

Így van! [#eljen]
Nem csak párhuzamban, de síkban is kell lenni annak a két tengelynek.
Ha mindkét feltétel teljesül, soha nem fog az a szíj vándorolni.

koferi

Én is raktam finomállító csavart.
A képen a 10-es csavarok mellett két-két 6-os.
Eddig ezekkel sem sikerült beállítanom.
Gondolkodom, hogy mivel tudnám ellenőrizni a tárcsák síkjait.

bundyland

Ha jól emlékszem raktam egy élvonalzót beállításkor a tárcsák homlokfelületére és mindkettőn rés nélkülire állítottam.

svejk

" Nem csak párhuzamban, de síkban is kell lenni annak a két tengelynek. "

Hogy mit is? [#circling]

PSoft

Erre gondoltam...túlgondoltam??? [#nemtudom]
Kicsit sarkítva...