Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

KoLa

Van itt a munkahelyemen egy efféle egykaros Bolgár gép, de állandóan elromlik az előtoló rendszere, most is szét van szedve...

"Meg hát örüljenek annak hogy az előtolás majdnem minden gépen kapcsolható ki-be üzem közben is"

De kik örüljenek ennek? ez egy alap funkció lenne!
Valaki írta itt hogy irányt szeretne váltani oldalazásnál mert visszafelé is akarja esztergálni amit már oda, megcsinált!
Ez nem egy életszerű esztergályos megoldás,de néha jól jön.
Olyan ritkán van erre szükség hogy , bárki ráér kivárni egy irányváltást!
Nem?

KoLa

Bocsi!
Évek óta nem vagyok naprakész itt a fórumon.

svejk

"Olyan ritkán van erre szükség hogy , bárki ráér kivárni egy irányváltást!"

Trafótekercseléshez is elengedhetetlen. :)

jani300

Az én gépeimen ez az egykaros megoldás hibátlan .
Egyébként én is csak hobbista volnék .
Az előtolás fordításra azt írtam volna hogy vissza kell kézzel tekerni .Nem is tudom mikor pörgettem a gépet utoljára :( De szeretem a fogácsoló gépeket ,van is néhány .
Hogy legyen esztergálás is , kellene csinálnom egy kis kompresszorba alu hajtókart .
Vagy felfúrni egyet 2 milivel nagyobbra persze eltolva rövidebb csaptávolsággal .
Ez megint az munka amit  nem fog senki elvállalni ...

KoLa

Ami forog-vagy-megáll, abban egyetértünk![#eljen]

KoLa

"Ez megint az munka amit  nem fog senki elvállalni ..."
Hát: akkor, Magad uram ha, szógád' nincsen!
A csaptávolságot azért tartsd meg.

6rk75uezn

Melyik tipus pontosan az a Bolgár gép?
A C10/C11 nek is elképesztő lakatszekrénye van,nem egyszerű és sok ilyen padon nem is az igazi az előtolás kapcsolása.
Kiváncsi vagyok arra a tipusra.
Kérlek ha melózol nézd már meg.
Köszi.

ywathzay

TOS SV 18 RA ezt megcsinálja forgás közben, könyve szerint 280-as fordulatig szabad használni az irányváltó kart, afelett is lehet, de nem egészséges.

Virbo

Semmi gond, én is elnézést kérek ha esetleg harapósnak tűnik a hozzászólás... :)

7cim5mm0

Megint elkanyarodott a téma. :)
Általában a régi magyar gépekről volt szó, azoknál a hagyományos, általában tolókerekes hajtóműveknél nem lehet csak úgy kapcsolgatni, vagy irányt váltani menet közben.

A kuplungos gépeket ne keverjétek ide, az teljesen más világ.
(Az SV 18 meg egy külön állatfaj a menet közbeni irányváltójával, ami bár működik, de csak félmegoldás.)

7cim5mm0

Trapézmenetes orsó tömeggyártásban (és minőségben is) a SZIM profi volt, nem kellett venni.

Pont az EMU-nál tényleg van egy kis csalás.
A nagyobb gépeken, mint az MVE már nincs. (Vagy jelentéktelen, mint az E400-nál.)
Amennyit az EMU csal, az is belefér a gyártási tűrésekbe.

ywathzay

Mi az hogy félmegoldás az irányváltó az SV-n? Működik? Működik. Pont.

KoLa

Tudok felfelé váltani E-400-on menet közben 3 fokozatot is, homlokfelületek felhúzásakor.
Az elektromos kuplungos gépen ez nem megy! mert az' egyből elkezd fékezni ha üresbe tesszük!
De egy szabadon futós változatnál ez megy, üresbe tesszükésegybőlfelváltunk majd visszaadjuk a hajtást.
265-375-530 rpm
Egybeírtam direkt, mert ez egy gyors művelet, ami kihasználja a kapcsolódó fogaskerekek lekerekített belépő éleit, és a simító fogás min erőit.

7cim5mm0

Bármilyen fordulaton tudod használni? Nem. Ezért félmegoldás.

bundyland

Szia KoLa!

Tudom most nem erről van szó hanem a váltásról, csak ennek kapcsán jutott eszembe hogyha beüzemelted már a Lenze-t akkor "felhúzáskor" használhatnád azt fokozatmentesen akár lábpedállal vagy egy lengő potival
a kezed ügyében.