Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Virbo

Ezzel egyetértek, de... [#kacsint]

Egy kisebb gépen azért kényelmesebben odaférni a mérendő tárgyhoz, ha kellően precíz a bácsi és ismeri jól a mérőeszközeit akkor véleményem szerint lehet pontosan is mérni egy jó tolómérővel(is). (Persze nem a ráteszem, tapintom, leveszem, leolvasom módszerrel...)
Ha meg tojik az egészre akkor intóval se fog pontosan mérni...

Én (is) pl végigméregettem hasábbal és összehasonlítós módszerrel intóval (meg furatmikróval) a használt órás tolómérőmet. Tudom jól hogy kell használni hogy századra vissza tudjam mérni a furatot is az intóhoz és mikróhoz képest.
Csapágyillesztés is pontosan megy az órás tolómérővel, a mutató mozgásából tökéletesen látni mikor van a méret "jól mérve".
Jelenleg E2N van, ez már határeset méretileg, de némi hajlongással odaférek még (előtte kisebb asztali gép volt, ott kényelmesen oda lehetett hajolni a méréshez).
Ezzel nem azt akarom mondani hogy milyen fasza gyerek vagyok, csak azt hogy lehet jól is használni a mérőeszközöket.

7cim5mm0

De...
A tolómérő jó esetben 0,02-os, a mikrométer 0,001-es is lehet, de ne legyen csak az átlag 0,01-os.
Nincs több kérdésem...

Amiről itt beszélsz, az csak a saccolás, mivel a műszerek a mérési pontosságuk alatt csak saccolásra jók.
Az alatt nem lehet "jól mérni", mert a mérési véletlen hibát az atyaúristen se fogja pontosan ismételni, és az a műszer kialakításából is adódik.

A jó használat ott kezdődik, hogy kiválasztom az adott mérési célra alkalmas mérőseszközt...

Az 1 század alatti méretekkel egyébként megint azt a határt feszegetjük, amit köszörülni kell, nem b@szakodni esztergán.

Virbo

Egyetértek.

De van egy kérdésem: sose saccoltál be fél századot mikróval? [#kacsint]

7cim5mm0

Nem.
Valóban látható, érzékelhető, de műhely körülmények között nincs  értelme komolyabb jelentőséget tulajdonítani neki.

Ha az 5 ezredet tényleg tartani kell:

- nem esztergán tartjuk (azt a gépen a kijelző is csak mutatja)
- a saccolás nem lesz elég, pontosan mérni kell, úgyhogy értelmetlen lenne

Ha nem kell, akkor meg megint csak nem érdekel. :)

ysc3kmx9v

Szerintem a tolómérő,lehet bármelyik típus nagyon ember függő,a tudat alatti méretet képesek vagyunk vele mérni,a mikrométer vagy az indikátor óra már a műszerbe épített nyomásra mér,és mindig állandót,míg az ember a hangulatától,fáradságától, a méret akarásától, mindig eltérő méretet mérhet.

Vetesi75

Kíváncsiságból megmértem több átlagos kivitelű indikátoróra mérőerejét az úthossz függvényében - az eltérés aránya rosszabb, mint 1:2-höz. Állandó mérőerőhöz súlyterhelésű óra dukálna, de az érzékeny a használati pozícióra és nem minden fán terem. Intonál szerencsére rövid a működési hossz, ezért vehetjük a mérőerőt állandónak, de ekkor is az abszolut nagysága az előfeszítés függvénye.
2. Mértél már "racsnyi" nélküli mikrométerrel?

Virbo

Szerintem ezért jó az órás tolómérő, és abból is a százados osztású (jó-jó tudom...  [#kacsint]), mert a mutató mozgása világosan mutatja mikor vagy a mérendő méreten.
Tapasztalatom szerint a reprodukálhatóság a mikrométerével megegyezik, azaz tízből tízszer ugyanazt lehet vele mérni (századra, önmagához képest).
Azt hogy ezt ki hogy használja tovább az a maga dolga. [#vigyor]

Peppe51

Pontozgatás.
Tudja valaki, hogy mik ezek? Teli van az eszterga ilyen pontozgatásokkal.
P

ywathzay

PSoft

Nem túl elegáns, régi módszer, de...
A "kicsit laza" csap(ok) rögzítésére szokták használni ezt a "mellépontozásos" módszert.

PSoft

Negatív vagy... [#kacsint]

PSoft

Ez...mennyivel jobb?

ywathzay

Bocsánat, szakszerű illesztése/ rögzítése egy elb...tt méretű csapnak.[#vigyor]

ywathzay

Itt a vékony acéllemezt próbálja az alumíniumon rögzíteni, egy fokkal elegánsabb kivitelezésben.

Peppe51

Szervusz,
a puzzle esztergámon kb. 125 helyen!!!!
1966-ban nem lehet, hogy gyári módszer volt Mo.-on? Vagy valaki előttem szintén miszlikre szedte az esztergát és végigpontozta?