Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

ecp4rs0md

Tegnap kaptam.

6rk75uezn

Sok jó dolog van benne.
Csuhásnál is megvan.

Miki2

Én '67 és '70 között ebből tanultam a szakmai ismereteket.
Nagyon sok dolgot tartalmaz, ami az akkori tankönyvben nem szerepelt.
Szerintem sok olyan alapismeretet tartalmaz, amit minden magára adó esztergályosnak illik tudni.
Csak hogy valami fontosat is mondjak:  szerszám geometria, élszögek, vagy a fúrók különböző élezési módjai. (Pl: Zsirov fúró)

Vetesi75

Ez a Zsirov-fúró - ezzel a névvel - új volt számomra, ezért próbáltam utánanézni. Ez a vágóél mentén egy keskeny sávban csökkentett hátszögű kivitel lenne? (Hasonló praktika, mint a Koleszov-féle forgácsolókés...)

lari

Ha egy cég ma, új egyetemes csúcseszterga beszerzésén gondolkodik, mi az a típus, amit jó szívvel ajánlanátok?
Jól használható, kézreálló gép kellene...
Kb. E-400/1000 méretben gondolkodnak...
TOS, ami ma is elérhető, de nagyon drága.
HBM esztergák?
Van valakinek esetleg ez irányú tapasztalata?

v4bd0e98v

Üdv !
A HBM, Bernardo, Holzmann sajnos kínai gyártmány, változó minőség. Sok tanműhelyből kiszórták a méhbe a régi gépeket éz ezekre cserélték le őket. Kollegám szidja mint a lovat......mindenképp új gép a cél?  Most jut eszembe új stankomash gépet árul a Sasgép. Az oroszok tán még nem adták lejjebb.

Teaway

,,kiszórták a méhbe a régi gépeket"

De miért?

Vetesi75

Szerintem többszöröséért el tudták volna passzolni legálisan "magánkézbe" - és egyáltalán nem vagyok róla meggyőződve, hogy eljutottak a kohóig...
(, az egy tipikus magyar hozzáállás, hogy még véletlenül se tudjon valami "haszonra szert tenni" a honfitárs, mert még esetleg "leigáz". Értsd:
Nem, nem örülünk, ha a másik örül; ha meg búsul még teszünk is róla - biztos, ami biztos alapon - hogy oka is legyen rá...) :(

ecp4rs0md

A ZMM esztergák ( Bulgár) ma is kapni újan. (smtech.hu)

lari

Igen, mindenképpen új gépet keresnek.
Megnézem majd ezt az orosz gépet, de attól tartok elég borsos ára lehet...
Köszönöm!

lari

Szia!

Ezt is megnézem, köszi a linket.

jani300

Eljutottak .
Az 500 as gépeit láttam .
És egész jó gépek voltak .
Ilyen világ van ,aki megszerezte az épületet annak általában szemét ami ott van .

szabad paraszt

Előre is elnézésed kérem, nem kekeckedek, hanem valóban érdekelne a dolog.
Ha új , jó vagy magas minőségű ipari szerszámgép (nem kínai) az igényed, akkor nagyságrendileg mekkora összegben gondolkodsz? Amikor én tettem fel ilyen kérdést hagyományos esztergára, minimum 8-10mFt volt a válasz.
Olcsó a használt régi (40-50 év), meg a kínai (na persze az se olcsó, ha hobbista az ember).

lari

A gépet nem én keresem, engem csak megkérdeztek, hogy mit gondolok. A kérdést azért tettem fel itt, mert a régiek közül ismerek jó néhány típust, de hogy mi a helyzet a maiakkal, arról nincs tapasztalatom.

ywathzay

Az újak, biztos nagyon drágák, de egy gyári minőségben felújított pölö ilyen gép szakszerű használat mellett százszor többet ér mint ezek a távolkeleti cuccok amiket lehet kapni. Valószínűleg ott is van igazi ipari minőség, de azt a piacgazdaság nem szívleli.