Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

ANTAL GÁBOR

Igen ismerem ezt a módszert de azt a fusi virág  vázáknál alkalmazták "díszítési" célzattal

szabo janko

Úgy van ahogy Gábor írta. Mi kötélpálya csille kerekeihez gyártottuk bonamidból a betétet és mi is kifőztük mielőtt készre esztergáltuk. Így kevésbé változott a mérete.

szabo janko

Még annyit tennék hozzá hogy igazából csapágynak a ZX100 a legjobb.

ANTAL GÁBOR

Ok  de az én értelmezésemben nem siklócsapágyat akar csinálni hanem csapágyházat . Ezért javasoltam a POM ot

KoLa

Ha danamid akkor még a +0 -0.1 is jó!
Így hogy nem tudjuk a pontos felhasználást!
Ez műanyag, csapágyházként nem tud ártani a csapágyunknak.

Csuhás

Kb egy éve kérdeztem, hátha azóta akad olyan fórumtárs aki tud segíteni:
Keresek eszterga lapkát de nem tudom milyent. Amit tudok róla:
Feltehetőleg orosz
Fekete csiszolt, de nem polírozott felületű
Háromszög lapka 5mm vastag és kb 15mm az oldalhossz
Megfordítható a lapka, a csúcsok kb 0.8 rádiusszal míg az élek kb 0.1 lekerekítésűek.
A lapka valami kerámia vagy CBN anyagú. A súlya nem vídia inkább egy megfelelő méretű alu darabra hasonlít.
Vezeti az áramot, de a két lap között kb 10ohm körüli ( a érintkezési ponttól függ ) Az utóbbi két paraméter mutatja hogy nem fémes anyagról van szó.
A lapkákon oldalt van egy piros festékpötty, kézzel ahogy sikerült módon.
Igen kemény szívós, edzett anyagot forgácsolva izzó forgács jön le, és morzsolható hamu lesz ha meghűl.

Vennék pár ilyen lapkát illetve ha valaki ráismer akkor a típus is érdekelne.

Vetesi75

TN?N160408 kb. az ISO jelölése , és szerintem valami fémkerámia lehet, hasonló mint a kínai (minőségi) lapkaalátétek anyaga.

ANTAL GÁBOR

Minden stimmel . Orosz kerámia (?) lapka .Meghökkentett az hogy vezeti az áramot mert akkor nem Al2O3 . CBN nek meg nagy .Lehet hogy valami titáncarbid?

Én előszeretettel használom .A 90 es években a "lengyel"piacokon lehetett beszerezni .Én kereskedelmi forgalomban nem találkoztam vele . Pár éve Szentpéterváron eljutottam egy spéci forgácsolószerszám boltba ott rákérdeztem az elbor és az ilyen lapkákra hát semmit nem tudtak róla mondani
 Én betétedzett anyagoknál a külső réteg eltávolítására használom .Az elő gyártmány kb 3 mm es ráhagyással készül , azt ezzel a lapkával eltávolítva egy nagyon jó tulajdonságú felület képződik amit könnyen lehet ( vídiával ) menetelni.

A piros pötty is igaz és a doboz is eredeti .  Döntött fészket igényel ( negatív ) .Ez esetünkben előnyös mert egy lapkát hatszor lehet használni .
A jövő héten kettőt borítékban elküldök neked .(Magánban kellene a címed )

Csuhás

Köszönöm! Nemrég írtam hogy csapágygörgőket készítettem szerszám köszörűmhöz. Ilyen lapkával esztergáltam rá az edzett lin. tengelyből levágott görgőkre a kúpot. Egyszer kipattant, de azután készült vagy száz kúp úgy hogy a lapkán nagyítóval sem látszik az elhasználódás.

Közben magánban ezt kaptam:Kerámia lapkák Sajna a színjelölést nem látom az oldalon.

ANTAL GÁBOR

Ez nagyon jó infó . Tehát valószínűleg ma is beszerezhető . A fekete az Al2O3 + TiC . Valószínűleg a TiC miatt vezeti az áramot . Jó lenne megtalálni a kínai megfelelőt .

Vad Tamás adott néhány kínai lapkát ( azóta már kétszer rendeltem ) az is metálkerámia és( közép) kemény anyagoknál frenetikus

Vetesi75

Akadt némi gondom a recézéssel. Nem akar belenyomódni a görgő a rozsdamentesbe (1.4305) és féltem a gépet, ezért áttértem marásra. Jó móka CNC nélkül...

ab

állítható recéző

Egy ilyesmi elvű recéző nem terheli még a ceruzahegyezőt sem.
Tervezéstől a kivitelezésig. Alkatrész-, gépgyártás, automatizálás.

hostya

Itt egy ötletes gépkímélő orosz megoldás..