Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

Milyen menetet ?

Van sokféle, ahhoz meg kell ám több kerék akkor gondolom.

csakyt

Normál meneteket. Tudom, hogy kell hozzá pár darab fogaskerék, de előbb tudnom kellene a vezérorsó menetemelkedését, hogy milyent érdemes rátenni. De ahogy olvasom, a 3mm-est javasolják.

3ebj3bk8b

KERESEK!  Géptalpakat vennék a TOS SV18-as esztergám alá.
A privát elérhetőségeimen keressetek!

Köszönöm!

molnarfme

Üdv.
A gép stabilitásátol függ minden. Ha nincs norton váltod akkor nagyon sokfogaskerékre lessz szükgéged ahoz hogy előtolás és menetvágás is megvalositható legyen.
FERENC

zozo

Ezt a gépet mechanikusan átalakítani menetvágáshoz és gépi előtoláshoz mondhatni, lehetetlen, de ha mégis erőltetnénk, a gép értékének 3-szorosába kerülne. Sok marós és esztergályos munka, plusz az alkatrész ár.

Ha ragaszkodsz hozzá, akkor sokkal értelmesebb és olcsóbb megoldani léptető motorral a hajtást.

Ha a gépet továbbadnád, fenti esetben buknád a sok mechanikus alakítási költséget, mert a kutya nem fizetné meg tizedét sem, mivel nem jelentős értéknövelése ennek a gépnek.

Amennyiben léptetőmotorosra alakítod, de túladnál rajta, több az értéknövekedése, vagy egyszerűen visszaalakítod jelenlegi állapotába, a felhasznált CNC-sítési anyagokat hasznosítod máshova, az sem vész kárba.

csakyt

Gondoltam én is a léptető motorra. de akkor, hogy oldom meg a főorsó, amit most egy három fázisú motor hajt meg frekvenciaváltóval, hogy a főorsó és ez a menetorsó szinkronba tudjon működni?

D.Laci

A főorsóra szerelsz rá egy jeladót, Mach3 elintézi a többit.

csakyt

Tudnál javasolni egy jeladót a főorsóra?

s7manbs8

Főorsóra jeladót lehet készíteni, nem nagy ügy, csinálni kell egy tárcsát, résekkel és optókaput ráteszel.

https://www.youtube.com/watch?v=Xhx6ZHvn7rg

dezsoe

Gugli vagy youtube keresőbe beírod, hogy "electronic lead screw lathe". Csak győzzed végigolvasni vagy nézni. :)

DonElvis

Szia,

Ahogy előttem írták a hozzáértőbbek, menetvágásra alkalmassá tenni ezt a gépet nem érdemes, van egyszerűbb és olcsóbb megoldása annak. (Nem feltétlen kell késsel vágni a menetet).

Az én gépem egy Expert XLT 400-as, amiben van előtolás, ahol a fogaskerekek cserélgetésével kell beállítani az előtolás sebességét. Nos én ezt untam meg, és alakítottam át a gépet úgy, hogy egy 24V-os csigahajtúműves motort raktam kuplunggal az előtolás tengelyére. Csináltam egy 5-50V változtatható polaritású tápegységet a motorhoz, igy a feszültség válltoztatásával tudom állítani az előtolás sebességét fokozatmentesen, és egy 3 állású kapcsolóval az irányát is. A tápegység panelműszerén látszik a pillanatnyi feszültség és áramfelvétel, így eléggé nagy fordulatszám tartományt tudok biztosítani a csigahajtóműves motornak. Ha érdekel, küldhetek képeket.

csakyt

Szia. Megköszönném, ha küldenél képeket, mert minél többet látok, annál  szélesebben látom ezt a világot. Amúgy én frekiváltóval oldom meg a sebességet.

B.Zoltán

Előtolásra egész jó megoldás, azért nyugtass meg, hogy menetet főorsószinkron nélkül nem vágsz vele.