Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Balazs92

Üdv. Fontos kérdésem lenne, hátha tudtok segíteni. Siemens vezérlésű esztergàn 20x4es trapéz menetet vágnék kazán anyagú vasba. Milyen technológiával tudnám vágni, hogy ne törjön el a lapka? Eddig ez a technológia a legjobb, de itt se tudok egy menetet kivágni 1 lapkával.

frob

teljesen partszélről, mert nagyon ritkán vágok menetet, akkor is hagyományos esztergával

szóval az anyag, eléggé puha lehet, egy menetből tuti nem lesz meg, 2-3 menetből talán

vagy ami szintén probléma, az előtolás, nem kicsit lassú? szerszám adatlapjába mi van írva? közelíteni kellene azt az értéket, alulról is meg felülről is, mert ott tud maximumot nyújtani a szerszám...

Petitking34

Üdv.

Én is ilyen vezérlőn dolgozok. A lieáris fogásvételt átállítanám degresszívre mert akkor nem a fogásmélységet veszi állandónak hanem a forgácskeresztmetszetet. Tehát minél mélyebben jár a kés az anyagban kiszámolja a gép hogy mekkora fogással marad azonos a terhelése a szerszámnak az első fogáshoz képest. Az I rublikát nálam át lehet a select gombbal állítani ,hogy ne mm ben legyen hanem fokba. És akkor a menetprofil felét kell beírni jelen esetben 15 fok. Mellete van a 2 nyíl hogy mind 2 oldalról vegye a fogást én azt is át szoktam állítani hogy 1 oldalról csinálja mert 2 oldalasnál nekem is törte le a lapkát. Ezekkel a beállításokkal tovább több fogásból vágja a menetet.

Üdv. Péter

Balazs92

Köszönöm, megprobálom úgy, hátha jó lesz

KoLa

Néhány kérdés: mivel nem ismerem ezt a vezérlőt!(LinuxCnc-vel dolgozom)
E400-ra esetleg leírhatom hogyan kell egy ilyen belső menetet kivágni!én ezt szoktam átfordítani a gyakorlatból a cnc vezérlésre.
Tudni kellene pontosan, hogy milyen az anyagminőség, és mennyi a menethossz?
Egyedi gyártásról van-e szó vagy több darabról?
Belső menet? mint ahogy a fotón látható?

17,3-es furatba lapkás késsel 3-as trapézmenetet vágni "kazán anyagú vasba" szerintem nagy vakmerőség!
Ide éles rapidkés kell!

Balazs92

Hát igen, de ha a megrendelő ebből kéri [#kacsint]

Balazs92

Menethossz pedig 30mm.

KoLa

Gondolom nekem válaszoltál! használd a válasz gombot, mert akkor nincs félreértés.

Az E-400-on ennek a belső menetnek, egy köszörült gyorsacél kés kell, ha van menetsablonod akkor nem lesz gond egy kis forgácstörő horony beleköszörülése, úgy kb r2.5, mivel a forgácstörő torzítja a menetprofilt, így ezt kell utoljára pontosítani a sablonhoz.
A kést a legerősebb kivitelűre kell köszörülni, ami befér a furatba.
Messze ki kell hozni, az esetleges forgácseltávolításhoz.
Minden fogás 0.1mm, nem kell fogásvételi szög.
A kisebb fogás sem jó, ha nem elég éles a késed(pl lapka)mert akkor kihajlik az erők hatására, és a következő fogásnál már duplán számít!
0.5 mm-ként érdemes ismétlő fogásokat beiktatni az egyensúly érdekében.
Aztán, jön majd a vége, amikor belepróbálod az orsót!
Ha 3-4 ismétlő fogás után sem megy bele az orsó, és jó átmérőn vagy, akkor a kéziszánon adok neki 0.05-ot és ismétlek, párszor amíg bele nem kap.Itt kell átgondolni hogy merre még egy kicsit!

CNC-re, nekem az vált be hogy: írok egy inkrementet, egy fogás végrehajtására, ami mindíg visszaáll a kiindulási pontba,és kilép!Ekkor kézzel adok neki újbóli fogást, ha tetszik folytatom , ha nem, ismétlem, stb,stb,stb.

Balazs92

Köszönöm. Megpróbálkozok vele. Igen a lapka amivel dolgozok az nem a legélesebb.

mdani2

Sziasztok!

Szerintetek melyik anyagból lenne jobb ékszíjtárcsát készíteni?

AlMgSi1 vagy AlCuMgPb? Más néven 6082 vagy 2007?

Ezt a két félét lehet kapni a boltban.

Dani

Vetesi75

A második anyagminőséget csak azokhoz a dolgokhoz ajánlatos használni, amiket nem az örökkévalóság jegyében gyártanak. Egyébként jobban forgácsolható, talán még kopásállóbb is.

mdani2

Még nem dolgoztam ilyen anyaggal. Végül a 2007-est vettem. Kíváncsi vagyok, hogy milyen lesz vele dolgozni. Az adatlapokat böngészve, elvileg jobbak a mechanikai tulajdonságai.
 A következő feladat, hogy kitaláljam, vajon hogyan tudom megmérni az ék méretét, amit készítek, hogy jó legyen. A méreteket megtaláltam már a neten.

svejk

Alapjában véve az ékszíjhajtás azért nem egy űrtechnika.

Akár még egy papírra kinyomtatott és kiollózott sablon is megfelelhet vagy egy jobb minőségű új szíj.
Ha a kéziszán teljesen kifordítható akkor meg főleg nem lehet probléma a szögekkel.

Aztán majd összekopik, főleg ha alu a tárcsa.

paradipiro

Az ékszíjak tárcsáit ha jól emlékszem kivétel nélkül 40°közrezárt ékszögre szokás készíteni, de utána kell nézzek.

paradipiro

A tárcsákat két iskola szerint 34, illetve 38°-ra kell készíteni. Akkor a szíjak amik 40°-osak.
34°-nál a minimális tárcsaátmérő megközelítőleg a harmadával kisebb tud lenni, mint a 38°-ossal.