Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

sufnituning

A szíjtárcsa szöge átmérő függvénye és kb 5 féle szög van tól-ig átmérő szerint.

mdani2

Nekem SPZ típusra van szükségem és 115 mm a külső átmérő. Amit találtam táblázat, aszerint 38 fokosra kell készítenem. 80mm alatt pedig 34 fokos kellene.

Szalai György

mdani2

Köszi!

így néz ki a tárcsa.

Vetesi75

Nem mechanikai szempontból problémás, hanem a korrózióállósága alacsony.

RJancsi

Tudom, eretnekség amit leírok, de van egy közel 70 éves esztergapadom. Amikor megvettem még egy 750 W-os egyfázisú motor volt rajta. Rátettem egy 1,5 kW-os 3 fázisút, ám ehhez nem volt ékszíjtárcsa. Mivel épp nem volt otthon megfelelő alapanyag, egy darab több éve a garázs sarkában száradó akác gerendából (10x10 cm) vágtam le egy darabot és abból esztzergáltam meg a szíjtárcsát még az egyfázisú motorral "próbára jó lesz" alapon. Kb. 15 éve az az ékszíjtárcsa van a gépen, most már talán nem is cserélem le fémre...

Vetesi75

Szerintem nem eretnekség. Örököltem egy komplett gépesített asztalosműhelyt, meg sem tudom számolni hány fa szíjtárcsa van itthon. Van amelyik tényleg fa , de a prímet a tömbösített rétegelt lemez viszi fém aggyal. Ha száraz helyen van tartósabb, mint az alu és sokkal jobban fog rajta a szíj.
(Villanymotorra "agy nélküli" kivitelben a saját meghajtásával szoktam a fa szíjtárcsát esztergálni, akkor - az első levételig - biztosan jól fut.)

mdani2

Még nem álltam neki a tárcsának. Közben megpucoltam a motort, kicseréltem a csapágyakat és ki szerettem volna próbálni, de leverte a biztosítékot és a FI relét is. Ma elvittem a tekercselőhöz. :( Végül is van, mivel foglalkoznom, mert a gép még mindig romokban áll...

Üdv Dani

RJancsi

Annak idején a csiszolás és első próba után levettem és egy hétig áztattam lenolajkencében. Azóta köszöni jól van. [#smile]

zozo

Régen divat volt a nagy ékszíjtárcsákat textilbakelit lapból kivágni, megesztergálni. Kapott egy peremes agyat a közepébe, aztán örökös volt az is. Rétegelt lemezből ragasztott tárcsám még nekem is hibátlanul fut egy 400-as köszörű gépen, olyan 20 éve.

frob

Sziasztok
Belefutottam egy jó kis videóba, fémszórással kapcsolatban, teljes munkafolyamatot végigmutatja az ember, hátha valaki kedvet kap hozzá :)

TBS-TEAM

József

jani300

Sn 63  nak tűnik a gép ...
Más kommentem nem   szalonképes :)

ywrxkjjky

Sziasztok.
Megmondaná valaki,hogy kell kiszámolni az átmérőt egy laposszíjkeréknek,hogy jó legyen a meglévő szíjhoz a fogak közötti távolság?

ywrxkjjky

Ehhez a szíjhoz készítenék egy 30 fogú tárcsát: