Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Peppe51

Köszönöm,
tehát a mai modern hobby esztergák (quantum, optimum, knuth)
csak precízebbek, de ua. a funkciók. Nincs valami +, ami miatt ezekre kell gyűjteni?

ywathzay

Az említett típusok bármelyikétől jobb, feltéve hogy nem egy méhtelepi szökevényt sóznak a nyakadba, vagy egy megtévedt hobbista általi felújítást követően kerül a piacra.

Peppe51

ez jó hír, akkor ean 170/1000 vagy 340/1000, 750 a keresés tárgya. kössz!!!!

6rk75uezn

Én lebeszélnélek róla,nem azért mert én sokat szenvedtem a főorsójával hanem mert egy amatőr is hamar rájön hogy semmi keresni valója a portán.
Minimum egy e400.
Vedd meg az enyém [#wink]

ywathzay

Akkor remélem te is a MÉH-be vitted leadni az EAN-t, és nem madarat kerestél hogy vigye el a gépet, azóta is a piacon forgatva hogy még sokáig alááshassa a típust. Úgy látom már az e400 is hasonló sorsra jut, hát akkor mégsem olyan jó? Gonosz vagyok?
AZ egyetlen óriási probléma, hogy nagyon, nagyon sokan alapvető forgácsolási (egyáltalán szakmai) ismeretek nélkül vesznek forgácsológépet. Mert látják a jutubon hogy befognak egy köracélt, 'oszt megy ez bárkinek. Tulajdonképpen igen, ez is csak egy szakma, akár a szobafestő. Meg lehet tanulni, legfeljebb kinek jobban, kinek kevésbé fog menni a glettelés.  Aztán ha nem tud egy kést megköszörülni, és azzal a darab acéllal nem tud 5 mm fogásmélységgel rabolni, akkor a gép az rossz.
Ha meg valami üzemzavar van, akkor érdemes szakemberrel megnézetni, nem hozzápiszkálni. Akkor fog működni. Ja, hogy ez pénz, hát igen.... sajnos. Vagy lehet szívni, aztán köpködni.
Úgy rémlik Vbodi- nak volt ean-ja, nem is felújított, mindent el tudott rajta készíteni, pedig nem felújított gép volt.
Száz szónak is egy a vége, kinek mit enged meg a pénztárcája, és egyáltalán mire akarja használni. Lehet venni gyárilag felújított Potisje gépet 6-8 M forintért, meg lehet venni 2-400 ezerért ezeket a 40-50 éves MÉH szökevényeket. [#wave]

svejk

[#eljen]
Alapjában véve az EAN egy igénytelen gép és szinte mindenre elég.
Az első munkahelyemen csak én 27 évig fusizgattam rajta, hát még a többiek!
Szegény eléggé le is volt harcolva, a komolyabb dolgokat az MVE-n csináltuk.
Egy E2N precízebb mint az EAN, de kisebb és finomabb szerkezet.
Az E400 szerintem sem hobby kategória, már a méreténél fogva sem.

Szerintem nincs baj a kínaiakkal sem, -ha drágább kategória úgy is van mérési doksija- főleg ha csak pici dolgokat akar csinálni az ember.

7cim5mm0

Ezt a témát nagyon hasonlóan látjuk.

"Az egyetlen óriási probléma, hogy nagyon sokan alapvető forgácsolási (egyáltalán szakmai) ismeretek nélkül vesznek forgácsológépet."

Én ezt annyival kiegészíteném, hogy az első.
A második, hogy azonnal fel akarják újítani. :)

Sajnos teszik ezt úgy, hogy az ehhez szükséges alapvető szakmai, méréstechnikai ismeretekkel sincsenek tisztában, nem is beszélve a felújításhoz szükséges igen komoly eszközállomány teljes hiányáról.
Az ilyen "javítás" azután sokszor többet árt, mint az elmúlt 40 év... Ez nem a traktor kategória, ("Megcsapágyazzuk, oszt húzza még a belét valameddig.")és nem is a csereszabatos LEGO játék, minden lényeges rész egyedi.
A végeredmény persze nem lesz "ezredpontos" és azután indul a köpködés.

Peppe51

Pazar válaszok, köszönöm.
Valóban amatőr vagyok,immár tíz éve otthon, autodidakta esztergálok. 20Kg-tól 0,1g-ig.
A gép pontosságát nőttem ki. Ugyanis az enyémnek 100mm/0,07mm a kúpossága, nem szeretném hántolgatni, más baja is van.
Az esztergált csapágyház ha kúpos...
Szóval az igényem:
0,01-0,005mm,
leszúrás 3 mm szélesen,
max. 400 mm átmérő,
fogás mindegy - van időm,
csendes (az ékszíjas kecskelábasomnak nincs hangja), az Optimum 320/920 nekem hangos volt (fogaskerekek szinte újak voltak)
ne legyen nehéz az ágya (max 100 kg)
az ágyszélesség a fő kérdésem: E2N 190mm, EAN 238mm,optimum 181mm Kecskelábasom 233mm). De melyikhez mekkora átmérő tartozik, jó szívvel?
Üdv.: Péter

jani300

az ágyszélesség a fő kérdésem
[#eljen] itt nagyon lényeges dologról irsz !
Az csak egy dolog hogy mekkora az elforduló átmérő .
A kezelőoldali prizmán túlhúzott kéziszánnal már nem az igazi esztergálni .
Bukik a kezelő felé az egész alapszán , változnak az alátámasztási viszonyok .

Virbo

A gép hangja fogós kérdés.

Én évekig használtam társasházi pincében egy ékszíjas meghajtású esztergát frekiváltóval. Előtolás nem volt. A gép üresen forgatva kifejezetten halk volt. Miatta sose szóltak, pedig volt hogy éjszakánként ment...

Most E2N van (máshol), hát annak van hangja. De ahogy körbehallgatóztam az ismerős gépeket az összes fogaskerekes áttételnek van hangja.

Szerintem nem fogsz találni csendes gépet ami fogasokkal hajt le...

Peppe51

Kössz. a tanácsokat.
Kérdésem, hogy, ha átalakítom az eant ékszíjasra, akkor mondjuk egy 2,2 kW-os motor frekiváltóval elég erőt ad a gépnek 50-1800 f/p között?
Az ean főorsóház fedele felnyitható. Ez azt jelenti, hogy nincs támasztó funkciója?
Üdv.: Péter

Virbo

Nen ismerem az EAN-t, de kétlem hogy a norton szekrényben lévő fogasokat ki tudod hagyni az előtolási körből ..

svejk

Igazából a cserekerekek adják a hang zömét az EAN-nál és az E2N-nél is.
Nem véletlen vannak próbálkozások kiváltani fogazott szíjra a lehajtást.

svejk

"...egy 2,2 kW-os motor frekiváltóval elég erőt ad a gépnek 50-1800 f/p között?"

Nem!
Ez több mint 30-szoros átfogás lenne, az 50-es fordulathoz pár Hz tartozna.

De egy EAN főorsót nem is lehet 1800-al pörgetni és az 50 sem életszerű normál körülmények közt.

Egy géppel nem lehet kiváltani egy gépparkot! [#ejnye1]

svejk

Hmmm... 79 az EAN-340 legkisebb fordulata.
Százötven körülire emlékeztem. :(
Igaz ezek kivehető ágyasak elfordul a 480 mm-is.