Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Peppe51

Szervusz,
akkor dahlander motor 2,2 kW 1450 f/p. 250-1450.
Az már csak 6 szoros átfogás, csak jó?
A másik kérdés a menet: 1 mm a minimális menetemelkedés az EAN könyv szerint. Szokott valaki kisebb menetemelkedést produkálni EAN-on?

svejk

A Dahlander motor segítség lehet, de odafigyelést vagy bonyolult körítést kér frekiváltó mellett.

A gyakorlat azt mutatja hagyományos eszterga frekiváltós használatánál az 1:3 átfogás kielégítő szokott lenni és ez mellé jön az 1:8 vagy EAN-nál az 1:4 mechanikus áttétel.

Ezek után csak a visszacsatolt főhajtások jöhetnek, DC vagy AC szervo.

Menetemelkedés?
Te írtad, hogy 0,1 g-os alkatrészt is szoktál készíteni, te tudhatod mire van szükséged.

Minden esetre én most már inkább lebeszélnélek az EAN-ról, nem a te követelményeidhez való, nagyot csalódnál.

De kívánom találd meg álmaid gépét![#wave]

Peppe51

Köszönöm,
tehát a "pici bogyók" nem az ean erőssége.
Ami a minimális követelmény lenne:
0,5 mm nemetemelkedés, 120 mm átmérővel, "tövig",  10 mm hosszban.
Gondolom ez még pontos lehet.?

jbrkfminp

Korona virus meghozta az esztergályos távoktatást.
https://www.youtube.com/channel/UCdc_RbcToFADCdRtp9jjBNQ

Vetesi75

A hegesztőkét is. Van szerencsém mindkét tevékenységet belülről szemlélni...   :(

nagysam

Biztos csak engem zavar, de utáltam mikor az esztergályos az E400-as előtolás kerekein tartja a tokmánykulcsot. És már az iskolában is ott van.
Volt egy gépünk amit a megvétel után édesapámmal felújítottunk. A kerekeken teljesen el voltak verve a számok.
Rendberakás után soha nem tettünk oda kulcsot. Aztán lett több alkalmazott, és rendszeresen figyelmeztetni kellet őket. Biztos ez égett be.

ywathzay

Akiket ezzel az anyaggal oktatnak, azok jellemzően nem fognak a gép mellett állni.

Peppe51

EAN 170 és társai műszaki rajz.
Tudja valaki, hogy miért nem lehet műszaki rajzot szerezni - venni már nem gyártott magyar esztergáról?
Sérti valamely gyártó érdekeit, vagy mindet elégették?
Üdv.: P

2am4nwzib

Tele a net , csak keresni kell.

Peppe51

Köszönöm, de félreértettél. Méretezett, műszaki rajzot keresek a hajtóműházra, nortonra, ágyra, szánra stb. Pl:

Vetesi75

Nem sokkal leszel vele előrébb, mert ezek a gépek anno szinte az egyedi gyártás szintjén készültek. :(

Peppe51

Kössz, ez már lehet ok - mármint az egyedi gyártás -, tehát kidobták gyártás után a rajzokat. Kár, vettem volna rajzokat EAN 170, kivehetőágyasról.
P

z89bi8zv

jó napot az volna a kérdésem.hogy a danamid anyagba szeretnék csapágyat illeszteni ,esztergálással és a furat átmárőtt milyen türréssel esztergáltasam ki ha a csapágy mérete D:35 d10.én úgy tudom hogy kissebb türéssel kell elvégezni a müanyag esetén mint a fémnél.

Előre is köszönöm a választ, ha van valakinek a danamid esetében egy türés táblázata megköszönném ha fel rakná id.

ANTAL GÁBOR

A danamid ( metamid bonamid stb ) az poliamid , ami nem igazán mérettartó anyag . ( akár a levegőből is képes vizet felvenni ) Nem javaslom a használatát  .
 A BVK ban gyártott anyagnál a gyártók több órás olajban történő főzést javasoltak annó )
Én ha már műanyag akkor én POM ot javasolnék

dtb

...ezt megelőzendő, szúrólánggal kell kezelni a már kész bonamidból készült anyagot, és akkor a felső réteget "megkapja" a láng, ami által egy záróréteg keletkezik rajta. A szúróláng helyett megfelel a perzselő is, csak nehezebb a szép kivitelezés. Ott dolgoztam a '90-es években.
...és mennyi mindent csináltunk bonamidból![#kacsint]